interjú

Menekültek között is terjednek összeesküvés-elméletek

A szír borbély, a villanyszerelő és a négy dühös fiatal. Miért jöttek, merre mennek és visszamennének-e, tettük fel a kérdést. A felvételek a Keleti Pályaudvaron készültek szeptember elején.

 

 

A szeptember elején a Keleti pályaudvarnál vonatra várakozó menekültektől azt szerettük volna megtudni, hogy melyik országból jöttek, mit remélnek a jövőjüktől, és ha rendeződne szülőföldjükön a helyzet, visszamennének-e? Tolmács segítségével, anyanyelvükön szólítottuk meg őket, ami sokat segített abban, hogy többen válaszoljanak kérdéseinkre, kamera elé azonban csak kevesen álltak.

Menekültválság napról napra

„A rendőrség eszkalálta az eseményeket” – egy volt rendőrparancsnok a röszkei csatáról

Hétezer katonát sem tudunk kiállítani a határra – állítja egy honvédségi szakértő

Nagyüzemi menekültcsempészet hatósági szemhunyással? Ezek az érintett budapesti szállók

Az Emberi Jogok Európai Bírósága rendkívüli eljárásban tiltotta meg egy szír menekült Magyarországra küldését Ausztriából

Menekültexodus: Salzburgig utaztunk az autópályán menetelőkkel

“Együtt élünk vagy együtt halunk” – egy szír család a tengeri átkelésről és az embercsepészekről

“Az egész rokonság összepótol, hogy a családból legalább egy túlélő legyen”

Lemond magyar állampolgárságáról, így tiltakozik az épülő kerítés ellen egy erdélyi lány

A megkérdezettek mindegyike szír állampolgárnak  mondta magát, de egyikük sem egyenesen Szíriából jött, és mindegyikük Németországba akart eljutni. Válaszadóink Törökországban töltötték az elmúlt egy-két évet, de nem találtak munkát: a legtöbben a gyerekeik miatt indultak el, mert mint mondták „milyen élet az, amikor úgy nőnek fel a gyerekek, hogy nincs munka, nincs víz, áram, orvosi ellátás, oktatás és még lőnek is?”

A helyzet kialakulásáért a szíriai kormányt, az iszlám államot és a nyugatot egyaránt okolják. A megkérdezettek nem mutattak különösebb érdeklődést a politika iránt. Megtudtuk, hogy 1200 eurót kellett fizetniük, hogy Törökországból átjussanak Görögországba. A helyszín a Keleti pályaudvar, az időpont szeptember eleje, amikor már rendezett körülmények között, (erős rendőrségi biztosítással) elhagyhatták a vonatjeggyel rendelkezők Magyarországot.

Keresztély Kata – Victora Zsolt

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapmtevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás