médiaszereplés

Infláció, a forint mélyrepülése, és a kormány Brüsszelnek adott engedményei a Hetes Stúdióban Horn Gabriellával

Hogyan tett látványosan engedményeket a kormány Brüsszelnek azért, hogy Magyarország végre hozzáférjen az uniós Helyreállítási Alap pénzeihez, és mik az okai a két számjegyű inflációnak – többek között erről is beszélgetett kollégánk, Horn Gabriella a Klubrádió Hetes Stúdió című műsorában a Magyar Hang újságírójával, R. Kiss Kornéliával, valamint a rádió munkatársaival, Bolgár Györggyel és Dési Jánossal.

A műsorban szó esett arról is, hogy közgazdászok, illetve a kormány érvelése szerint mik lehetnek az okai a két számjegyű inflációnak, és hogyan lehetséges, hogy az euróhoz viszonyított árfolyam sokkal kedvezőbben alakult az elmúlt 15 évben a cseh korona és a lengyel zloty esetében, mint a forintnál.

A műsor résztvevői megvitatták Matolcsy Görgy jegybankelnök álláspontját a kormány pénzügyi stratégiájához képest, és azt, hogy mennyiben jogos a kormány érvelése, miszerint az inflációért elsősorban a háború okolható. Szó volt arról is, hogy milyen gazdasági következményei vannak a kormány által bevezetett benzinárstopnak és más „gazdaságösztönző” lépéseknek.

A beszélgetés kitért arra is, hogy a kormányközeli média nem nagyon foglalkozik a forint mélyrepülésével, és az is felmerült, hogy pontosan milyen ígéreteket tett a kormány a brüsszeli vezetésnek, s mennyire várható ezek betartása.

Téma volt Orbán Viktor fizetésemelése is, hiszen a miniszterelnök havi bére számos gazdasági megszorítás bevezetése idején nőtt bruttó 1,5 millió forintról bruttó 3,5 millió forintra.

Megosztás