dataviz>VIZállásjelentés

A népi időjóslás megbízhatatlanabb az exednél

Időjós közmondások, változó borvidékek és Ausztria tömegközlekedése a heti legjobb adatvizualizációs munkák között – VIZállásjelentés #22.

Hihetünk-e a neveknek? / SzékelyData

A SzékelyData oldalán jelent meg az a hiánypótló mű, amely több mint hatvan évnyi időjárásra vonatkozó adatot vet össze az ezekhez kapcsolódó ötven darab népi közmondással.

Az interneten, tévében, vagy rádióban közzétett időjárás-jelentések ideje előtt az emberek a kultúránkból azóta is kikopni képtelen közmondásokkal próbálták megtippelni, mennyi csapadékra és milyen magas hőmérsékletre számíthatnak az év további napjain. Hiába ágyazódott be mindennapjainkba ez a hagyomány, átlagosan a (boros témát megelőlegezendő) “sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz” jellegű mondások csupán 56%-ban hitelesek. 

A statisztikát az ismertebb szólások erősítik – ezek nyilván megbízhatóságuk okán élnek élénkebben a köz tudatában. 

Még több napfényt ide! / The Economist

Az Egyenlítőtől egyre távolabb eső vidékek válnak bortermelésre alkalmassá bolygószerte. A bortermő szőlők igen érzékenyek az éghajlatra – nem elég alacsony hőmérséklet hatására például felesleges cukrok halmozódnak fel bennük (túl magas alkoholtartalmú bort eredményezve), túl hidegben viszont savassá válnak.

A tőkéknek leginkább kedvező, a növekedési időszakban (a mi északi félgömbünkön áprilistól októberig) 12 és 22 °C közötti átlaghőmérséklettel rendelkező vidékek a 30-as és az 50-es szélességi körök között helyezkedtek el ezidáig bolygónkon. A globális felmelegedés következtében azonban ezek a területek ma már túl melegnek számítanak, így pedig a szőlőtermesztésre ideális vidékek határai 2050-ig minden évtizedben 20–60 kilométerrel tolódhatnak a pólusok irányába. Az Economist térképén ezt az eltolódást láthatjuk.

Amíg lehet, ajánlott a ‘mentés másként’ Bordeaux-ra!

Ahol a vonat sem jár / Addendum

Az Addendum arra fókuszál legújabb munkájában, hogy melyek Ausztria tömegközlekedési hálózatának azok területei, amelyekre leginkább ráférne egy kis fejlesztés, mely nagyvárosok között éri meg jobban időtakarékosság szempontjából inkább autóval, és nem tömegközlekedéssel ingázni, valamint mely területekre nem terjed már ki a tömegközlekedési hálózat. 

Átlagosan tízből hét osztrák lakos éri el kevesebb mint harminc perc alatt a hozzá legközelebb eső területi központot bármilyen közlekedési eszközzel – de Rohrbach in Oberösterreich lakosainak például összesen csupán negyede. A térkép segítségével az átlagos eredményeken túl különböző településekre vonatkozó egyéni adatokat is vizsgálhatunk. 

A kutatás alapján Ausztriában ma Karintia központi része, a Reinthal választókerület, Felső-Ausztria és a Bécs környéki területek rendelkeznek a legfejlettebb közlekedési infrastruktúrával. 

Hongkong vált / The New York Times

2019 egyik legfontosabb ügye a hongkongi tüntetéssorozat. A New York Times munkája az idei kerületi választások eredményein keresztül mutatja meg, mekkora hatással voltak a történtek a helyi politikára. 

Idén az esetek több mint felében váltották le a korábbi vezetőt: a legtöbb helyen demokrácia-párti politikus (volt, ahol egy mindössze 21 éves jelölt) kapott széket a négy évvel ezelőtt megválasztott Peking-szimpatizáns helyett. Így a változás az egész várost egyöntetűen érinti, hiszen nem kizárólag központi, hanem távolabb eső kerületekben szintén a demokrácia győzedelmeskedett. 

A választások részvételi aránya történelmi csúcsot ért el Hongkongban: 4 millió szavazat érkezett, 390 ezer elsőszavazót regisztráltak. Továbbá ez volt a legelső olyan választás, ahol kivétel nélkül minden kerületben legalább két jelöltre adhatták le a lakók voksaikat – legutóbb, 2015-ben még 68 darab olyan kerület volt, ahol kihívó nélkül nyert az adott jelölt.

Több olyan demokrácia-párti politikus is győzni tudott, akik nyíltan álltak ki az ügy mellett, és személyesen vettek részt a tüntetéseken. 

Hálaadási kisokos / GoogleTrends

A Google Trends csapata azzal a céllal készítette el legújabb munkáját, hogy megkönnyítse az év végi ünnepek nem mindig varázslatos ihletben és nyugalomban telő napjait az amerikai lakosok számára.

Fontos nagyvárosi turistacélpontokat, éttermeket, bevásárlóközpontokat, de még mozikat és pékségeket is megfigyeltek annak érdekében, hogy megtudhassuk: hol mikor várhatóak békésebb órák – amennyiben esetleg éppen nincs kedvünk több száz, az idegösszeroppanás szélén tántorgó családfővel találkozni meghittségünk közepette. 

Az átlagos hétköznapi kalandokon túl azonban az adatvizualizáció még arra is kitér, mikor a legtanácsosabb autóba ülni, mely napon mikorra időzítsük a várva várt rokonlátogatást – attól függően, milyen útvonalon kívánunk majd haladni. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás