tudósítás

A morgás ideje lejárt, eljött a tettek ideje

Nagyjából 10000-en tüntettek péntek este az 1-2 fokban és néha szemerkélő esőben a budapesti Operánál. A tüntetést szervező MostMi csoportot Várady Zsolt WiW alapító kezdeményezte, céljuk, hogy változtassanak az elmúlt 25 év problémáin.

A tüntetés felszólalói Orbán és az előző kormányok bűneinek felsorolása mellett az állampolgári aktivitás fontosságát hangsúlyozták. Voltak, akik kifejezetten baloldali jövőképet vázoltak fel, más felszólalók a demokrácia és a szabadság hiányát hangsúlyozták, kevésbé baloldali felhanggal. Mindannyiuk szerint viszont megoldás lehetne a problémáikra, hogy akár tőlünk nagyon különböző emberekkel együttműködve részt vegyünk társadalmi szerveződésekben.

Hogy ezt hogyan képzelik el, alábbi videónkból kiderül.

A tüntetés végén megint sikerült egy kb. 15 fős szélsőjobboldali csoportnak magára vonnia a kamerák figyelmét azzal, hogy a Himnusz alatt egy „NEM” felirattal díszített EU zászlót vettek elő, amire a tüntetők egy része – mekkora meglepetés – agresszívan reagált. Azt sajnos nem láttuk, ki kötött bele elsőként tettlegesen a másikba. A Betyársereges és Hunniás kabátokkal díszített csoport tagjai szerint ők természetesen csak demokratikus jogaikkal akartak élni, de nem hagyták nekik, más azt mondta, látta, hogy egyikük megütött egy idős nénit.

Megosztás