Hétezer katonát sem tudunk kiállítani a határra – állítja egy honvédségi szakértő

mtikatona

Két nap alatt mintegy tízezer menekült érkezett hazánkba a magyar-szerb határszakaszon, a rendőrség honlapján található adatok alapján. A további áradat megállítására nem csak határrendészeti igazgatóságokat hoztak létre, hanem a katonákat is a határra küldenék. Hogy hányat, nem tudni, de egy volt parancsnokhelyettes szerint a bevethető katonák száma nem is olyan sok. A honvédség pedig 8 ezres létszámhiánnyal küzd.

„A jelenleg rendelkezésre álló, mozgósítható haderő lent van a határon a kerítésépítés óta” – vélekedett az atlatszo.hu-nak Kovács Gyula a megszüntetett pécsi tüzérdandár egykori parancsnokhelyettese, aki azt hangsúlyozta, hogy a honvédségnél jelenleg uralkodó, nem túl jó állapotok miatt inkább egyszerű nyugállományú katonának mondja magát. Kovács Gyula a hadsereg „megreformálásáról”, költségvetési és létszámhelyzetéről többször is nyilatkozott a sajtóban.

Ismert, a kormány a határvédelem erősítése érdekében a katonákat is be akarja vetni, ehhez azonban módosítani kell a honvédelmi törvényt. Első körben nem volt meg az ehhez szükséges képviselői szavazatok száma. Az Országgyűlés legközelebb szeptember 22-én fogadhatja el a törvény-módosítást, ha akkor átmegy a javaslat, akkor a katonák októberben már segíthetik a rendőröket a határon.

Az Országgyűlés által 25 ezer főben meghatározott haderőből mintegy 8 ezer hiányzik, ennyi hely nincs feltöltve.

„Még az első Orbán-kormány idején Szabó János honvédelmi miniszter irányítása alatt a honvédséget különválasztották a Honvédelmi Minisztériumtól és egyéb olyan intézményektől, mint a Honvédkórháztól, vagyis az Állami Egészségügyi Központtól. Akkor 29 ezer honvéddel számoltak, mára ez a létszám mintegy 25 ezer fő lett.”

Ez persze nem a teljes hadra fogható állomány – fejtegette Kovács Gyula. „A végrehajtók száma mintegy 13 600 emberre tehető. A maradék 11 900 ember a vízfejhez tartozik. Ez nem szerencsés, mert ekkora haderőnél ötezer fős vezetés lenne a megfelelő.” Kovács Gyula megjegyezte, a nemrég lemondott honvédelmi miniszter, Hende Csaba, tavalyi kinevezésekor az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán közel 6 ezer fős hiányról beszélt. „Ehhez hozzá jönnek még azok, akik azóta leszereltek, Tatán havonta nagyjából száz ember távozik, így jön ki végül az, hogy 8 ezer ember hiányzik a honvédségnél.”

„A vízfejbe 1 500 fő, a csapatokhoz pedig 6 500 katona kellene ahhoz, hogy fel legyenek töltve. Ha ezt levonjuk a végrehajtók létszámából, akkor ott tartunk, hogy mintegy 7 ezer katona mehetne a határra. Azonban nem egyszerre, hiszen közöttük is lehetnek szabadságon lévők vagy éppen betegek” – mondta Kovács Gyula. „Így nincs más, mint hogy azok a katonák – állítólag 3 800 fő –, akik eddig a kerítést építették, maradnak a határvédelemre is.”

Arra a kérdésre, hogy a több ezer tartalékos a határra küldhető lenne-e, Kovács Gyula azt felelte, hogy valójában néhány száz emberről lehet szó. „A létszámuk tavaly áprilisban 5 196 volt, közülük 2 ezer ember az úgynevezett védelmi tartalékos, vagyis, ha mindenki elmegy a határra, akkor ők maradnak a laktanyák védelmére.

A maradékból nagyjából 2 ezer a túlkoros, akik nem jelentenének hatékony segítséget a határ védelmében. Továbbá biztosan lennének olyanok jó páran, akik a munkájuk miatt el sem vállalnák, hogy a menekültekkel foglalkozzanak. Van még 700 önkéntes műveleti tartalékosunk, akik tanulók, de őket nem harcoló alakulatokhoz hívják be, ha szükség van rájuk, hanem többek között kisegítő személyzetnek.”

Kovács Gyula beszélt arról is, hogy a határra kerülő néhány ezer ember között legfeljebb 200-300 azok száma, akik Koszovóban szereztek intézkedési gyakorlatot, így fel tudnak lépni tüntetőkkel szemben, vagy tudnak tömeget oszlatni. „Ha esetleg arra gondolnak a kormány részéről, hogy a katonák lemennek a határra és ott már tudnak is intézkedni, akkor tévednek. Továbbá érdekes lesz az is, ha egy 19 éves rendőr-szakközépiskolás mellé oda tesznek egy olyan tapasztalt katonát, aki megjárta Afganisztánt vagy Irakot.”

A rendőrnyomozókat is összeírják

Szintén a katonák hiányos intézkedési tudását hozta fel egy volt rendőri vezető a haderőnek a menekültekkel szembeni bevetésével kapcsolatban. „Tömegkezelési tapasztalattal kellene rendelkezniük, fontos lenne, ha tapasztaltak volna már tömegpszichózist, amelynek részei a hangadók, vagy ha tudnák, mikor jön el a kitörési pont több száz vagy több ezres emberáradat esetén. Nulla tudás nélkül nem tudják kezelni a menekültek tumultusát. Ha a honvédek intézkedni nem fognak, legfeljebb a tiszthelyetteseket kísérik és elfogják az előlük elfutni akaró menekülteket.”

Az egykori rendőri vezető szerint egyébként jelenleg is lehetőség van közös járőrszolgálatok megtartására. „A katonai rendészekkel például én magam többször is végeztem ilyen feladatot, illetve parancsnokként szerveztem a munkát. Ebben semmi különleges nincs, a rendőrök a polgárőrökkel vagy a mezőrökkel is járőröznek közösen, ha kell.”

A volt parancsnok hangsúlyozta azt is, hogy a rendészekkel közös akciók előkészítésekor azt kérték tőle, olyan embereket adjon, akik magasabb rendfokozatokkal rendelkeznek a katonákéhoz képest, mert csak így hajtják végre a rendőrök utasításait. „Nem tudom, erre most ügyelni fognak-e, és ha nem, akkor adódhatnak-e ebből problémák.”

Emellett úgy vélte, a határon a legnagyobb gond abból adódik, hogy a menekültek nem kapnak megfelelő tájékoztatást és nincs vezetési pont, legalább is a hírek alapján neki úgy tűnik, hogy a parancsnokok nagyon a háttérbe húzódtak.

Hogy a rendőri vezetés szerint sem biztos, hogy elegendő ember van a magyar-szerb határszakaszon, jelezheti az is, hogy a rendőrségi határrendészeti igazgatóságok létrehozása és a több megyében elrendelt riadókészültség után – az atlatszo.hu rendőri forrásokból való értesülései szerint –, elkezdték összeírni, hogy kik azok a nyomozók, akár kiemelt ügyeken dolgozó tisztek, akik önként lemennének a határra. Hogy mikor kell menniük, nem tudták szerkesztőségünknek megmondani, nekik annyit jeleztek, hogy bármikor vihetik őket.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 893 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Bill Koalitz

  Kovács Gyulát meg kell büntetni! Ilyen időkben semmiféle felvilágosítást adni a sajtónak a honvédség helyzetéről létszámáról hazaárulásnak minősíthető!
  Olyan mintha a börtönőr a rabnak elárulná a zárkája titkos kódját.

  • Bánhídi Zsolt

   A kormány tagjait meg kell büntetni ! Milliárdokat költenek egy elmebeteg diktátor stadionjaira – közben meg 3800 katona van,aki nem alibi fidesz tisztként használható

  • Julius62

   Aki szerződéses állományba volt pár évet az mindenki tudja szinte ezt. Ez nem hazaárulás, szerintem nem állja meg a helyét a börtönőr+rab hasonlat.
   Persze a paksi beruházás is titkos kb 50 évre az igaz.

   • Márcziusi Ifjú – külső erő –

    A másik, hogy ezt mindenki tudja, aki egy kicsit közelében volt a dolgoknak vagy csak egyszerűen kiváncsi. A szomszédos országok is mindent tudnak rólunk, ami most nyilvánosságra került már csak a nagy nyilvánosság számára új.

  • Hm… és az nem hazaárulás, hogy évek alatt nem változott semmi, ahol változott, ott csak romlott? 🙂

   • Wilson

    Megjott a válasz. Na.

   • Julius62

    Osztom véleményedet. A fizetés 2007-óta szinte ugyanaz lehet a szerződéses állománynak,aki a végrehajtó állomány. A ˇˇVízfejˇ-nek van csak béremelés. A Nato-n belül külszolgálaton a magyarok kaptak 1000 dolcsit havonta, és minden náció /németek spanyolok amcsik etc./ bennünket sajnált.Mert ők a 3-5-szörösét kapták.

    • Ahja… tököm ki van azzal, hogy még mindig ott tartunk, hogy aki lerohasztja a dolgokat, azt kitüntetik, aki beszél arról, hogy lerohasztottak valamit, az hazaáruló. :/

     • Julius62

      Én is ezért szereltem le többek között.

  • Wilson

   Ez a pár here, cingár vézna vagy pocakos fasz a gönc felszerelésukkel elmehet a picsába.

  • Harold Finch

   Mintha a költségvetés, a parlament meg a honvédség nyilvános anyagaiból ez nem derülne ki.

 • Bill Koalitz

  Ez nem szakértő, hanem egy szar alak.

 • Wilson

  Katonásdit játszó szarháziak!Az amerikai leselejtezett járgány meg mit keres ott megtámadtak bennünket vagy mi?

  • Yan

   Érdekesnek találom,hogy nem érzékeled a dolog súlyát,nagyságát..( bár lehet,hogy más véleménnyel lennél ha első kézből,SZEMÉLYESEN élnéd át,hogy mi folyik ott…Én saját tapasztalatom fényében írom ezt) hidd el:eljönne az a pillanat,hogy megállítsd az ember áradatot..bármilyen eszközzel!
   Jaj:s vmi -féle kvóta rendszer alapján a TE szomszédaid lesznek a válogatás nélküli népcsoportokbol származó emberek..remélem akkor is az eszedbe jutnak a szarháziak..kiváló honfitársam.

   • Wilson

    Akkor csak állítsd meg az áradatot engem jobban zavar,hogy menekültek nélkül is szarrá baszták lopták az országot.Kivéreztettek mindenkit és nem sajnálom,hogy már nem ott élek.Sok menedéket kereső embert ismerek remélem egy sem lesz kénytelen a vendégszereteteket élvezni.(Jó pénz volt rendőrként békét fenntartani Afganisztánban és a többi mocsokság…most meg pofáztok.Ezeknek nincs hová menni mert az országukat kibaszták alóluk.Ki szavazta meg a részvételt Irakban?Nézz szét az önkéntesek oldalain mekkora melót nyomtak le addig hol a picsában voltatok?Ha ők nincsenek lett volna már néhány sebesült meg hulla és az egész világ belázadt volna a magyarokra.Úgyhogy eddig megúsztátok.A menekültek elmennek de ti maradtok az a nagyobb baj.

    • Yan

     Van egy kis képzavar a fejedben..Nem azok a srácok a határon vágták haza az országot,nem azok katonák dolgoznak azzal amivel tudnak,nem a fiúk marnak bele a közös kalapba..ők végzik a munkájukat.A haza védelmét..s ennek ez is a része!nem kellemes,nem élvezetes de csinálni kell!
     ..hogy te ismersz egy pár( uram bocsáss meg..mondjuk 10 más nemzetiségüt akkor már mindet ismered?s azt gondolod ők egyformán viselkednek?ezeknek az embereknek már a harmada sem szir( mint emlitetted )hanem iraki,afgán,bosnyák,török (akiket még a mohamedán vallású SZOMSZÉD országok sem fogadnak be..vmi oknál fogva) tehát nem menekültek..A jobb megélhatésért indulnak el..vhová.. ám de:ők semmilyen törvény ,szabály alá nem akarják magukat bevonni..Csak kapni! (Olvass utána mi folyik a célállomásukon;Németországban)
     De nem akarlak meggyözni..te csak egy menekülö,hontalan( már lélekben is hazátlan) vagy a tömegböl…menekült vagy te is..ahol élsz:ott mindéig “kutya”maradsz..egy bevándorló senki..aki leköpi a nemzetét..s épp ezért utálnak,lenéznek majd mindig ( ott ahol vagy ) mert ott viszont..össze tartanak..s te is épp ezt irigyelve mentél oda…senki vagy! S ez már látszik abban ahogy,amit irsz..

    • Yan

     Oh.. az iraki részvétel NATO döntés volt ( tagjai vagyunk:tehát részt KELLETT belöle venni ) nem a Magyar állam ment oda háboruzgatni..fáj,hogy kaptak érte vmit akik ott voltak?..De te ugye nem a terves pénzért mentél külföldre mi?nem..te a szerez szolgálatnál vagy önkéntes afrika aids,bubopestis sujtotta részen..ugye?képmutato álszentet vagy

     • Wilson

      A NATO döntés még egyénileg nem kötelez egy katonát sem,hogy mennyire érdekelte őket a “béke”arról az ismeretségi körünkben meggyőződhettünk.a férj gubbasztott a sivatagban a feleség meg kibaszta a konyhabútort.Merrégi.Na.Szóval semennyire.Én pusztán az anyagi lehetőségeket tekintve nem mentem volna sehová a döntés elsősorban a gyerekeink oktatása miatt született és miattam késett két évet.Azt nem állítja senki,hogy a határon ügyködők katonák vagy rendőrök cseszték szét az országot .(DE elég nagy baj ha egy rendőr vagy katona fideszes vagy bármilyen pártszöveget nyom…mint te is.Ha valamit elégszer hallassz a végén elhiszed és a rabja leszel.Mint pl. ki a szír vagy ki nem afgán.Akkor fel kellett volna állni hé főnök nem kéne plakátra baszni a lét hanem felkészülni a kommunikációra volt rá egy év.Még pár hete is csak ment a makogás nem társalgás MAKOGÁS “szitdánpliz” az afgán pásztor meg nyomta angolul…az analfabeta.Ti még mindíg azt hiszitek ezek csak úgy sétálgatnak?A mostani kormányzat hálálkodhat a menekülő lehetett ők lettek a pontgyűjtő akció.Én még egyszer ismétlem és most lassabban sok migráns bevándorló kivándorló EGYRE TOBB MAGYART ismerek akinek sajnos már elég a hazai fosból és itt senki nem arról beszél,hogy “hazám”hanem arról amivé lett!Megoszthatod a “srácokkal” nyugodtan,hogy a szonszédos arab monarchiák a leggazdagabbak is azért nem fogadnak menekülteket mert középkori módszerekkel tartják fenn a berendezkedésüket egy szír egy hétig sem bírná velem együtt.Nézegess irodalmat képeket Damaszkuszról és a többi csodás városról.A monarchiák rettegnek a szekuláris muszlimoktól.A szekulárist is nézd meg.Ezekkel az álllamokal orbán meg a csicskása szeret(ne) üzletelni ..keleti nyitás vagy mi a faszom amit a barom néppel bevetetnek.Jé megint vettek halal csirkét két lefejezés között.Én az amerikai és az európai mindennapokat és a sajtót jobban ismerem tehát a Németországban mi folyik dumát hagyjuk ott midenre szeretnek felkészülni még avval is szarakodnak a menekült matracán melyik felén van a párna.És amíg ezt nem rendezik nehezen tudnak tovább lépni.A tögeget ti meg heves honvédelemből rájuk toltátok.Hány csarnokot régi iskolát privatizált munkásszállót nyitottak meg a magyarok?Egyet sem!Ahol meghúzhatták volna magukat pár napra.Annyit lettek gyötörve meg gyűlölve,hogy gyalog mezitláb meg kerekesszékkel elindultak az esőben.Ez a hősieség nem az ami most Mo.-n folyik.Érdekes, családoknál nem féltek pihenni pár napot onnét nem rohantak.Csak a bicskei tologatásból.Az is a szükséges honvédelem része volt.Nekem nincs és soha nem is volt beilleszkedési gondom engem már keresett meg képzett művelt muszlim tanácsért ami azért megtisztelő mert a vallásuk előírja a saját erőből való boldogulást.Ezért amikor ő támogatást vagy vizet kap még egyfajta áldozatot is hoz.Na erről az örömről maradtak le többségükben a magyarok.Ezt nyugodtan megvitathatjátok a bajtársakkal most úgyis szünetelnek a harcok!Aztán beszéljétek meg azt is hová szívódott fel 1,2 millió iraki menedéket kereső Szíriában?Megspórolom neked és elmondom.Szíriában nem kellett sátrakat építeni hanem mindenki hazavitt egy pár menekültet mielőtt megkoszosodik és a probléma megoldva.Csak most nem működik mert Irak elpárolgott egy komlett ország nincs..a kincseivel olajával múzeumaival elpárolgott.Most nézem a fél világ röhög a vasúti kocsin amit körbe drótoztak -ennyire tellett.Isten elfordította az arcát Magyarországról.Minden jót.

     • Tibor Kertes

      Buddy! Thank you for leaving Hungary ! Hope that you will never change your mind!

      ps: I am pretty sure that you have smoked some serious shit !

     • Wilson

      Akkor szólalj meg-nyilvánulj meg-idegen nyelven ha elengedhetetlenül szükséges.Ez nem volt az!
      Takarodj vissza a Kuruc szemétdombra ahol edddig dagonyáztál itt nincs keresnivalód.

     • Tibor Kertes

      You have to deserve that crack head ! From now on, you are not even qualified to have a conversion with me. Enjoy your worthless life 🙂

     • Wilson

      Egyébként ezt munkaidőben tolod?

      https://www.facebook.com/kertesz.tibor.78?fref=ts

      Meg is kérdeztem a főnöködet mi a faszt csinálsz ott!
      Vagy önszorgalomból?

    • Tarzi

     Ja, hogy már nem itt élsz? Akkor neked kuss?

     • Wilson

      Anyáddal beszélgess igy nyilas köcsög aki nem verte beléd az illemet legalább magyarul.Addig böfögsz amíg vannak befektetők munkáltatók akik adnak nektek valami szutyok munkát.Ha meg nyakaskodtok meg röfögtök majd húznak egyet a porázon azután meg zabálhattok répát a hátralévő életetekben.

  • Tarzi

   Hát téged lehet, hogy meg kellett volna.

 • Ali Affuz

  Ilyen “komoly” haderő védi meg az országot bármilyen támadás /nem a migránsok részéről/ esetén. Csak imádkozni tudunk a békéért.

 • Teofil Scherzhafter

  Régóta gyakorolt társasjáték, hogy a mindenkori kormányok eljátsszák azt, mintha az ország fenntartana egy hadsereget, a honvédség pedig úgy tesz, mintha működőképes lenne.
  Vannak, akiket zavar ez a parádézós bábszínház, mert érzik, hogy ebből akár baj is lehet, és jobb híján rávilágítanak az igazságra. Az igazság pedig fáj. A fájdalmat nem szeretjük, ezért Gyulát sem 🙂

 • Wilson

  Kertes(z)!Aztán jol fizetnek?Talán csak nem te kalapálsz ott a kettes létrán?

  https://www.facebook.com/kertesz.tibor.78?fref=ts

 • Andras Vocelka

  Az en idomben a hadsereg letszama 130.000 volt ..Voltak olyan magasabb egyasegek ahol ergyben voltb annyi katona mint ma az osszes!!!En mind a maim napig nem ertem hogy miert tortentb ez az oriasi leepites..A delszlav valsag idejen a tankjaink nagyn reszet atadtuk titokban es ejjelente a horvatoknak..Ok ezzel leptek meg a szerbeket az oktoberi vihar hadmuveletben..Szetverve oket mert azok nem szamitottak a reajuk zudulo tobb szaz tankkal/guderian/Itt az usaban a hataron onkentes fejvadaszok is vannak ezek nagyresze paramilitaris csoportokbol kerul oda..Kikepzett korabban katonasagot vegigjart milicistak..Nemelyik nagyobb milicia mint a montanai egyedul kepes volna magyarorszagot szetverni egy het alatt.A mi miliciank/vezetoje egy zoldsapkas ezredes A Kovacs profi modon all minden elebe..aztan ott van a 3 millios nemzeti garda,akik sajat legierovel is rendelkeznek..Az usa hadero mindig keszen all.gondoljunk a delszlav haborura.Az usa nelkul az impotens europa nem gyozott volna a szerbek elleneben..

