támogatási kampány

„Kitömött állatok között fenyegetett meg” – Bodnár Zsuzsa támogatási felhívása

Bemutatjuk, hogy kik írják az Átlátszót. Bodnár Zsuzsa újságíró elmondja, miként tudott fotókat és információkat szerezni a gödi Samsung-gyár egyik tűzesetéről, hogyan szerzett adatokat egy őt megfenyegető zsámbéki hulladéklerakó tulajdonosától, és milyen véletlenek segítik néha a munkáját az adatigénylések során.  

Bodnár Zsuzsa cikkei 2018 óta jelennek meg az Átlátszón, 2020 óta az Országszerte rovat munkatársaként dolgozik.

Rendszeresen ír a gödi akkumulátorgyár jogsértő és környezetkárosító működéséről: beszámolt arról, hogyan öntötte el gyár szennyvize a gödi utcákat, milyen biztonsági előírásokat sért meg rendszeresen a Samsung SDI, s hányféle módon veszélyezteti a gyár a dolgozóit.

Megírta, hogy a gödi cég jogsértő működéséhez miként falaznak a magyar hatóságok, s hogy a hazai akkumulátor-gyárakhoz ömlő közpénzmilliárdok elsősorban a kormányközeli oligarchákat gazdagítják, miközben ezek a gigaüzemek a hazai vízkészletet és természeti erőforrásokat kirabolják.  Ebben a videóban arról mesél, hogyan próbálták a biztonsági őrök megakadályozni, hogy fotókat készítsen a Samsung-gyár gyakori baleseteinek egyikéről:

Bodnár Zsuzsa írt a magyarországi víziközművek siralmas állapotáról és a vízszennyezés problémáiról is: egyik cikkében arról számolt be, hogy Magyarországon szinte semmit sem tudunk a felszín alatti vizek állapotáról. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer ugyanis erről nem szolgáltat adatokat, ami összefüggésben lehet azzal, hogy egyes ipari üzemek szennyezését, illetve a magyar vízhálózati rendszer katasztrofális helyzetét el akarják titkolni.

Cikkeiben foglalkozott azokkal az országszerte szabálytalanul működő hulladéklerakókkal is, melyeket a hatóságok nem számolnak fel. A Városliget épületeinek bontásakor Dunakeszire hordott, veszélyes anyagokat is tartalmazó telepről, a Zsámbék határában magasodó, jelenleg is rendőrségi nyomozás alatt álló hulladéklerakó ügyéről több írásában beszámolt.

Szerzőnk ebben a videóban arról számol be, hogy miként fenyegette meg őt a zsámbéki sittlerakó tulajdonosa kitömött állatok között:

Kollégánk gyakran ír a hazai civil szervezetek tevékenységéről is, mert meggyőződése, hogy a sajtónyilvánosságnak komoly szerepe van a helyi közösségek és civil mozgalmak támogatásában. A hivatalokhoz és hatóságokhoz benyújtott közadatigénylések megtagadása ügyében megírta, miként sikerült bírósági úton sikert elérnie.

De néha egy-egy szerencsés véletlennek köszönhetően jut hozzá az eltitkolni kívánt dokumentumokhoz, erről ebben a videóban mesél:

 

Ha fontosnak tartod Bodnár Zsuzsa újságírói munkáját, támogasd az Átlátszó szerkesztőségét egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és/vagy az adód egy százalékának felajánlásával! A támogatási lehetőségek közül ide kattintva választhatsz.

Megosztás