dataviz>VIZállásjelentés

Terrorizmus, öngyilkosság, ebola – VIZállásjelentés #7

A szélsőjobb sorozatos terrorcselekményei, az otthonát emiatt félve elhagyó latin-amerikai lakosság az USA-ban, egyre több holland öngyilkos. Mi is jobban szeretnénk vidám témájú munkákat beválogatni kedvenceink közé, de sajnos ez nem mindig jön össze. Ezek voltak az elmúlt egy hét legfontosabb adatvizualizációi – VIZállásjelentés #7.

Miről árulkodnak Kína éttermei? / MIT Senseable City Lab

Az MIT Senseable City Lab kilenc kínai város éttermeit vizsgálta, majd az azokról nyert adatokból a városok szociogazdasági jellegére következtetett. Peking eredményeit pazar térképeken mutatják be – ezeken egy darab egység három négyzetkilométerre vonatkozó adatot jelöl. A színes hasábok mérete arra enged valószínűsíteni, hogy: hány vállalat székel a város különböző pontjain; a kerületek mennyire zsúfoltak a nappali, illetve az esti órákban; és hogy egy ott tartózkodó személy nagyjából mennyi pénzt költ átlagosan. A készítők az anyaghoz rövid videót is csatoltak, ami egy zanzásított ismertetője az adatvizualizáció főbb funkcióinak. Az vizsgált adatok az éttermek típusára és a vendégek internetes értékeléseire terjedtek ki. A térképek alatt további ábrákat tanulmányozhatunk, ezek Peking, Shenyang, Baoding, Zhengzhou, Chengdu, Yueyang, Hengyang, Kunming és Shenzen városainak eredményeit vetik össze.

 

Hollandia boldogtalansága / StudioTerp / Sonja Kuijpers

Sokszor halljuk, hogy saját fájdalmunk és veszteségeink feldolgozásában gyakran segítséget nyújthat a művészet. Studio Terp nevű blogján a holland Sonja Kuijpers ezt a gondolatot vitte tovább egyik legfontosabb anyagában, ami a Hollandia területén 2017-ben elkövetett öngyilkosságokat ábrázolja. Ez az adatvizualizáció amiatt is jelentős, hogy a száraz és megrázó adatokat nem kizárólag klasszikus diagramok, hanem digitális tájképek formájában szintén elénk tárja. A fent látható fotóról első ránézésre biztosan nem gondolnánk, hogy milyen jelentőséggel bírnak a rajta szereplő csillagok, felhők, épületek, apró fénysugarak, fák, hullámok, fűszálak – az igazság az, hogy minden egyes elem egy bizonyos módszerrel elkövetett öngyilkosságot jelöl. Összesen 1 917 darab elem szerepel a képen. A továbbiakban az áldozatok nemek szerinti megoszlását, életkorát, és a módszerek gyakoriságát bemutató diagramok szerepelnek.

Magyarországon bármikor ingyenesen tárcsázható a 116-123-as lelki segélyvonal. Gyermekek és fiatalok hasonló esetben, névtelenül akár a 116-111-es számon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnak is feltehetik kérdéseiket.

 

Ebola / Reuters


A Kongói Demokratikus Köztársaság keleten található, Észak-Kivu nevű tartományának fővárosában, Gomában ütötte fel újra fejét az ebolavírus – eddig négy fertőzött személyről tudnak. Goma hegyekkel és egy aktív vulkánnak határolt városa több mint 350 kilométer távolságra helyezkedik el attól a területtől, ahol a vírus először felbukkant. A város adottságai miatt ezúttal még fenyegetőbb az ebola további terjeszkedésének lehetősége: Goma ugyanis igen népes város (csaknem kétmillióan élnek ott), emellett pedig nemzetközi repülőtérrel rendelkező, határmenti település egyszerre. A Reuters azt mutatja meg, melyek a veszélyeztetett területek, és hogy pontosan milyen módon fertőz a vírus – összehasonlítva a fekete hímlővel és a torokgyíkkal. Egy ebolával fertőzött beteg általában maximum két további személyt fertőz meg, a halálozási ráta azonban rendkívül magas (50-67%), így a vírus akár nagyobb lélekszámú közösségeket is megsemmisíthet.

Rasszizmus a tömegmészárlások hátterében / The New York Times

Csak ebben a hónapban már tizenkét lövöldözés történt az Egyesült Államokban. A két legnagyobb figyelmet kapó eset ezek közül a harmadikán a texasi El Pasóban történt (huszonkét emberéletet követelő) tömegmészárlás és a rögtön másnap az ohióbeli Daytonban zajló volt (itt tíz ember halt meg). A texasi terrorista percekkel tűznyitás előtt tette közzé migránsellenes nézeteit az interneten, többek között támogatását fejezte ki a márciusban Új-Zélandon lövöldöző tömeggyilkos irányában – rajta kívül áprilisban egy kaliforniai zsinagógában tüzet nyitó férfi szintén hasonlóképp méltatta az új-zélandon történteket. Ezen a nyomon elindulva mutatott rá a New York Times, hogy több, napjainkban történő tömegmészárlás hátterében a globálisan egyre erősödő szélsőjobbos ideológia áll. Az adatvizualizáción láthatjuk, miképp hivatkoztak egymásra a gyilkosságok elkövetői egészen a 2011-es norvégiai mészárlásig visszamenőleg.

 

Aggódnak a személyes biztonságuk miatt / FiveThirtyEight

A már említett El Pasóban történt lövöldözéssel a FiveThirtyEight munkatársai is mélyebben foglalkoztak. Az utóbbi évek során ebben a mészárlásban vesztette a legtöbb latin-amerikai gyökerekkel rendelkező személy (egészen pontosan huszonöt ember) életét. Egy felmérés szerint a közösség tagjai között már 2018 óta azok vannak többségben (a válaszadók majdnem ötven százaléka), akik szerint évről évre egyre rosszabb helyzetbe került személyes biztonságuk. A cikk szerint sokak már az utcára kimenni, vagy a mindennapi bevásárlást elvégezni is félnek – de ez nem újkeletű jelenség. Mégis, vajon milyen mértékben okolhatjuk ezért Donald Trump elnökségét? Lehetetlen pontosan lemérni, hogy egy politikus szavai milyen mértékben és irányban hatnak a közvélekedésre, de azt azért tényként kezelhetjük, hogy Donald Trump száját nem gyakran hagyják el elfogadásra és békés együttélésre biztató mondatok.

Galambosi Eszter

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás