riport

Senki nem törődik azzal, hova mennek a globális piacon eladott fegyverek

Irak újrafegyverezéséről és a közel-keleti, ázsiai, valamint afrikai fegyverpiacért zajló nemzetközi versenyről készített riportot a Vice News. A stáb elutazott a világ legnagyobb hadászati expójára az Egyesült Arab Emírségekben található Abu Dhabiba (International Defense Exhibition and Conference), valamint egy bagdadi fegyverkiállítást is elutaztak megnézni. A riport azt vizsgálja, hogyan versenyzik egymással az USA, Oroszország és más feltörekvő – jellemzően ázsiai – államokban székelő cégek a világ fegyverpiacáért.

A riport szerint a világ legnagyobb fegyverexportőrének számító USA haditechnikai cégeit törvények kötik, melyek szabályozzák, hogy csak olyan országoknak és partnereknek adjanak el fegyvert, ahol azok biztosan nem lesznek háborús bűnök és emberi jogsértések eszközeivé. A Vice anyagából azonban az derül ki, hogy az amerikai Külügyminisztérium (és hadsereg) elég lazán kezeli a szabályozást. Így adhatnak el haditechnikai eszközöket egy rövid szünet után újra Egyiptomnak, és így kerülhetnek az iraki hadsereggel együttműködő, háborús bűnökkel vádolt milíciák kezébe amerikai fegyverek.

Nem véletlen persze, hogy nem fogják rövid pórázon saját piaci szereplőiket az amerikaiak – sejteti a videó -, hiszen Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőreként egyenesen állami tulajdonú cégekkel pályázik ugyanezekre a „vásárlói rétegekre”. A nagyhatalmak versenyévé változó fegyverexport során ők sem törődnek túl sokat azzal, hogy az eladott termékeik végül milyen célokra lesznek felhasználva.

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás