riport

Szúnyogvadászok – harc a Zika-vírus ellen Brazíliában

A riói olimpia kezdetével még inkább fókuszba kerül a Zika-vírus okozta fertőzéshullám Brazíliában. A Frontline annak járt utána, hogyan próbálnak meg küzdeni ellene.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Recife 1,5 milliós nagyváros Brazília észak-keleti részében és ez a város a Zika-fertőzés epicentruma. Különös véletlen, hogy a vírus megjelenése óta éppen 1,5 millió fertőzöttet regisztráltak a 200 millió fős ország teljes területén. A PBS Frontline stábja Recife egyik legszegényebb negyedében forgatott arról, hogyan próbálják megfékezni a vírus terjedését.

George biológus és az állam megbízásából, katonákkal kísérve járja a házakat, országszerte 500 ezer szakember és katona végzi ezt a feladatot nap mint nap. Recife ezen városrészében gyakori, hogy nincs minden nap víz, van úgy, hogy két hétig vagy egy hónapig sem. Ezért az emberek kénytelen nagy műanyagtartályokban gyűjteni a vizet, hogy legyen tartalékban. Ezek a tartályok, amennyiben nincsenek rendesen lezárva, ideális helyet biztosítanak a Zika-vírust és a dengue-lázat terjesztő moszkitóknak a lárváig lerakására.

George megvizsgálja a tartályokat, megnézi, hogy rendesen zárhatók-e és tanácsokat ad a lakóknak, hogyan előzhetik meg a fertőzéseket. Magánál hord természetes, nem mérgező anyagból készült lárvaírtószert is, amelyet a lárvákkal szennyezett tartályba szórhat.

Van azonban olyan eset, amikor kénytelen az összegyűjtött vizet kiönteni, mert annyira szennyezett. Nem könnyű ez George-nak, mert tudja, hogy nagyon szegény emberekről van szó, akiknél nincs vezetékes víz, de vízre szükségük van, a betegség terjedését azonban valamilyen módon meg kell akadályozni. A jó megoldás az lenne, hogy az állam gondoskodna a vízvezetékek építéséről.

Van egyébként kormányzati program a Zika-vírus és a vírus által okozott, csecsemőknél előforduló mikrokefália (kisfejűség) nevű betegség kezelésére, ám a gazdasági problémák miatt erre most kevesebb pénz jut. Pedig nagy szükség lenne rá: 80 millió brazilnak nem jut friss, tiszta víz minden nap, már 1600 gyereket regisztráltak mikrokefáliával és a vírus kitörése óta 46 további országban találták meg a Zikát.

 

 

D. Kovács Ildikó

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 

Megosztás