Videóriport

Drónfelvételeken Orbán Ráhel sárazsadányi szőlői és Tiborcz István tokaji borháza

Orbán Ráhel nemrégiben földvásárlásra adta a fejét: a Tokaj-Hegyalján megvásárolt összesen több mint 90 hektár szőlő több szempontból is a miniszterelnök családjához köthető. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történik Tokaj-Hegyalján, ezért elmentünk megnézni  a sárazsadányi és bodrogkisfaludi „Orbán-szőlőket”.

Kifüggesztett termőföld adásvételi szerződések tanúsága szerint 34 hektár, majd további 60 hektár szőlőt vásárol Orbán Ráhel Tokajban. A  600 millió forintos üzlet sajátossága, hogy a szőlők egy része korábban már az édesanyja, Lévai Anikó tulajdonában is voltak. Lévai közel húsz éve, a család vagyonosodásával kapcsolatos botrány után adta el a telkeket Kékessy Dezsőnek, aki viszont idén elhunyt. Ezért vagy sem, nem tudni, de a földek ismét gazdát cseréltek.

A miniszterelnök lányának nevében, férje Tiborcz István járt el az adásvétel során, és a BDPST Zrt.-n keresztül az ő közvetett tulajdonában van a szőlőket bérlő Patrícius Borház is. A miniszterelnök lánya által megvásárolt szőlők közös sajátossága, hogy azokon jelzálog van bejegyezve az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. javára, és kevés kivételtől eltekintve, mindet a Patricius Borház bérli. A Patrícius nemrégiben került Tiborcz István közvetett tulajdonába. A miniszterelnök lányát 2021-ben regisztrálták földművesként, így van lehetősége földet venni, ha és amennyiben a kérdéses területekre nincs elővásárló.

Az egyik eladó Kántor Andrea Erzsébet, a Szárhegy Kft. korábbi ügyvezetője és társtulajdonosa. Ebben a cégben volt résztulajdonos Lévai Anikó, Orván Viktor felesége. Az Élet és Irodalom (ÉS) tárta fel a visszásságokat, melyeket perek követtek, és egy parlamenti vizsgálóbizottság is felállt az Orbán család vagyonosodásának vizsgálatára közel húsz éve. A másik eladó, dr.Molnár Péter  a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, tanszékvezető, egyetemi docens, valamint annak a Patricius Borház Zrt.-nek az ügyvezetője és egyben birtokigazgatója, melyet 2023-ban vásárolt meg Tiborcz István cége.

Az államnak, továbbá a kiemelt tevékenységet végző földműveseknek, a szomszéd földműveseknek, a helyben lakó földműveseknek és a 20 kilométeren belül gazdálkodó földműveseknek elővásárlási joga van a területekre. Így elviekben akár az is előfordulhat, hogy a földeket más földművesek elviszik a miniszterelnök lánya elől. Termőföldet a hatályos szabályozás szerint ugyanis csak földműves vásárolhat, Orbán Ráhel is nyilvántartásba vett földműves, a Fejér megyei kormányhivatal regisztrálta 2021-ben.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi történik Tokaj-Hegyalján, ezért június végén elmentünk megnézni  a sárazsadányi és bodrogkisfaludi szőlőket, hogy lássuk mit vásárolt a miniszterelnök lánya. Bár többször, több csatornán is kerestük az eladókat, nem sikerült megszólaltatni őket.

 

A szőlőkben látogatásunk idején alig folyt munka, de amikor iránymutatást kértünk arról, hol vannak a Patrícius Borház szőlői, mindenki tudta, akit megkérdeztünk. Az Átlátszónak nyilatkozni senki nem volt hajlandó, és a szőlőkben tevékenykedőket jobban érdekelte, hogy alacsony a gyümölcs felvásárlási ára, mint az, hogy ki a tulajdonosa az adott területeknek. A helyiek körében az terjedt el, hogy a szőlőket Mészáros Lőrinc birtokolja – bár ennek nincs nyoma az általunk megnézett tulajdoni lapokon – és elmondásuk szerint a tokaj környéki szőlők mindig is fontos emberek kezében voltak, azokhoz „kisember” már rég nem fér hozzá.

Szöveg: Zimre Zsuzsa — Videó: Pápai Gergely

Megosztás