Környezetpusztítás

Illegálisan épült földúton, az ellenőrzést kijátszva szállítják a hulladékot a zsámbéki lerakóba

Felbolygatta a kedélyeket Zsámbékon annak a rekultivációs hulladéklerakónak az ügye, amiről az Átlátszón már többször beszámoltunk. Zsámbéki polgárok és Szél Bernadett országgyűlési képviselő is feljelentést tett a telepen lévő állapotok miatt, ám úgy tűnik, a környezetvédelmi hatóság falaz a lerakónak.

Társadalmi célú hirdetés

Két héttel ezelőtt meghökkentő fotókkal keresték meg a szerkesztőségünket azok a civilek, akik egy ideje figyelemmel kísérik és dokumentálják a zsámbéki hulladéklerakó szabálytalan működését. A szeméttelep és a szomszédos murvabánya közti területet ugyanis – feltehetően a telep kezelőjének tudtával – „valakik” földdel feltöltötték, betemetve a két telek közti kerítést is. Az így létrehozott földúton a szomszédos bánya felől is szállítják be teherautókkal a telepre a hulladékot, kikerülve a lerakó főbejáratánál lévő videókamerákat és a kötelező ellenőrzést.

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy bár a lerakó jelenleg rekultiválás alatt áll, a területre az elmúlt évben is rengeteg vegyes tartalmú, nem engedélyezett hulladékot szállítottak be. Emiatt több panasz érkezett a hatóságokhoz, érdemi vizsgálat azonban nem történt. A botrányos állapotokról ezután Szél Bernadett országgyűlési képviselő is posztolt a közösségi oldalán, majd feljelentést tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Szennyezheti a környezetet a zsámbéki hulladéktelep, nem adják ki a vizsgálati dokumentumokat

Tavaly ősz óta több panasz érkezett a hatóságokhoz az egykori zsámbéki szemétlerakóban zajló tevékenység miatt. Az Átlátszóhoz is eljutó felvételek és leírás szerint az utóbbi hónapokban nagy mennyiségű kommunális hulladékot szállítottak be a területre, holott a telep üzemeltetője csak rekultivációra kapott engedélyt.

Beszámoltunk arról is, hogy a lerakót korábban működtető BIO-RECycling Kft.-t 2017-ben a környezetvédelmi hatóság egymillió forintra büntette. A zsámbéki telepen akkor már évek óta több tízezer köbméter kommunális és veszélyes hulladék halmozódott fel, amiből a BIO-RECycling hatósági felszólításokra sem válogatta ki a veszélyes hulladékot és semmiféle tereprendezést nem végzett.

Pedig a lerakó vízmonitoring-vizsgálata már 2015-ben szennyeződést mutatott ki a felszín alatti vizekben, s a vizsgálatot végző labor a vízminőség félévenkénti ellenőrzését írta elő. Ennek ellenére 2015 óta a környezetvédelmi hatóság nem végeztetett semmilyen vizsgálatot.

Nem vizsgálják a levegő és a víz minőségét

Az általunk kikért újabb hatósági dokumentumok megerősítik azt a feltételezést, hogy a telep rekultivációjával 2020-ban megbízott C&C Property Holding Kft. sem kezeli megfelelően a területet. Igaz, ezzel az engedélyező környezetvédelmi hatóságnak nincs különösebb problémája.

A Pest Megyei Kormányhivatal eleve nem végeztette el az évek óta gazdátlan lerakó műszaki állapotának vizsgálatát, de az engedély kiadása után sem tartja szükségesnek a felszín alatti vizek és a levegő minőségének ellenőrzését. Holott – ahogy arról már 2021 januárjában beszámoltunk – a rekultivációs időszak alatt 171 ezer tonna bontási hulladék beszállítását, közte kohó, salak és pernye gyűjtését is engedélyezte a C&C Kft. számára.

Csakhogy a törvényi szabályozás szerint a hulladéktelepeken a rekultiváció időszakában is évente ellenőrizni kell a levegő és a felszín alatti vizek minőségét. A felhalmozódott szemétben ugyanis olyan gázok – többek közt kénhidrogén, metán – keletkezhetnek, melyek rendkívül veszélyesek lehetnek a levegőminőségre; ugyanígy potenciálisan veszélyeztethetik a felszín alatti vizeket a hulladékokból kioldódó mérgező anyagok. Éppen ezeknek a veszélyeknek megelőzését szolgálja a jogszabályban előírt rendszeres monitoringozás, melyhez műszakilag megfelelő állapotú gáz- és vízfigyelő kutakra is szükség van.

A zsámbéki lerakó működése azonban semmilyen szempontból nem felel meg ezeknek az előírásoknak. Bár a C&C Kft. rekultivációs terve ugyan még tartalmazta – a jogszabályokhoz igazodva – az évente kötelező monitoring-vizsgálatot, a cég számára kiadott engedély pedig a monitoring-kutak műszaki megfelelőségének igazolását is feltételként szabta, a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatósága utólag már jóval megengedőbbnek bizonyult. A Kormányhivatalnak egy helyi lakos adatigénylésére adott válasza szerint a rendszeres ellenőrzésre vonatkozó előírásukat úgy kell „értelmezni”, hogy

a monitoringozást csak a rekultiváció befejezése után, az utógondozás 2022. április 30-tól kezdődő időszakában kell majd elkezdeni.

Monitoring kutak helyett műanyag csövek

Ennél a válasznál is megdöbbentőbb azonban az, ami a hatósági ellenőrzésekről szóló dokumentumokban szerepel. A környezetvédelmi hatóság csak előzetes bejelentés után tartott néhány helyszíni szemlét a telepen, az ezekről szóló szűkszavú jegyzőkönyvek viszont leginkább a cég képviselőjének nyilatkozatait rögzítik.

A jegyzőkönyvekhez készült fényképeken pedig a Katasztrófavédelmi Igazgatóság által korábban engedélyezett monitoring kutak helyett földbe ledugott műanyag csövek láthatók. Dr. Török Ernő környezetvédelmi szakértő, zsámbéki lakos szerint az ezen csövekből vett „vízminták” nem adnak valós eredményeket a felszín alatti vizek állapotáról, így továbbra sem zárható ki a környezetszennyezés veszélye.

Illegálisan épült földúton, az ellenőrzést kijátszva szállítják a hulladékot a zsámbéki lerakóba from atlatszo.hu on Vimeo.

A feljelentések nyomán a telepen néhány hete lázas munka indult meg: a korábbi szeméthalmokat földdel borították be, így a terület most jóval rendezettebb képet mutat a hónapokkal ezelőtti állapotokhoz képest. A főbejárathoz is visszaszerelték a korábban titokzatos módon eltűnt videókamerákat. A murvabánya felől a szeméttelepre vezető illegális földúton azonban hetek óta ellenőrizetlenül folyhat a beszállítás.

A feljelentést tevő civil aktivisták és Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint viszont mindenképpen fel kell tárni, történt-e és milyen mértékű jogsértés és környezetszennyezés Zsámbékon. Az ügyben ezen a héten meg is kezdődtek a rendőrségi tanúmeghallgatások, a képviselőnőt is kihallgatták.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép és videó: Horváth Balázs

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás