Adatviz

Mesés hozamnövekedés: hogyan változott a magyar mezőgazdaság termésátlaga?

A mesebeli égbenyúló bab sok ezer embert jóllakatna, ha létezne. Hasonlóan mesésnek tűnik egyes mezőgazdasági terményeink hozamnövekedése az elmúlt évtizedekben.

1930-ban kettő milliárd embert kellett eltartania a Földnek, ma hét és fél milliárdan használjuk az erőforrásait. Az ENSZ populáció-becslése szerint 2100-ra már majdnem 11 milliárd embert kell etetnie és itatnia a bolygónak. A népességrobbanás egyik oka az elképesztő mértékű technológiai fejlődés. Az orvostudománynak köszönhetően csökken a halálozások száma, nő a várható életkor.

A mezőgazdaság fejlődése ezzel párhuzamosan biztosítja az élelem szükséges mennyiségét. A természeti erőforrások végesek. A termőterület nagysága büntetlenül nem növelhető bármeddig. Lényeges tehát, hogy az adott nagyságú területen minél nagyobb termésátlagokat érjenek el a gazdák.

Nem foglalunk állást, hogy a modern mezőgazdaság – műtrágyával, vegyszerekkel, génmódosított növényekkel – megmenti-e az emberiséget, vagy éppen romlásba dönti. Új, interaktív anyagunkban az Átlón azt mutatjuk be, hogy az elmúlt nyolcvan évben Magyarországon miképp alakult a főbb mezőgazdasági cikkek termésátlaga.

Atlo Team

 

Atlo Team

A teljes interaktív anyagot az Átlón lehet megnézni:

A mezőgazdaság termelékenységének változása

A mesebeli égbenyúló bab sok ezer embert jóllakatna, ha létezne. Hasonlóan mesebelinek tűnik egyes mezőgazdasági terményeink hozamnövekedése az elmúlt évtizedekben. 1930-ban kettő milliárd embert kellett eltartania a Földnek, ma hét és fél milliárdan használjuk az erőforrásait. Az ENSZ populáció-becslése szerint 2100-ra már majdnem 11 milliárd embert kell etetnie és itatnia a bolygónak.

Mikola Bence

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás