Uniós források

Interaktív oldalon magyarázza el a Helsinki Bizottság az uniós pénzek zárolásának okait

A Magyarországnak szánt 21,8 milliárd eurónyi, vagyis közel 8300 milliárd forint összegű uniós támogatás zárolásának okairól készített a Magyar Helsinki Bizottság interaktív weboldalt Eltékozolt lehetőségek címmel. Az anyagból kiderül, hogy megannyi feltételnek kellene ahhoz teljesülnie, hogy hazánk megkaphassa ezeket a pénzeket.

A Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület az Átló csapatával együttműködve készítette el az Eltékozolt lehetőségek – Befagyasztott uniós források Magyarországnak című honlapot. Az oldalon bemutatásra kerülnek azok az európai uniós feltételek, amelyeket a magyar államnak teljesítenie kell ahhoz, hogy hazánk megkapja az uniós költségvetésből a befagyasztott 21,8 milliárd eurónyi (nagyjából 8300 milliárd forint) támogatást.

Három uniós eljárás által vannak az EU-s támogatások zárolva: a feltételességi rendelet, az uniós költségvetés alapokra vonatkozó közös rendelkezések és a Helyreállítási Eszközről szóló rendelet által.

Hogyan lehetne feloldani a befagyasztott forrásokat?

„A befagyasztott támogatások feloldásának feltétele egy sor korrupcióellenes és jogállamisági korrekciós intézkedés teljesítése. A korrupcióellenes, jogállamisági és alapjogi problémák azonosításában és az ezekből következő uniós intézkedések megállapításában két EU-s alapintézmény, az Európai Bizottság, valamint a tagállamok minisztereit tömörítő Tanács kapott szerepet. A korrekciós intézkedések végrehajtása esetén szintén e két intézmény tudja feloldani a befagyasztásokat” – olvasható az oldalon.

A magyar kormány tervei szerint a támogatást 11 operatív program keretein belül használnák fel. Az operatív programok számos egyedi célkitűzést tartalmaznak, melyekre a támogatást szétosztanák. A célkitűzések közül viszont számos esetben nem hívható le a támogatási összeg, mert azt valamilyen megoldatlan probléma korlátozza, nem egy esetben pedig egy célkitűzés feloldásához több intézkedés teljesítése is szükséges.

„Az Országgyűlés 2023. május 3-án fogadta el a bíróságok függetlenségét megerősíteni hivatott törvényt, amelyet a kormány 2023 júliusában nyújtott be az Európai Bizottságnak értékelésre. Végül a Bizottság 2023. december 13-án jóváhagyta a magyar igazságszolgáltatási reformot. Így a minden releváns operatív programot átfogó módon érintő befagyasztási ok megszűnt.

Az igazságszolgáltatási reform jóváhagyásával csak azon források szabadultak fel, amelyek további problémák miatt nem kerültek korábban zárolásra. Ezzel Magyarország 8,8 milliárd euró támogatáshoz jutott” – olvasható az oldalon.

Képernyőfotó 2024 01 19 13.54.22

Az igazságszolgáltatási problémák megszüntetése csak az első lépés a pénzek feloldásához, számos korrekciós intézkedésre van még szükség a teljes összeg megkapása érdekében. Ilyenek az Unió Alapjogi Chartájában foglalt jogok közül a tudomány szabadságát, a szexuális kisebbségekhez tartozók emberi jogait és a menedékkérők menedékjogát érintő sérelmek korrekciója; továbbá 11 szakpolitikai feljogosító feltétel (TEC) hiányosságainak megoldása és a feltételességi eljárás keretében azonosított korrupciós problémák orvoslása.

Réteg 1

A Magyar Helsinki Bizottság hírlevelében rövid írásos interjú keretében foglalta össze az interaktív oldal fontosságát Gaál Balázs, az egyik készítő:

„(…) amit mi állampolgárként érzékelünk, hogy nem jönnek vagy csak részben jönnek az uniós pénzek, amögött rendkívül bonyolult jogi és bürokratikus folyamatok állnak. Elég csak annyit mondanom, hogy egyszerre három eljárásban tartják vissza a forrásokat. Ezt még szakértőknek sem könnyű átlátni.

 

Minél bonyolultabb egy téma, annál hasznosabb azt képekben megjeleníteni, és az alapvető összefüggéseket megértetni – amennyire csak lehet – közérthetően. Ráadásul olyan megoldásra volt szükségünk, amivel dinamikusan, a jövőben is meg tudjuk mutatni, mely források szabadulnak fel vagy maradnak visszatartva.”

Ahogy Gaál szavaiból kiderül, az oldal az egyes zárolási feltételek megoldásával egy időben frissülni fog, a diagramok átszíneződnek, a szöveg pedig az adott probléma megoldásának rövid leírásával fog bővülni.

Az interaktív oldal az alábbi linken érhető el: https://eufundshungary.helsinki.hu/

Szabó Krisztián

Megosztás