Videóriport

Hatalmas zaj- és légszennyezést okoz a budapesti repülőtér egy friss tanulmány szerint

A Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat egy közös tanulmányban vizsgálta meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését és az Európai Beruházási Bank által finanszírozott bővítését. A 11 oldalas anyaghoz egy bő 7 perces videót is készítettek, amiben összefoglalták a legnagyobb problémákat, és megszólaltatták a repülőtér környékén élőket, akik porra és zajra panaszkodtak.

Október 11-én hozta nyilvánosságra a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózattal (CEE Bankwatch Network) közösen készített tanulmányt, amiben a Budapesten található Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által okozott környezeti és társadalmi károkat vizsgálták meg.

A 11 oldalas anyag fókuszában az a 200 millió eurós hitel áll, amelyet az Európai Beruházási Bank (EBB) nyújtott a repteret működtető Budapest Airport Zrt.-nek 2018-ban. Az Európai Beruházási Bank által finanszírozott budapesti repülőtérbővítés jó példa arra, hogyan használják a közpénzekből nyújtott támogatást a légi közlekedés fejlesztésére úgy, hogy közben nem veszik megfelelően figyelembe a környezeti és társadalmi hatásokat olvasható a tanulmány elején.

Azt is megtudhatjuk a dokumentumból, hogy a bővítés előtt nem végeztek az uniós környezetvédelmi jogszabályok által elvárt környezeti hatásvizsgálatot, mert a projektgazda több kisebb projektre osztotta a projektet (»felszalámizás«), és figyelmen kívül hagyta azok összeadódó (kumulatív) hatásait. Továbbá az anyag szerint a repülőtér mentességet kapott a helyi területrendezési tervnek való megfelelés alól, és a fejlesztéséhez nem kellett környezeti hatásvizsgálatot (KHV) végeznie sem.

Holott, ahogy arra felhívják a szerzők a figyelmet, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működése és bővítése 1 millió embert érint, akik a repülőtér közelében laknak. Közülük 500 ezer ember a repülőtér 9 kilométeres körzetében él, ahol a tanulmány szerint a mikroporszennyezés mértéke az átlagos szint 413-szorosa. Szintén nagy probléma az anyag szerint a zajszennyezés, amelyre az érintett területeken élők is panaszkodnak.

Az angol nyelven is elérhető tanulmányhoz készült egy videó is, amelyben a környéken élők sorolják a panaszaikat. A riportban felhasználtak néhány másodpercet az Átlátszó 2017-es felvételeiből is a házak fölött elhúzó repülőkről.

Erdélyi Katalin

 

 

Megosztás