vidéki lapszemle

Nem használják a vonatpótló buszokat az utasok, újabb köz nélküli közmeghallgatás

Debreciner.hu: Jön az első köz nélküli közmeghallgatás Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében

A kormány tavasszal tette lehetővé, hogy az érintettek személyes jelenléte nélkül is lehessen közmeghallgatásokat tartani Magyarországon. Debrecenben 2023. december 11-én fogják tartani az első köz nélküli közmeghallgatást a Nemzeti Oltóanyaggyár építése kapcsán, amelynek már működnie kellene. A Debreciner kérdésére a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elmondta, álláspontjuk szerint alapjaiban sérül a közmeghallgatás funkciója, ha korlátozzák a személyes jelenlétet.

Szegeder.hu: A szakszervezet szerint bosszúból küldik el a magyarokat a makói Continentalból

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség szerint bosszú folyik a régebb óta ott dolgozó magyarokkal szemben: a nehezebb fizikai munkát nekik adják, így csökkent a hatékonyságuk, miközben az is tapasztalható, hogy „az érintettek aktív szakszervezeti, vagy a munkáltatóval szembeni kritikus múlttal rendelkeznek”. Azt is írják, hogy megpróbálják rávenni őket, maguk mondjanak fel inkább, minthogy kirúgják őket, hiszen az szebben mutat a statisztikában – írja a Szegeder.hu.

KecsUP.hu: Vonat helyett busz, felére csökkent a bezárt Lakitelek–Kunszentmárton vasútvonal közönsége

Három hónappal a mellékvonal-bezárások után jelentősen csökkent az utasok száma a kényelmesebbnek és gyorsabbnak beállított vonatpótló autóbuszokon. Van olyan vonal az országban, ahol a korábbi utasok kétharmada eltűnt, de a Lakitelek – Kunszentmárton szakaszon is csaknem 50 százalékkal kevesebben váltottak jegyet a vonathelyettesítő buszra. Az adatokat a Közlekedő Tömeg Egyesület szerezte meg közérdekű adatigényléssel a MÁV-Volán-csoporttól – olvasható a KecsUP.hu cikkében.

SzabadPécs.hu: Terrorügyek miatt eltiltották a közügyektől, de fellép egy kulturális intézményben

A terrorcselekmények, robbantásos merényletek tervezése és előkészítése, több baloldali-liberális politikus és pártirodák ingatlanjai ellen intézett támadások, robbantások miatt elítélt, majd nemrég kegyelmet kapott Budaházy György tart előadást Szekszárdon a Léleképítő előadás-sorozat következő vendégeként. A helyszín egy iskola lett volna, de a tiltakozás miatt végül a helyi önkormányzat által fenntartott művelődési központban tartják meg az eseményt. Máté Péter fideszes frakcióvezető a SzabadPécsnek azt mondta, ez egy külső rendezvény, aminek nincs köze a városhoz és az önkormányzathoz. Termet béreltek, azt kifizetik, a művelődési ház pedig kiadja, de nem a saját eseménye.

Nyugat.hu: Nagyon megígérte a kormány, mégsem lett semmi az új szombathelyi buszállomásból

2022 óta gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet – ezzel indokolta a kormány a Magyar Közlönyben a Modern Városok Programjának leállítását. A program bezárásával számos nagyváros veszíti el a korábban beígért beruházásokat. Többek között későbbre csúszhat a békéscsabai multifunkcionális sportcsarnok megépítése, felülvizsgálják a debreceni tömegközlekedés és az ottani repülőtér fejlesztését, illetve az egri vár turisztikai beruházásait. Szombathelyen a legnagyobb, és most halasztásra ítélt beruházás az intermodális közlekedési csomópont megépítése – emlékeztet a Nyugat.hu.

Nyitókép: Az utolsó személyvonat Komlón. Fotó: a szerző felvétele 

Megosztás