médiaszereplés

Akkuhulladékok, vendégmunkások és tenderbajnokok – Bodnár Zsuzsa volt a Hetes Stúdió vendége

Az akkugyárak veszélyes hulladéka, a vendégmunkások helyzete és a „vendégbefektetők” számára biztosított letelepedési lehetőség is témája volt a Klubrádió Hetes Stúdió című műsorának, ahol kollégánk Gergely Mártonnal, a HVG újságírójával, valamint a rádió két szerkesztőjével, Rózsa Péterrel és Bolgár Györggyel beszélgetett. 

A kormány akkuiparosítási törekvéseinek következménye, a legtöbb tendert elnyerő hazai cégek és a pedagógusok helyzetének romlása – többek között ezek voltak a szombati műsor témái. 

A Klubrádió Hetes Stúdió című műsorának november 24-i adásában a meghívott vendégek szokás szerint az elmúlt hét fontos eseményeiről és sajtóhíreiről beszélgettek Rózsa Péter műsorvezetővel.

Szó esett arról, mi várható azután, hogy nagyjából egymilliárd euró érkezhet Magyarországra az orosz energiafüggőség csökkentésére és az ellátásbiztonság javítására létrehozott EU-s program kapcsán. Elhangzott, hogy ez a támogatás – ha jóváhagyják –, nem érinti a korrupciós-jogállamisági vitában befagyasztott egyéb forrásokat.

 

A beszélgetés során Bodnár Zsuzsa beszélt az öt éve engedély nélkül működő gödi Samsung-gyárban keletkező több tízezer tonna veszélyes akkuhulladék eltitkolt adatairól, s ennek következményeiről.

A résztvevők megvitatták a Magyarországra érkező külföldi munkavállalókra vonatkozó új szabályozást is. Gergely Márton (hvg.hu) szerint a kormány vendégmunkásgettók felállítására kötelezné a külföldieket dolgoztató beruházókat, míg a tehetős külföldiek szabadon járkálhatnak, ha beszállnak a miniszterelnöki vő, Tiborcz István valamelyik ingatlanalapjába.

 

Emellett téma volt az adásban az is, hogy a hazai közvélemény számára miért fontosabb téma az egészségügyi ellátás problémája – a kórházi várólistákkal az Átlátszó számos cikke is foglalkozott a közelmúltban –, mint az oktatásügy és a pedagógus-társadalom romló állapota.

A résztvevők a Transparency International (TI) Tenderbajnok projektje kapcsán a legtöbb közbeszerzést elnyert cégekről is beszélgettek – a TI kutatási eredményeivel és a szabálytalan közbeszerzésekkel az Átlátszó legutóbbi podcastja is foglalkozott. 

 

 Címlapkép: Az adás résztvevői (fotó: Klubrádió/Mátyus László)

Megosztás