Egyéb

A hét videója: így kerültek elő az ukrán diktátort leleplező dokumentumok

Miközben a foci vébé, a nyár, és persze Lázár János több frontos háborúja a civilek és a sajtószabadság ellen elterelte a figyelmet az ukrán forradalomról és az azt követő kelet-ukrajnai helyzetről, nem árt picit visszanéznünk az utóbbi hónapok történéseire.

Február végén a Krím-félsziget későbbi orosz bekebelezésére és a keleti lázonságoksra fel nem készült ukrán forradalmárok győzelemként ünnepelték Viktor Janukovics elnök elmenekülését. Az azóta Putyin vendégszeretetét élvező ex-diktátor több négyzetkilométeres, elképesztő luxusban berendezett medzsihirjai birtokát egyből kíváncsi állampolgárok lepték el.

Az elnök elmenekülése után az átlagemberek életkörülményeihez képest hihetetlen magasságokban kicsicsázott rezidencia látogatói hívták fel a figyelmet arra, hogy a Janukovics emberei dokumentumok sokaságát szórták a rezidencia partjáról a tóba, és ezeket érdemes lenne megmenteni az utókornak.

Végül is mindegy, hogy ki mit gondol az orosz terjeszkedésről, az ukrán forradalmárok céljairól, vagy a nyugati érdekekről, az, hogy egy diktátor elképesztő luxusban berendezett rezidenciáján pár nappal tüntetők kivégzése után, menekülés közben dokumentumokat semmisítenek meg, nyilvánvalóan érdeklődésre ad okot.

Így aztán nem meglepő, hogy ukrán újságírók a lehető leghamarabb próbálták meg különböző módszerekkel megmenteni és feldolgozni ezeket a papírokat. Az OCCRP filmje ebbe az izgalmas 8 napba és a 23456 dokumentum alapján létrehozott, YanukovychLeaks oldal elkészülésének folyamatába viszi el a nézőt.

Korábbi posztunk a témában: YanukovychLeaks – Egy testőr feljegyzései

Megosztás