koronavírus

Annyi magyar áldozata volt már a járványnak, mint Karcag, Keszthely vagy Komárom teljes lakossága

A koronavírus-járványnak 13 hónap alatt több mint 20 ezer halálos áldozata volt Magyarországon. Ezt a számot 2021. március 29-én léptük át, az aznapi 189 elhunyttal az áldozatok összesített száma 20 161 főre emelkedett. Hazánk halálozási mutatója az egyik legrosszabb a világ országainak rangsorában. Ahhoz, hogy egyértelművé váljon a helyzet súlya, összegyűjtöttük azokat a magyar településeket, amelyek lakossága megközelíti a járvány áldozatainak összesített számát. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A koronavírus-járvány első magyar halálos áldozata 2020. március 15-én egy 75 éves férfi volt, akit koronavírus-gyanúval és annak legjellegzetesebb tünetével, tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba. A beteg a szállítást követően hunyt el. 2021. március 29-én pedig ez a szám átlépte a 20 ezret is: 189 új áldozattal 20 161 főre nőtt az elhunytak száma. Lakosságarányosan ezzel világszinten a harmadik legrosszabb helyre kerültünk.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen felfogni, mennyi emberéletről is van szó, megkerestük azokat a magyar településeket, amelyeknek a lakossága megközelíti ezt a számot. Kutatásunk az egyszerű összehasonlítás erejére épít: amilyen nehezen fogható fel a koronavírusban elhunytak tragikusan magas száma, olyan könnyen tudatosul az a sokkoló hiányérzet, amit bizonyos magyar települések eltűnése okozna.

A heti bontásban bemutatott, animált GIF-en azokat a településeket emeltük ki, amelyeknek a lakossága megközelíti a koronavírus-áldozatok összesített számát az adott hétig. Ezek közül minden heti összehasonlításban csak egy település tűnne el, ha a járvány kifejezetten csak ott okozott volna pusztítást. Piros kiemelést emellett a nevesebb vagy jelentősebb településeknek adtunk.

Magyar települések, melyeknek a lakossága megközelíti a koronavírus-járvány áldozatainak számát. Nagyobb mérethez kattints a képre.

Ugyanez megnézhető interaktív változatban is a kiegészítő információk nélkül. A kurzort az egyes településekre navigálva annak lakosságszáma is megtekinthető. Az animáció a lejátszás-gombra kattintva indul el. Manuális kezelés a csúszka mozgatásával lehetséges.

Magyar települések, melyeknek a lakossága megközelíti a koronavírus-járvány áldozatainak számát

Kövesse közel 40 diagramon és térképen a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás