Egyéb

A hét videója: Így vásárolhat moldovai bűnözőktől az ukrán hadsereg ellen használt orosz fegyvereket

Egy hírhedt moldáv szervezett bűnözői csoport pár hónapja orosz fegyvereket ajánlott megvételre az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) egyik újságírójának. Az üzlet során egy, a Moldova és Ukrajna között elhelyezkedő szakadár miniállamból, Transznisztriából származó orosz gyártású RPG gránátvetőt vásárolt az újságíró, aki az 1000 eurós biznisz mellé egy pisztolyt is kapott ajándékba.

Naivitás lenne azt feltételezni, hogy bűnözői körök csak egyik oldalon lennének megtalálhatóak az ukrán válságban. A videón dokumentált fegyverbiznisz viszont betekintést nyújt abba a feketepiaci kereskedelembe, mely a kelet-ukrajnai válságot is életben tudja tartani. Többek között ezek azok a fegyverek, melyeket az oroszpárti szeparatisták az ukrán fegyveres erők és rivális lázadó csoportok elleni harcaik során használnak.

Épp véghajrájában volt Janukovics elnök elűzése, mikor Ion Anton Druta, a többszörös gyilkosságért elítélt és nemzetközi körözés alatt álló maffiózó meglepő Viber üzenetet küldött az OCCRP riporterének. Az üzenetben Al Pacino a Scarface (Sebhelyesarcú) című filmben épp tüzet nyit egy automata fegyverből. A kép alatti szövegben pedig ez állt: „Nincs szükséged valamire ezek közül? Azt hiszem, az ukrajnai háború csak most kezdődik.”

Az „Író” néven is ismert bűnözőt tavaly állították bíróság elé egy 1998-as három áldozatot követelő gyilkossági ügyben játszott szerepéért. A 20 éves börtönbüntetését töltő Druta két hónappal az OCCRP-s újságírónak tett felajánlás után egy váratlan perújratárgyalást követően szabadlábra került.

A bűnözővel egy korábbi tényfeltáró anyag kapcsán ismerkedett meg újságíró, akinek kilétével tisztában volt Druta. A megkereséssel az lehetett a célja, hogy a riporter kapcsolatait kihasználva egy nagyobb üzletet tudjon kötni.

Az alku során a bűnöző maga mondta a riporternek, hogy a fegyver az orosz békefenntartók által felügyelt szakadár kelet-moldovai régióból származik. Az állítást a beszerzés után az OCCRP tagjai is leellenőrizték és igaznak találták.

A videón bemutatott üzletet a moldáv fővárosban Kisinyovban ütötték nyélbe, mely nagyjából száz kilométerre fekszik Transznisztriától. Az ENSZ más nemzetközi szervezetekkel egyetemben évek óta állítja, hogy a szakadár miniállam több kelet-európai ország szervezett bűnözői csoportjainak kedvelt fegyverbeszerző helye, valamint az ukrán hatóságok a filmen dokumentált biznisz előtt 10 nappal lezajlott, 40 halálos áldozatot követelő odesszai összecsapásokkal kapcsolatban is emlegettek már innen származó fegyveres csoportokat.

Druta újságírók számára már tavaly nyáron is ajánlott eladó automata fegyvereket, és úgy tűnik az „Isolator 13” nevű magas biztonsági fokozatú kisinyovi börtönben sem volt eléggé izolálva a külvilágtól: okostelefonjáról feltehetően nem csak az OCCRP tagjaival viberezett, nem sokkal szabadulását követően ugyanis egy hét türelmet kért a riporterektől, mondván túl nagy az ukrajnai kereslet az általa forgalmazott fegyverekre.

Eredeti OCCRP-nek tett ajánlata egyébként 30 orosz gyártmányú pisztolyt, 5 tankok kilövésére alkalmas RPG-t és megfelelő mennyiségű lőszert tartalmazott, összesen 30000 euró értékben. A bűnöző a szállítmányt Odessza közelébe szánta. A videóban látható üzlet egy, az újságírók által kezdeményezett „próbavásárlást” ábrázol.

Miután a különböző elővigyázatossági intézkedésekkel megnehezített tranzakció megtörtént, a nemzetközi körözés alatt álló bűnöző elvitte sétálni a 4 éves fiát egy közeli parkba, a riporterek pedig eldugták a fegyvereket egy erdőben, majd a megadott helyre kihívták a hatóságokat.

Forrás: OCCRP

Megosztás