koronavírus

A statisztika burzsoá trükk: a Pesti Srácoknak gyanús az átlátszós Koronamonitor

Múlt csütörtökön elindítottuk a koronavírus hazai helyzetét grafikonokon és térképeken bemutató oldalunkat, a Koronamonitort. A Pesti Srácok erről három gyanakvó kérdést tett fel, amelyekre válaszoltunk, de itt is közzétesszük őket.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Ez az oldal a hivatalos, kormány által közölt adatokat dolgozza fel, de nem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak, továbbá nem vállalunk felelősséget a kormány által közölt adatok és információk valóságtartalmáért. Kérjük, a hivatalos információkért látogasson el a kormány által működtetett Koronavirus.gov.hu oldalra, illetve olvassa a nagyobb hírportálok híreit.

Nagyon örülünk, hogy már eddig is közel nyolcezren látogatták meg az oldalt, és megjött az első sajtóérdeklődés is a munkánk iránt, méghozzá a Pesti Srácoktól. A Pesti Srácok munkatársa, Szalai Szilárd három kérdést tett fel az oldallal kapcsolatban, erre a három kérdésre ezeket válaszoltuk:

1: A koronavírus kapcsán milyen megbízásból és célból kezdtek el statisztikákat gyártani?
Nem gyártunk statisztikákat, kizárólag azokat az adatokat használjuk, amelyek a koronavirus.gov.hu oldalon is megtalálhatók, továbbá, amelyek a hazai nagyobb hírportálokon megjelentek. Emellett – szintén a hivatalosan közölt statisztikákból – számolunk más számokat is, például az egymillió főre jutó elvégzett tesztek számát, vagy a regisztrált esetek napi százalékos változását. Emellett van egy grafikon, amely a Worldometer adatait használva nemzetközi kontextusba helyezi az elvégzett hazai tesztek számát. A célunk az, hogy vizuálisan is lehessen követni az adatokat. Hiszünk abban, hogy az adatokat így is érdemes bemutatni és ezzel hozzájárulunk a nyilvánosság teljesebb körű tájékoztatásához.

2: Milyen forrásból szerzik a grafikonok elkészítéséhez szükséges adatokat?
Mi is azt használjuk, amit mindenki más használ: koronavirus.gov.hu adatait. Amint azok frissülnek, mi is igyekszünk mihamarabb frissíteni a saját grafikonjainkat. Emellett vannak olyan információk, amelyek a sajtóban is megjelentek, például a táblázatban található kapcsolatokra vonatkozóan, de azok is a koronavirus.gov.hu oldalról származnak, esetleg más hírportál nyomozta őket ki.

3: A központi tájékoztatás által közöl adatoktól mennyiben térnek el az Önök adatai? Ha eltérnek, látják annak a veszélyét, hogy emberéletek kerülnek veszélybe a nem egységes tájékoztatás miatt? Ha nincs eltérés a központi kommunikáció adataitól, milyen célból készül az információs adatbázis?
Semennyiben. Még egyszer: mi nem gyártunk statisztikákat, mi azokat az adatokat mutatjuk meg vizuálisan, amelyeket a koronavirus.gov.hu közöl, továbbá a magyar sajtóban is megjelentek. A cél borzasztó egyszerű, és szerintünk fontos, mondhatni közszolgálat: vizuálisan is megmutatni, hogy mi történik éppen Magyarországon, mert a puszta statisztika közlése sokszor nem átlátható az embereknek. Remélhetőleg segítünk jobban megérteni a hivatalosan közölt adatokat és az általuk kirajzolt folyamatokat, és mindezt teljesen jó és segítő szándékkal csináljuk. Ha a grafikonok jobb alsó sarkában található kis Flourish logóra rákattintanak, akkor a felugró oldalról beilleszthetik a grafikonokat a saját oldalukra is. Az anyag végén közölt táblázat – mivel a hivatalos adatközlés egyre hiányosabb – lassan értelmét veszti, de ebben a táblázatban sincsen olyan adat, ami nyilvánosan, a hivatalos adatközlésből vagy a nagyobb hírportálokról ne derülne ki. A táblázat célja az, hogy mindenki más is tudjon ezekből az adatokból dolgozni, ráadásul nem vagyunk tévedhetetlenek, ezzel tesszük átláthatóvá a munkánkat. Ha hibát találnak benne, kérem, szóljanak!

Remélem, sikerült kielégítő válaszokat adnom a kérdéseire és ezzel segítenem a munkáját, de ha van még, akkor ne habozzon az újabbakat feltenni. Ugyanitt jelzem, hogy az ebben az e-mailben adott válaszaimat változtatás nélkül az Átlátszóra is kitesszük.

Köszönöm és üdv,

Bátorfy Attila

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás