Propaganda

61 helyreigazítási pert vesztett a kormánypárti, 4-et a független média tavaly

Ez derül ki a Fővárosi Törvényszék által közérdekű adatigénylésre válaszul közzétett adatokból.

Idén is kikértük a magyar sajtótermékek ellen indított helyreigazítási perek adatait a Fővárosi Törvényszéktől, ám egy állampolgártársunk beelőzött bennünket és a Fővárosi Törvényszék előbb az ő közérdekű adatigánylésére küldött választ.

A Ki-Mit-Tud?-ra beérkezett törvényszéki adatokból kiderül, hogy összesen 245 sajtóhelyreigazítási ügyben indult kereset indult magyar sajtótermékek ellen. Ebből 158 esetben kormánypárti médiumot pereltek be, míg 87 esetben nem kormánypártit.

Elmarasztaló ítélet össszesen 65 esetben született, 61-szer kormánypárti médium ellen, 4 esetben pedig nem kormánypárti ellen.

Az alábbi grafikonon az látszik, hogy az egyes médiumok ellen hány keresetet nyújtottak be, és abból hány esetben született elmarasztaló ítélet ellenük. A könnyebb követhetőség érdekében azoknál a médiumoknál, ahol az adatigénylő külön kérdezett rá a nyomtatott és az online felület ellen indított perekre (mint mondjuk a Magyar Nemzet és a magyarnemzet.hu esetében), ott összevontuk a számokat.

Az Átlátszó egy pert sem vesztett

A kormánypárti média, amelynek zöme ma már a „nemzetstratégiai fontosságú” Közép-Európai Sajtó- és Média (sic!) Alapítványhoz (KESMA) évek óta rosszabbul teljesít az ellenük indított és elveszített helyreigazítási perek tekintetében. Az élmezőnyben rendre ott találjuk az Origót, a Pesti Srácokat, a Ripostot és a TV2-t.

Ez nem azt jelenti, hogy a nem kormánypárti sajtó ellen nem indulnak perek, viszont jelentősen kevesebbszer marasztalja el őket a bíróság, mint a kormánypárti médiumokat. Az adatokat viszont nem lehet összevetni, mivel az adatigénylések más és más médiumokra vonatkoztak az évek során.

Az Átlátszó ellen 2019-ben nyolc helyreigazítási kereset indult, egyetlen egy esetben sem született elmarasztaló ítélet.

Update: 
Ebben a cikkben csak azokkal az ítéletekkel számoltunk, amelyben a bíróság elmarasztalta a sajtóterméket, így azok az esetek nincsenek benne, amikor a bíróság csak részben hagyott helyt a keresetnek! 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás