élő közvetítés

„Mit szólna ehhez Széchenyi István?!” – az MTA mellett tüntetett a Momentum

A kormány kontroll alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémiát, ezért péntek délutánra a Momentum tüntetést szervezett az intézmény függetlenségéért.

Egy hete jelentette be a kormány, hogy az MTA kutatási pénzei a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium fennhatósága alá kerülnek, vagyis nem a kutatók, hanem tulajdonképpen a minisztérium fogja eldönteni, hogy milyen kutatásra mennyi pénzt fordítanak.

Az MTA elnöke és kutatói szerint ez a döntés veszélyezteti a függetlenségüket, és a CEU-ügy utáni második nagy támadás a tudomány autonómiája ellen.

Péntek délután a Momentum szervezett tüntetést az MTA székháza elé „Álljunk ki a tudásért!” címmel. Élőben közvetítettük az eseményt, amin néhány százan vettek részt.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja azzal vezette fel a beszédeket, hogy mennyire fontos a kutatók függetlensége, és mennyi mindent köszönhet az emberiség a tudománynak. „Ha hagyjuk a tudományt működni, akkor csodákra képes”.

Az első felszólaló Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament szószólója, a korábbi évek diáktüntetéseinek szervezője volt. Gyetvai a jelenlegi kormány terveit a nagy elődök tevékenységével állította szembe, és feltette a kérdést, hogy vajon mit szólna a Magyar Tudományos Akadémiát megalapító Széchenyi István ahhoz, hogy a Fidesz most korlátozni akarja a tudósok tevékenységét.

Az este fő szónoka Szűcs Zoltán Gábor politológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa volt. Szűcs arról beszélt, hogy a történelem során eddig kétszer fordult elő, hogy a hatalom bele akart szólni a kutatók munkájába: az 1848-49-es szabadságharc leverése, és a kommunista hatalomátvétel után.

„Attól, hogy erőből megtehetnek valamit, még nem lesz igazuk.”

Facebook Live videó: Dohi Gabriella

Megosztás