médiaszereplés

Mészáros Lőrinc cégein most sem spórol a kormány – Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A kormány több intézkedést hozott nemrég takarékoskodási okokból, de Mészáros Lőrinc cégein bezzeg nem spórolnak. A felcsúti milliárdos érdekeltségei ugyanis a közelmúltban 3 különböző közbeszerzést is elnyertek 18 milliárd forint értékben. A részletekről Erdélyi Katalin beszélt a Reggeli Gyors július 22-i adásában.

Amikor a kormány megszavazta a KATA-törvény szigorítását, és bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését, sokan kezdtek idegeskedni a várható anyagi nehézségeik miatt. A felcsúti gázszerelőből lett milliárdos valószínűleg nincs köztük, cégei ugyanis változatlanul nyerik a közpénzes megbízásokat.

A kormány több beruházást, még a híres-hírhedt Fertő tavi projektet is leállította nemrég spórolási okokból, és Orbán Viktor szerint ezért kellett megnyirbálni a rezsicsökkentést és a KATA szabályait is. Az állami takarékoskodás azonban nem mindenkit érint: néhány napja megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc cégei a közelmúltban három közbeszerzést is nyertek 18 milliárd forint értékben.

A felcsúti milliárdos fő építőipari vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Zrt. nettó 9,3 milliárd forintért végez „különböző infrastrukturális fejlesztéseket” az állami tulajdonú Mahart-Szabadkikötő Zrt. részére a csepeli Szabadkikötő területén. Ugyanez a cég nettó 8,3 milliárd forintért árvízvédelmi töltéseket épít és magasít a Felső-Tiszán az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából. Egy másik Mészáros-érdekeltség, a ZÁÉV Zrt. pedig a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.-vel közösen nettó 1,3 milliárd forintért állagmegóvási munkákat végez a Fertődi Esterházy-kastély volt lovardáján, a Hercegi Istállón, az állami tulajdonú Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tenderének nyerteseként.

Miközben ezrek idegeskedtek a KATA és a rezsi miatt, Mészáros cégei 18 milliárdnyi közbeszerzést nyertek | atlatszo.hu

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádióban július 15-én beszélt az intézkedések céljáról és hátteréről. Orbán szerint az energiaárak az orosz-ukrán háború miatt drágultak rengeteget, és ezért nem folytatható tovább az eddigi korlátlan rezsicsökkentés. „A háború előtt belefért az, hogy mindenkinek teljes rezsicsökkentett energiát adjunk.

A 3 megbízás ugyanazon a napon, július 15-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, amikor már negyedik napja tartottak a KATA-szigorítás miatti tüntetések Budapesten, és a lakosság nagy része félve számolgatta az augusztustól várható megnövekedett gáz- és villanyszámlája összegét. Erről a pikáns egybeesésről és a megbízások részleteiről cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának július 22-i adásában beszélt.

Kollégánk felidézte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak szintén pont július 15-én adott interjút, amiben beszélt a rezsicsökkentés és a KATA megnyirbálásáról is. Orbán az interjúban azt magyarázta, hogy az intézkedésekre spórolási okokból van szükség: „Azt talán sokan belátják, mert hiszen mindenki vezet családi költségvetést, hogy van, ami belefér, s van, ami nem fér bele”. Erdélyi Katalin a Klubrádióban arról beszélt, hogy a miniszterelnök fenti gondolata alapján talán nem épp a Hercegi Istállóra kéne költeni, amikor emberek ezreit fenyegetnek megélhetési gondok a kormány intézkedései miatt.

Megosztás