tudósítás

Kordonok nélkül vonult a Pride a szabadságért Budapesten

 

A mintegy tízezer fős vidám tömeg a Kossuth téri beszédek után a Bajcsy-Zsilinszky út – Erzsébet tér – József Attila utca – Lánchíd útvonalon a Vártkert Bazár elé vonult. Balhé nem volt, a rendőrség pillanatok alatt eltávolította az agresszív ellentüntetőket.

Szombaton délután három órakor kezdődött a Budapest Pride Felvonulás a Kossuth téren, amit a rendőrség előzetesen körbekordonozott. A szervezők már korábban elkezdték a beléptetést, de a szomszédos Vértanúk terén gyülekező Hatvannégy Vármegyés ellentüntetők nem jutottak be a helyszínre.

Először Antonia Vai énekesnő koncertezett, majd beszédet mondott Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója, és Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője, végül Kemény Zsófia író-slammer lépett  fel.

 

 

A résztvevők az utolsó beszédek közben már elindultak az Alkotmány utcán, és ezzel kezdetét vette a tényleges felvonulás. A szervezők a héten többször kérték a rendőrségtől, hogy idén végre ne kordonok között kelljen mennie a menetnek. A rendőrség tartotta magát ahhoz, hogy az ellentüntetők miatt, az atrocitások elkerülése érdekében szükség van kordonokra, ezért a Pride szervezői kordonbontást és alternatív útvonalat is kilátásba helyeztek.

Végül az utóbbi valósult meg: a mintegy tízezres tömeg a Kossuth tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Erzsébet tér – József Attila utca – Lánchíd útvonalon ment a Várkert Bazárig. A menetben több teherautóból szólt többféle zene, a tüntetők vidáman táncoltak és fotózkodtak. Kordonok csak néhány mellékutca bejáratánál, és a Lánchídon voltak, a rendőrség élőerővel biztosította a felvonulást.

 

 

Melegellenes jelszavakat skandáló ellentüntetők megpróbálták ugyan lezárni a Lánchidat, de a rendőrök pillanatok alatt eltávolították őket. A menetet néhány százan nézték érdeklődve a házak ablakaiból és a rendőrök mögül, sokan kedvesen integettek a felvonulóknak. A szervezők a Várkert Bazár előtt megköszönték mindenkinek a részvételt, és bejelentették az esemény végét, a tömeg ezután az Erzsébet híd irányába szállingózott el.

Videók: Halász Áron

Megosztás