dataviz>VIZállásjelentés

Nevek és nemek, hurrikántölcsér, rabszolgaság – VIZállásjelentés #10

Lángokban álló városok és erdők, félreértett térképek, változó nemű keresztnevek az e heti VIZállásjelentésben. 

Szándékosan égetik / Bloomberg

Világunk egyik legfontosabb ügye a hetek óta lángokban álló amazóniai esőerdő. Az erdőirtás júliusban érte el először csúcspontját, mikor az ország szélsőjobbos populista elnöke, Jair Bolsonaro az erdő addig védettséget élvező területeit is megnyitotta a mezőgazdaság számára. Az egész bolygót kétségbeejti a természet ilyen szintű szándékos rombolása, a nyugati vezetők egyhangúlag gyakorolnak nyomást a brazil elnökre annak érdekében, hogy megfékezze a pusztítást (miközben Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő szerint nem is az őserdő ég, hanem csak a bozótos, tehát aggodalomra semmi ok, meg amúgy se menjünk bele a részletekbe). Január óta több mint 75 ezer erdőtűzről tudunk, ami a tavalyi adatokhoz képest 84%-os emelkedésnek számít, és még a 2016-os extrém szárazságoknál is rosszabb eredményeket hozott. A Bloomberg térképein azt is láthatjuk, hogy évről évre mekkora tempóban és milyen okokból kifolyólag veszítjük el bolygónk egyik legértékesebb természeti kincsét. 

Nevek és nemek / Flowing Data

Ki ne ismerné a rejtvényújságok világának szakállas viccét: Ritka női név: Béla. És azt el tudjuk képzelni, hogy lányunkat Tibornak, fiunkat Emesének kereszteljük? Az angolszász kultúrában gyakoriak az unisex keresztnevek, bizonyos nevek genderének megváltozása sem ritka jelenség. Ugyanúgy Ashley-nek anyakönyvezték például Ashley Cole angol válogatott labdarúgót, mint Ashley Greene híres amerikai színésznőt. Vagy ott van például Taylor Hawkins, a Foo Fighters dobosa, aki ritkán emlékeztet bennünket Taylor Swift énekesnőre, pedig ugyanazon keresztnéven osztoznak. Számos ehhez hasonló esetet kutatott a Flowing Data legfrissebb anyagában. Nathan Yau elsősorban arra volt kíváncsi, melyek azok a nevek, amelyek mindkét nem esetében közel egyforma népszerűségnek örvendenek, kutatása során azonban azt az érdekes tendenciát vette észre, hogy bizonyos keresztnevek egyszer csak libikókaszerűen billennek, változnak át férfinévből női névvé. Így járt a már említett Ashley mellett többek között a Stevie, a Kerry, a Lorin és a Sidney is. A részletes listán sok-sok nevet egyenként is elemezhetünk, ha kíváncsiak vagyunk rá, melyik évtizedben éppen milyen nemű keresztnévként számítottak divatosnak. 

Sátrak egy betonfal mellett / Reuters

Az elmúlt nyolc évben Szíriában dúló háború már eddig is százezrek életet követelte, az ország észak-nyugati csücskében azonban még közel sincs vége a vérengzéseknek. Bashar al Assad elnök katonái nem csak a frontvonalat bombázzák, hanem piactereket, pékségeket, iskolákat, kórházakat – tulajdonképpen amit csak érnek. Több százezren menekültek és menekülnek most is a török határ felé az erőszak és a halál elől, odaérve viszont magas betonfallal és megszámlálhatatlan, hozzájuk hasonló sorsú honfitársukkal találkoznak. A kiemelt térképen a Reuters az ország északi részén felégetett területeket ábrázolja (ezek a lángokban álló városok műholdas felvételeken is látszódnak), majd közelít a szóban forgó, továbbra is lázadó kormányzóság, Idlib területére. Az Idlibet bemutató térkép megrázó részletességgel mesél az ott történt halálesetekről, melyeknek legnagyobb részét bombázások okozták. További ábrákon láthatjuk, a kormányzóság lakossága miként közelít a 2016-ban épített, 900 kilométer hosszú betonfalhoz, aminek tövében már több százezer Törökország felé menekülni próbáló család vert sátrat – a kevésbé szerencsések a szabad ég alatt éjszakáznak. Becslések szerint az ott vesztegelő 3 millió személy fele gyermek.

A bizonytalanság tölcsére / The New York Times

Alberto Cairo és Tala Schlossberg közös munkája azt magyarázza el, miért és hogyan értelmezik félre nagyon sokan a hurrikántérképeket. Az USA National Hurricane Center (Nemzeti Hurrikán Központ) névre hallgató intézménye rendre ugyanazon módszerrel ábrázolja a hurrikán által veszélyeztetett területeket – ezeket az ábrákat azonban a legtöbben helytelenül értelmezik. A térképen egyre szélesedő, tölcsér formát mutató előrejelzést meglátva sokan azt gondolják, a hurrikán ilyen módon növekszik a szárazföld belseje felé az alakzat középvonalán haladva. Éppen emiatt a forma széléhez közel, vagy körvonalán kívül lakók csaknem negyven százaléka egyáltalán nem aggódik saját és szerettei biztonságáért hurrikán idején. Felkészületlenség esetén viszont gyakran sokkal nagyobb kárt okoz egy hurrikán. A New York Times adatvizualizációja megtanítja olvasóját az ábrák helyes értelmezésére. Ezek szerint a tölcsér által lefedett terület a hurrikán centrumának összes lehetséges pozícióját és útvonalát ábrázolja, a tölcsér alá eső területeken tehát mindenhol ugyanolyan nagy az esély a pusztításra. A kiszélesedő forma a további útvonal megjósolhatatlanságából adódik – hiszen a hosszabb távú előrejelzések mindig pontatlanabbak a rövidtávúaknál. Az Egyesült Államokban minden harmadik hurrikán az előre megjósolt tölcséren kívül csap le.

Kegyetlen történelem / NatGeo

Négyszáz évvel ezelőtt horgonyzott le Amerika partjainál a legelső rabszolgákat szállító hajó – így indult meg a több mint tizenkét és félmillió személy elrablásával járó szolgakereskedelem az afrikai és az amerikai kontinens között. Az Egyesült Államok története a portugál San Juan Bautista nevű hajóval kezdődött, ami első útján 350 személyt szállított el a mai Angola területéről 1619-ben. Az adatvizualizáció a rabszolgatartás virágzását és hanyatlását is követi; megmutatja, miféle kölcsönhatásban állt egymással a dohány-, gyapot-, vagy éppen a cukoripar és a rabszolgatartás; milyen lázadásokat idézett elő az afroamerikaiak elnyomása, kihasználása és a velük szemben elkövetett erőszak; hogyan esett vissza a kereskedelem a polgárháború során; majd miképp érte el a rabszolgatartás csúcspontját, mielőtt 1865-ben véglegesen betiltották volna. A régészek évek óta foglalkoznak a rabként élő személyek magánéletének kutatásával (kézzel készült ékszerek, pipák kerültek már elő), néhányan elsüllyedt kereskedő hajók után nyomoznak az óceán fenekén. A vizualizáció végén az USA térképén pontokkal ábrázolva láthatjuk, mely államok területén élt valaha a legtöbb rabszolga.

Galambosi Eszter

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás