Győr

Negyedszerre sem sikerült átadni az 1,2 milliárdos kosárlabda-sátrat Győrben

A győri Adyvárosi Sportcentrum, közismertebb nevén Grabo-sátor felújítása csaknem két évvel ezelőtt, még a 2022-es parlamenti választások előtt indult el. A cél, hogy TAO-pénzekből létesítsenek fedett kosárlabdapályát, azonban már a negyedik céldátumot bukták be. Legutóbb tavaly őszre ígérték az átadót, idén januárban viszont azt láttuk, hogy hiányzik az ablakok egy része, a sportparkettát sem rakták még le, illetve a sporttechnikát sem építették még ki. Most éppen arra jöttek rá szerelés közben, hogy valamivel erősebb áramra lesz szükség. 

A győri Barátság Sportpark melletti Adyvárosi Sportcentrum, közismertebb nevén Grabo-sátor felújítása két évvel ezelőtt, még a 2022-es parlamenti választások előtt indult el. A sátor a győri kosaras-utánpótlás új otthona lesz – vagyis lenne, ha végre egyszer elkészülne. Mostanra ugyanis már a negyedik céldátumot bukták be az átadással.

2024. január 5-én ugyanis azt láttuk a helyszínen, hogy az udvaron építkezési törmelék, fémhulladék hever, a nyílászárók se lettek még mind behelyezve, s még odabent, a sportpálya területén sem fejeződtek be a munkálatok. A sportparkettát sem rakták még le és a sporttechnikát sem építették ki.

Grabo Sátor 2024.01.05.6

Törmelék és hiányzó ablakok 2024 januárjában. Fotó: A szerző felvétele

Ezt a négy céldátumot bukták el eddig két év alatt:

  1. Simon Róbert Balázs, fideszes győri országgyűlési képviselő a választási kampány során, 2022 tavaszán még arról beszélt, hogy 2022 nyarára készülnek el.
  2. 2022 őszén azt ígérték, a beruházás elkészül 2023 első negyedévében, azaz márciusig. Ezt Fűzy András, a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület elnöke a leállított vagy késlekedő helyi beruházásokról szóló riportunkban osztotta meg.
  3. 2023 januárjában azt ígérte Fűzy, hogy 2023 nyarára kész lesz a felújítás.
  4. 2023 nyarán a lapunknak nyilatkozó Fűzy őszre ígérte az átadót.

A győri Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület a Magyar Kosárlabdázók Szövetségéhez benyújtott 2016/2017-es nyertes TAO-pályázatból, azaz közpénzből és saját forrásból valósítja meg a beruházást.​ Az önkormányzat az ingatlant egy helyi sportcégnek, a kosárlabda sportegyesület tulajdonában lévő MIZSE-Sport Szolgáltató Kft.-nek adta át üzemeltetésre. A létesítmény belsejében egy nemzetközi minősítésű centerpálya, két keresztirányú kosárpálya lesz, sportszerraktárral, öltözőkkel és konditeremmel.

Grabo Sátor 2024.01.05.2

A kapukat 2022 nyarán kellett volna megnyitni, de 2024 januárjában még még mindig zárva vannak. Fotó: A szerző felvétele

Erősebb áram kell

Rákérdeztünk a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület elnökénél az újabb csúszás okára.​ „A beruházás lényegében elkészült, az átadáshoz szükséges egy közszolgáltatói (MVM) befogadó nyilatkozat, amit októberben megigényeltünk.

Ugyanis a beszerelt gépész technológia beüzemelésekor derült ki, hogy magasabb amperfelhasználást igényel, mint ami jelenleg rendelkezésre áll.

Ennek hiányában nem telepíthető a  beszerelésre váró sportparketta és sporttechnika. Miután nem biztosítható a megfelelő hőmérséklet és páratartalom” – mondta el Fűzy András.

Grabo Sátor 2024.01.05.11

A padló sincs még lerakva. Fotó: A szerző felvétele

„Várhatóan néhány héten belül rendeződik a kapacitásnövelés kérdése, onnan számítva  2-3 hét alatt készre jelenthetjük végre a beruházást. Amelyet nagyon várunk, mert hatalmas előrelépést jelentene utánpótlás gyerekeink sport nevelése szempontjából” – fűzte hozzá 2024. január 2-án küldött válaszában. Vagyis elvileg tavasszal már átadhatják a létesítményt – hacsak nem jön közbe újra valami.

Közel 50 százalékos drágulás

A történet egyik furcsa fordulata volt, amikor a 2022. október 12-i cikkünkben Fűzy András által közel 70 százalékra becsült készültségi fokozat a 2023. január 25-i Kisalföld-riportban „visszament” nagyjából 60 százalékra. Mindezt Fűzy tavaly a műszaki tartalom növekedésével indokolta lapunknak: „Két tényezőt kellett figyelembe vennünk: az egyik a bizonytalan energiaárak miatti alternatív üzemeltetési mód kiépítése, valamint a hiányzó támogatási keret feltöltése, amelyet a május végi felajánlásokból sikerült megvalósítanunk.” Ezzel párhuzamosan a költségek is elszálltak, beruházás ára nettó 650 millió, bruttó 825 millió forinthoz képest 950 millióra, vagyis áfával együtt 1,2 milliárd forintra emelkedett. Tehát csaknem másfélszeresére drágult.

„Mivel az összeg emelkedésével párhuzamosan műszaki tartalom-növekedés is történt, így a tényleges növekedés 30 százalék” – tette hozzá akkor Fűzy Andás. A készültségi fokozat tavaly ősszel elmondása szerint 75 százalék volt. A sátrat most éppen 2024 tavaszán tervezik átadni, ha ez sikerül, akkor az ötödik határidőt sikerül végül betartaniuk.

Papp László Tamás

Címlapkép: A győri Adyvárosi Sportcentrum, közismertebb nevén Grabo-sátor 2024 januárjában. Fotó: A szerző felvétele

Megosztás