tudósítás

Húszezren követeltek új rendszerváltást, a rendőrök kiszorították a tüntetőket a Kossuth térről

Teljesen megtelt a Kossuth tér Parlament előtti része a hétfői „Közfelháborodás Napja” című tüntetésen, amin a Nem Némulunk El csoport szervezésében az elmúlt 25 év politikáját ostorozták. A civil felszólalók többsége az összes eddigi kormányt elküldte a picsába, de a Fidesz-kabinetet különösen hangsúlyosan. Nagy Emília a közoktatás szétveréséről és a milliárdos forráskivonásokról beszélt, Horváth András pedig Karancsi Istvánnal, az olajbotrány kirobbantójával lépett színpadra. Horváth Orbán Viktort kritizálta, amiért a korrupciós botrányba keveredett NAV-vezetőket védi és egy új antikorrupciós szervezet megalapítását jelentette be.


Húszezren követeltek új rendszerváltást, a rendőrök kiszorították őket a Kossuth térről from atlatszo.hu on Vimeo.

Dabóczy Mihály és Nemes Balázs az elmúlt rendszer kritikája mellett azt hangsúlyozta, hogy a civileknek most kell tenniük egy igazságosabb és szerethetőbb országért. Kertész Luca beszéde a hatalom embereket megosztó politikájáról szólt, Krasznahorkai Emma pedig az utóbbi évekből sorolt neveket, amik miatt dühösnek érzi magát.

A tüntetés után a résztvevők nem vonultak el, hanem lebontották a kordonokat és a Parlament lépcsőjére igyekeztek, ahol rohamrendőrök állták útjukat. A készenlétisekkel zajló állóháború nagyjából másfél órán át tartott, ami alatt többen rosszul lettek.

A demonstrációval egy időben 25 városban – vidéken és külföldön – is összesen több ezren tüntettek.

mti-sooslajos


(Fotók: MTI – Mohai Balázs, Soós Lajos)

Megosztás