Heti lapszemle

Újabb 4,6 milliárd a Hunyadi-sorozatra, ki kell adni az Operatív Törzs jegyzőkönyveit

Forbes: Még annál is drágább lesz nekünk a Hunyadi-sorozat

A 2021-es bejelentés óta több mint 4,6 milliárd forint pótlólagos állami támogatás érkezett a Hunyadi-sorozatba (Rise of the Raven, vagyis A holló felemelkedése) – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) a lap megkeresésére. Ez azt jelenti, hogy az állam kedvenc sorozatába jelen állás szerint több mint 15,2 milliárd forint állami pénz folyt közvetlen támogatás formájában, a produkció teljes költségvetése pedig már bőven 20 milliárd forint felett. Ez a nagyságrend nálunk forgott hollywoodi produkciók magyarországi költéseivel vetekszik, a Netflixen futó A vaják első évada például kb. 16 milliárd forint volt.

444: Benyújtották a szuverenitásvédelmi törvényt

Kedd este Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta a parlamentnek A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény javaslatát, valamint egy másik javaslattal létrehoznának egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is. A szuverenitásos törvény lényege, hogy az a jelölt, aki a kampányhoz tiltott külföldi támogatást fogad el, három év börtönt kaphat. A törvényjavaslat meghatározása szerint a tiltott külföldi támogatás más államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó vagyoni hozzájárulás.

Telex: Inkább megszegi saját ígéreteit a kormány, mint hogy engedjen a Fertő ügyében

Nehezen követhető, mi történik a Fertő tavi állami fejlesztésnél. Miután két pert is vesztett a magyar állam a Fertő tó barátai és a Greenpeace Magyarország ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében, néhány hete csökkentett tartalmú beruházásra írtak ki közbeszerzést. Most mégis az eredeti, változatlan tartalmú beruházás terveire adott ki környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal.

24.hu: A Fidesz-győzelem után kiköltöztek az I. kerületi klinikáról a fidelitasosok, akik az időközi választás előtt leltek ott új otthonra

Gyanúsan sokan, főként fidelitasosok jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére új lakóként tavaly, a szeptemberi I. kerületi időközi választást megelőző napokban. A klinikára bejelentkező fidelitasosok között van olyan, aki egy hónapig volt csak az I. kerület lakója. És akadt olyan is, akinek papíron az édesanyja és a 76 éves nagymamája is beköltözött ideiglenesen a magánklinika címére. Miután a Fidesz jelöltje szoros eredménnyel, mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki aspiránssal szemben, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető személyek egymás után „költöztek ki” a klinikáról.

Hvg.hu: Döntött az Ítélőtábla: ki kell adni az operatív törzs jegyzőkönyveit, amit külön jogszabállyal akart eltitkolni a kormány

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben, és úgy döntött, ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit. A lap a kormányzat titkolózása miatt másfél éve indított pert az adatok nyilvánosságáért, amit Orbánék egy külön, visszamenőleges hatályú jogszabállyal igyekeztek gátolni – úgy tűnik, sikertelenül.

Címlapkép: Pillanatkép a Hunyadi-sorozatból

Megosztás