  • Tarzi

   Ne csináld már, hogy nem érted.

   A ballib már a csoffadt 14 Gripen beszerzéskor is azon rugózott, hogy minek Magyarországnak vadászgép, mikor meg sem tud fordulni, oylan kicsi az ország, majd megvéd a NATO, meg különben is kitakarunkmimegtámadni.

   • Endrődi László

    A románoknak jó a MIG 21 is felújitva. A balti államok is jól elvannak nélküle. Mellesleg 14 gépet negyed óránként lőttek le 1967-ben. Kidobott pénz.

    • Joe Fáradt

     megragadtal 50 evvel ezelottnel,mint a romanok a migszarokkal

 • Andras Vocelka

  A magyar hadsereg alkalmas a diotoro operaban hatteri diszletnek..

 • laszlo jager

  No comment!!!
  J.L.

 • Ynka

  Ukrajna , HÁBORÚ , nincs menekült ??
  pedig hamar ideérne !!

 • Tarzi

  Ha újra lenne sorkatonaság, vagy esetleg megdupláznák a katonák/rendőrök fizetését, az átlátszó és tsai nyavíkolnának a leghangosabban, hogy milyen dolog már ez, amikor éhes gyerekek vannak.

  • dolceFradi

   ennyi

  • deja_vu39

   Mintha nem ez lenne a cikk témája.

 • azéé

  Emery b te egy igazi hülye gyerek vagy, Nagy szád van elfeledted honnan származol, kussolj!! valószínű katona se voltál mert akkor nem beszélnél így te hontalan bevándorló idióta..

  !!!

  • Wilson

   Most látom,hogy szalad az idő igazittatok a fazonon nehogy a fogad között maradjon a szőr.

 • Mankind EmperorOf

  Mi semmit se tudunk. Mi magyarok bénák vagyunk. Mindent rosszul csinálunk. A nyugat mindent jobban, mert csak.
  Nekünk nincs semmink. Nekünk utálni kell saját magunkat. A történelmünk is hülyeség, meg mese, bezzeg bezzegék azok igen. Azok tudják. Bezzegék biztosan ki tudnak állítani 7000 katonát, vagy még többet. Bezzegéknél van a tejjel mézzel futó kánaán. Bezzegéknek mindent szabad. Bárcsak mi is bezzegék lehetnénk.

 • hambig

  100.000 fő számosságú a magánbiztonsági szervezetek állománya, nem magyar tulajdonú cégekről van természetesen szó.
  Nem furcsa ez másnak?

 • Salamon Gyöngyi

  A vízfej miért ne lenne hadba fogható? Helyzetben a tiszteket is oda lehet vezényelni, nem?

  • Porthos

   De igen.
   Node miért is?

 • Bánhídi Zsolt

  ” A honvédség pedig 8 ezres létszámhiánnyal küzd.” Pedig milyen cukik lennének,amikor 65 évesen kergetnék a 16 éves menekülteket …..

 • Aki valóban volt katona azt tudja ki, mit és miért! Aki pedig nem az majd megtudja.

  https://www.youtube.com/channel/UCSQ5J-q6yJ3R5bNZes2krSQ/videos

 • Szekeres István

  A tényleges katonai szolgálat megszüntetése bűn! Hazánk teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került. A Kádár-rendszerben el tudtunk tartani egy 160 ezres hadsereget, akkor most miért nem tudnánk ennek csak a kétharmadát? Vagy felét. Vagy harmadát. És hová lett a nemzeti jövedelemnek az a része, amit akkor a hadseregünk fenntartására fordítottunk? Ez itt a nagy kérdés. Mert az átlagéletszínvonal vitathatóan nőtt. Miért nem készült leltár a megmaradt nemzeti tulajdonról? Összevetve a már nem magyar (eladott, megsemmisített) nemzeti tulajdonnal. Miért sokkal kisebb fegyveres erővel (mert hadseregről nem is beszélhetünk) rendelkezünk, mint Szlovákia, vagy Románia, vagy Szerbia? Ki kéne teregetni a „kártyákat”. Miért kellett engedni a szomszéd (volt „KISANTANT”) országok kívánalmainak?

  • Joe Fáradt

   de jo szar is volt

 • Endrődi László

  Én voltam kettő évig sorkatona. Kb. lőttünk 10 lövedéket, a többi időben örködtünk, takaritottunk és a laktanyát söpörtünk. Akadt reggeli torna is. A havi zsold 71.-Ft volt. 31.-Ft cigire 40.-Ft nyolc korsó sörre. Igy nézett ki a visszasírt sereg. Egy csontcsillagért +20.-Ft járt. Hajrá magyarok!

 • Ábel Attila

  Nocsak, ha valaki egyszer volt Csepelen, az már csepeli kedvenc lesz? Ennyi az Átlászó: átlátszó.

  • Here Potter

   Látom alpolgármesterkém te se fogod fel, hogy mi a cikk lényege!

   • Ábel Attila

    Herécske, már a cím is hazugság. Ennyit tudtok.

    • Here Potter

     Mi az, hogy tudtok? Nem én írtam a cikket. Amúgy hazugsággal vádolni egy oknyomozó portált, ez tőled kicsit furcsa, hiszen napi szinten kapnak hazugságon a fészbukodon ,vagy a csepelinfónak nevezett hazug szennylapodon. Jelezném neked, engem nem érdekel ha még ezer évig is lesztek kormányon de nehogy azt hidd, hogy mindenki olyan hülye tanulatlan fasz mint a szavazóbázisotok akit állandóan átvertek. Egy rohadt moslékzabáló komcsi- maffia vagytok semmi több. És mielőtt elkezdenél libsizni vagy Sorosozni, én őket is leszarom.

     • Ábel Attila

      Kedves here, az Átlátszó nem oknyomozó oldal. Szerintem meg erősen közöd van hozzá, hiszen az egyik házőrző tolljuk vagy.

     • Here Potter

      Kinek vagyok én a ” házőrző tollja ” ???

     • Ábel Attila

      A gazdádnak. A tollat köszönd a prediktív szövegbevitelnek, ami még a trollt sem ismeri. Na, mehetsz tovább csaholni.

     • Here Potter

      Milyen gazdámnak? Válaszolj már értelmesen, ha kérdezlek!

  • Annoying Countercommentist

   Ebbe a hülyeségbe halt bele R. György… izé adta vissza nemes lelkét.

 • Tudom

  Egyébként jó ez a kitűző az öltönyön….

  A 2005. évi CXXIII. tv. 16. §. 3.bek. alapján ugyanis:

  “Közterületen vagy nyilvános helyen az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti, vagyonőrzési feladatokat ellátó személy (a továbbiakban: vagyonőr) formaruhát visel, amelyen fel kell tüntetni annak a vállalkozásnak a nevét vagy engedélyezett rövidített nevét, amellyel munkaviszonyban áll, továbbá a vagyonőr nevét és a vagyonőr megjelölést. Ha a vagyonőr egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, és alvállalkozóként teljesít szolgálatot, a saját formaruháját vagy annak a vállalkozásnak a formaruháját is viselheti, amellyel a feladat ellátására megbízási szerződést kötött.”

  Egy pár dolog hiányzott szerintem…

 • Tudom

  Egyébként a rendőrség felső vezetésében csíphette valaki(k) szemét a “megszellőztetett” kapcsolatrendszer mert igen előnytelen felmondani egy uszkve 1583.- Ft óradíjas szerződést egy 2141.- Ft-osért (http://www.e-kozbesz.hu/rezsioradij2).

  Így ugyanis a havi 1,14 milló helyett – minimum – 1,54 milliót kell majd fizetni.

  Így is megéri, csak inkább nehogy szó érje a ház elejét…

  Igaz?