tudósítás

Trump miatt fő a fejünk! – így tüntettek az amerikai nagykövetség előtt

 

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke néhány napja jelentette be, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Hétfőn este több magyar politikus és közéleti aktivista tüntetett emiatt Budapesten, az amerikai nagykövetség előtt. 

2015. december 12-én, az ENSZ klímaváltozási konferenciáján fogadták el az ún. párizsi klímaegyezményt, melynek célja az éghajlatváltozás elleni közös küzdelem. A kötelezettséget vállaló 195 ország vállalta, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 2016 novemberében hatályba lépett megállapodást a világ két legnagyobb széndioxid-kibocsátója, az Amerikai Egyesült Államok (USA) és Kína is ratifikálta.

2017 januárjában lépett hivatalba Donald Trump, az USA negyvenötödik elnöke, aki június elején bejelentette, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Megígérte, hogy újranyitnak bányákat Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában, és azt mondta: „Azért választottak meg, hogy Pittsburgh polgárait képviseljem, nem Párizsét”.

2017. június 5-én emiatt az Azonnal a klímavédelemért! nevű csoport tüntetést szervezett az USA budapesti nagykövetsége elé „Trump miatt fő a fejünk!” címmel. A demonstráción többek között beszédet mondott Baranyi Krisztina (Együtt), Szabó Rebeka (Párbeszéd), Szél Bernadett (LMP), Jászberényi Sándor író, és Vágó Gábor aktivista is.

 

 

Videó: Halász Áron

Megosztás