dataviz>VIZállásjelentés

Kudarcot vallott a szélsőjobbos uszítás Spanyolországban

Szakmák és hozzájuk tartozó átlagfizetések, téveszmék a bolygó népességéről és a spanyol szélsőjobb sikertelensége e heti válogatásunkban – VIZállásjelentés #21.

Szakmákhoz tartozó átlagfizetések / Flowing Data

Nyolcszáz eltérő foglalkozást és az azokra jellemző átlagkereseteket vizsgálta Nathan Yau.

Az ábrán a függőleges (y-tengely mentén történő) elhelyezkedés a jellemző átlagfizetés összegét, a körök mérete az ezen a területen tevékenykedők számát, a szín pedig a foglalkozás kategóriáját jelöli. 

Nagy meglepetést nem tartogat a munka: a kereseti toplista első helyeit túlnyomóan az egészségügy vezető szereplői (sebészek, aneszteziológusok, pszichiáterek, fogászok) foglalják el, de a vállalatvezetéssel foglalkozó személyeknek szintén az átlagnál kevesebb anyagi gondjuk akadhat. A grafikon vízszintes x-tengelyéhez közeledve a vendéglátásban, az építőiparban, az értékesítési és az adminisztratív szektorban tevékenykedő foglalkoztatottak száma nő legjelentősebben.  

A bolygó népessége / Der Spiegel 

Azt gondolja, globálisan egyre kevesebb gyermek születik? Ön szerint a népességrobbanásért a kevésbé fejlett országokra jellemző magas születésszám a felelős? A Spiegel legfrissebb munkája ezekre, a nyugati emberre általánosan jellemző vélekedésekre kérdez rá. Patrick Stotz cikke természetesen nem hagy kételyek között, az általunk adott válaszok helyességéről azonnal megbizonyosodhatunk – majd ezekhez tartozó rövid magyarázatokkal is bemutat (például, hogy a Föld népessége valóban növekvő tendenciát mutat, mégsem beszélhetünk a szó klasszikus értelmében vett robbanásról, sokkal inkább stagnáló születésszámok felé haladunk globálisan).

A munka leleplezi, mennyire vagyunk hajlamosak bedőlni a tömegek által gyakran hangoztatott (esetenként azonban bizonyítatlan) demográfiai állításoknak. 

Sikertelen uszítási kísérlet / eldiario.es

A spanyol szélsőjobboldali párt szavazatszerzés céljából megpróbálta a külföldiek ellen tüzelni országa állampolgárait – mindhiába. Az eldiario.es elemzése szerint a gyermekekkel tömött menekültközpontok környékén lakó spanyolokra semmilyen hatással nem voltak azok a szélsőségesek által ismételgetett (a magyar nép számára sem idegen) történetek, melyek szerint édesanyák és édesapák “aggódnak lányaik testi épségéért” ezeken a területeken.

A weboldal szerint két oka is lehet a pánikkeltés sikertelenségének: előfordulhat, hogy a környéken élők valójában nem tapasztalják az említett terrort, ugyanakkor az is megeshet, hogy aggódnak, a szélsőjobbot viszont még így sem tartják alkalmasnak a problémára kezelésére, vagy méltónak a szavazatuk elnyerésére. 

A kiemelt diagramon az összesített eredményeket, a cikkben szereplő térképeken a szavazatok területi eloszlását nézhetjük meg.

A szén-dioxid útjai / The New York Times 

Az Amerikai Egyesült Államok levegőjét a közúti közlekedési szektor szennyezi leginkább. Nadja Popovich és Denise Lu, a New York Times munkatársai nyilvános adatok felhasználásával készítettek ábrákat az ország összes közútjáról és arról, hogy ezeknek a személy- és teherforgalom miatt egy év alatt milyen mértékű szén-dioxid-szennyezést köszönhet az ország. A térképen egyesével kutathatjuk az USA összes közlekedési csomópontját.

Ugyan az Egyesült Államokban a szénenergiáról a kevésbé szennyező földgáz használatára történt áttérés következtében jelentősen csökkent a légszennyezés, a közlekedés miatti kibocsátás továbbra is rendkívül magas. Ennek csaknem hatvan százalékáért az országban forgalomban lévő 250 millió darab személygépjármű okolható.

Világ tudósai, adatvizualizáljatok! / Knowable Magazine

Betsy Mason a Knowable hasábjain írt hosszasan arról, miért tartja fontosnak, hogy a tudományos szektorban tevékenykedők jobb adatvizualizációkkal rukkoljanak elő munkáik illusztrálásakor. 

A cikk szerint a szakirodalmak telis tele vannak silány diagramokkal, amelyek nem csupán azért csökkentik a tudományos élet színvonalát, mert általuk a művek alacsonyabb esztétikai értékkel bírnak, hanem egyenesen a kutatási eredmények félreértelmezését is okozhatják. 

A cikk nincs kritikára korlátozva, gyorstalpalóként is szolgál; ötletekkel és tanácsokkal látja el az olvasót az informatívabb, egyszerre közérthetőbb tudományos adatvizualizációk megalkotásához. 

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás