koronavírus

A hétnapos átlagot nézve már hazánkban halnak meg legtöbben a járványban lakosságarányosan

A kormány járvánnyal kapcsolatos kommunikációjának jelentős részét a növekvő esetszámok hangsúlyozása és az oltással kapcsolatos eredmények kiemelése teszi ki. Ez a két adat természetesen nagyon fontos, hiszen nem csak a kormány háborús metaforáiban van jelentősége a támadó vírus legyőzésének: ezektől a számoktól függ a járványügyi korlátozások enyhítésének időpontja és a lakosság védettségének kialakulása is. Viszont egy háborúban nem tisztességes az áldozatok elhanyagolása sem ezzel kapcsolatban a kormány már kevésbé bőbeszédű, pedig a járvány és a jelenlegi hullám súlyossága ezekben a számokban és nemzetközi összehasonlításban látszik világosan. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A magyar járványügyi portál hírei között kiemelt szerepet kap a fertőzöttek számának felfutása és az oltással kapcsolatos mérföldkövek, tájékoztatók. Ahogy például a járvány egy évét összefoglaló anyagunkban is bemutattuk, a kormányzati kommunikációban nagyon sok a háborús metafora. Ebben a háborúban a vírus az ellenség, aki támad, Müller Cecília elmondása szerint jelenleg heroikus küzdelem zajlik a járvány ellen.

2021. március 26-án már több magyar polgár vesz részt ebben a harcban, mint amennyi a második hullám csúcsán. 2020. december 12-én a legtöbb aktív fertőzött 198 785 volt, a harmadik hullám felszálló ágában, 2021. március 26-án pedig 202 799 fő. Emellett az egy nap alatt bejelentett esetek száma is rekordértékű volt, 11 265 főt jelentettek be.

Az aktív fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon 

A fegyver, a járvánnyal szembeni védekezés eszköze pedig a járványügyi szabályok betartásán túl a védőoltás felvétele. Minél többen válunk ellenállóvá a vírussal szemben a védőoltások révén, annál inkább megakadályozható a víruscirkuláció mondta 2021. március 23-án az országos tisztifőorvos. 2021. március 26-ig az oltásra regisztrált 3,3 millió főből már 1 803 533-an megkapták az első adagot, 594 662-en pedig a másodikat is. Az átoltottság a teljes lakosságra viszonyítva így az első adaggal 18,45%, a másodikkal 6,08%. Jelenleg 3 813 435 oltóanyag van az országban, bár ebből a keleti beszállítások egy részét még az NNK-nak engedélyeznie kell.

A magyar oltási terv állása 2021. március 26-án

Ami viszont se az Operatív törzs sajtótájékoztatóján, se a napi bejegyzésekben nem kap komolyabb teret, az az elhunytak helyzete. Müller Cecília a sajtótájékoztatón el szokta mondani az aktuális napi elhunytak számát, mint ahogyan 2021. március 25-én is olvashatjuk az erről készült bejegyzésben: A védekezés ellenére emelkedik az elhunytak száma, az elmúlt 24 órában 272 beteg halt meg. Ez a nap sötét rekordnak számított. 2021. március 26-án ugyanakkor ennél is több elhunytat jelentettek be, aznap 275 új áldozata volt a vírusnak.

Az elhunytak számának változása naponta 

Az elhunytak magas száma keltette esetleges pánikot a kormányzati kommunikációban emellett azzal próbálják semlegesíteni, hogy hangsúlyozzák, az áldozatok jelentős aránya idős, krónikus beteg volt. Az alábbi ábrán viszont látszik, hogy az elhunytak átlagéletkora továbbra is magas, a harmadik hullám kezdetétől azonban ebben csökkenő tendencia mutatható ki:

Az elhunytak átlagéletkorának hétnapos változása 

Emellett elég csak néhány oldalt végiglapozni az elhunytakat nyilvántartó aloldalon ahhoz, hogy látható legyen: egyre több olyan áldozat van, akinek vagy nem volt ismert alapbetegsége, vagy magasvérnyomás-betegségben szenvedett. Ez viszont egy elég gyakori népbetegség a magyarok körében, a lakosság közel egyötöde szenved benne.

Hogyha pedig megnézzük, hogy Magyarország jelenleg hol helyezkedik el a nemzetközi halálozási listán, akkor még fájóbbá válik ennek az adatnak a kormányzati kommunikációból való hiánya. Mivel a nemzetközi adatokat tartalmazó adatbázisokban az aktuális napi adatok közel egy nappal később jelennek csak meg, ezért az alábbi diagramon a 2021. március 25-i állapotot mutatjuk be.

Az összes elhunyt lakosságarányos értéke alapján hazánk jelenleg a harmadik legrosszabb helyen áll: 100 ezer főre normalizálva 199-en hunytak el a járvány kirobbanása óta. Ennél rosszabb halálozási mutatója csak Csehországnak (237,5) és San Marino-nak (241,62) van.

Az aktuális napi elhunytak számát tekintve Magyarország országos szinten is tragikus rekordot döntött 2021. március 25-én a 272 új elhunyttal, ami világszinten a második legrosszabb értéknek számított (2,82/100 ezer fő). Ennél csak Koszovóban volt több lakosságarányosan az elhunytak száma (3,05).

Az áldozatok számának tendenciáját jelző hétnapos átlag alapján pedig hazánk teljesít a legrosszabbul: 100 ezer főre nézve 2,36 ez az érték, amivel így az összes elhunyt számában mögöttünk járó Csehországnál és San Marinónál is rosszabbul állunk.

A húsz legrosszabb halálozási mutatóval rendelkező ország világszerte

Arról, hogy feltételezhetően 2021 májusára hazánkban lehet lakosságarányosan a legtöbb halálos áldozat, az alábbi cikkünkben írtunk:

Májusra nálunk lehet a legtöbb koronavírus-elhunyt egy előrejelzés szerint

A Magyarországon 2020 március óta áldozatokat is szedő járvány harmadik hulláma 2021-ben nagyon sok halálesetet okozhat. A járványban eddig elhunytak lakosságra vetített aránya alapján most még előttünk áll hét európai ország. A jelenlegi fertőzési és halálozási adatok és védekezési stratégia alapján készült előrejelzések szerint azonban kicsit több mint egy hónap múlva már elsők lehetünk.

A régió országaival ellentétben – ahol a koronavírusról tájékoztató kormányzati portálok többségének alapfunkciója többek között a nemzetközi trendek bemutatása is – ezt az adatsort a magyar kormány a saját járványügyi oldalán nem tartja számon. Szerencsére számos európai szervezet közöl a világ országainak járványügyi adatait összesítő adattáblákat. Mi a fenti diagramhoz az Our World in Data adatbázisát használtuk. Arról, hogy a magyar kormány által fenntartott koronavírus-portál mennyire elmaradott a régió országaihoz képest, az alábbi cikkben lehet bővebben olvasni:

A magyar járványügyi tájékoztatóoldalnál nincsen szűkszavúbb a régióban

Megnéztük, hogy a régió országainak hivatalos járványügyi tájékoztató weboldala mennyire informatív és pontosan milyen adatokat tartalmaz. Hazánk a 14 országra kiterjedő vizsgálatból nem jött ki túl pozitívan, ugyanis az látható, hogy a magyar kormány portálja osztja meg a legkevesebb adatot az állampolgáraival. Eközben a kormány szerint semmi gond nincs az adatközléssel: Gulyás Gergely január közepén arról beszélt, hogy Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt.

Kövesse közel 40 diagramon és térképen a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás