közoktatás

A tankerület dolgozói átlagosan 30 százalékkal több bért kapnak Szegeden, mint az általuk adminisztrált tanárok

Immár hetek óta tüntetnek a diákok, a pedagógusok és a szülők a jobb oktatásért, a tisztességes bérekért. A demonstráció hatására a kormánypárti média megírta, mennyi fizetést kapott egy tüntetést szervező tanár. A Szegedi Tankerület az Átlátszó közadatigénylésére közölte, 2021-ben mennyi bér és jutalom jutott a hivatali dolgozóknak, illetve a pedagógusoknak. A válasz egyszerű: az előbbieknek sokkal több.

„400 ezres nettó fizetése volt a tanárnak, aki miatt a tüntetéseket szervezték” – írta a KESMA-tag szegedma.hu több kormánypárti lappal egyetemben, amikor Palya Tamást, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium matek-kémia szakos tanárát a polgári engedetlenség után kirúgták. Hogy a kereset és a tüntetés között miért kell összefüggést keresni egy osztályfőnökként és mestertanárként dolgozó pedagógusnál, rejtély. Az viszont biztos, hogy a tanárok többsége még 400 ezer forintot sem keres. Bruttóban sem.

Ezt a Szegedi Tankerület példáján keresztül jól lehet látni. Azután nyújtottunk be közadatigénylést, hogy ismét téma lett a tanárok fizetése. De most nemcsak a tanárokéra kérdeztünk rá, hanem az oktatási rendszert adminisztráló tankerületben dolgozók bérére is.

A kapott válasz szerint a Szegedi Tankerület nem iskolai részlegén 2021-ben 57-en dolgoztak. A 2021-es költségvetés szerint jutalmakkal együtt így oszlott meg a tankerület köztisztviselőinek, kormánytisztviselőinek a bére:

 

Jutalmakkal együtt az 57 tankerületi dolgozó bére 2021-ben összesen 370 millió forintot vitt el.

A következő ábrán pedig az látszik, hogyan alakultak a bértábla szerinti fizetések, többek között a pedagógusok bére. 2493-an dolgoztak 2021-ben a Szegedi Tankerületnek. Az ő bérük jutalmakkal együtt összesen 9,975 milliárd forintot tett ki. Míg a tankerületi dolgozók 57-en összesen 34,8 millió forint jutalmat kaptak, addig a 2493 tanárra összesen 4,9 millió forint jutott.

Így az átlagos tankerületi jutalom 640 ezer, a tanároké pedig 1965 forint volt.

Az 57 fő hivatali dolgozó jutalommal együtt számított átlagbére havi 541 ezer forint volt. A tanároké – gyakornok (pedagógus), pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus, kutatótanár, pedagógus (magasabb) vezetői megbízással – 371 700 forintos átlagbért mutat. Ez 68 százaléka a hivatali dolgozókénak.

 

A 24.hu is írt arról, hogy a tanári jutalmak messze elmaradnak a tankerületi pénzosztások mögött. Miközben rohadnak szét az iskolaépületek, akadozik az iskolai eszközbeszerzés, ráadásul egy ideje vegzálják is a tiltakozó tanárokat, a tankerületek saját magukra nem sajnálták a pénzt, a tanárokra annál inkább.

„Szinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek, hatvanból 23 tankerületnek nem sikerült publikálnia a 2021-es beszámolóját, és olyan is akad, amely ezt évek óta nem teszi meg” – összegezte a lap.

Szöveg: Segesvári Csaba — Infografika: Pete Luca

Nyitókép: Az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás