dataviz>VIZállásjelentés

Drága Ázsia, gyilkosságok Mexikóban, teatörténelem – VIZállásjelentés #2

Aktuális gyűjtésünkből megtudhatjuk többek között, hogy milyen utakat járt be a tea, mire globálisan ismert ital vált belőle; fény derül arra, hogy hány gyilkosság története marad elmeséletlen Mexikóban; és azon is elgondolkodunk, vajon mennyire fájna a pénztárcánknak, ha a bolygó legköltségesebb metropoliszainak egyikébe disszidálnánk. Ez a heti hírcsokrunk az adatvizualizáció és információgrafika legjobbjaiból – VIZállásjelentés #2. 

Mindenhol jó, de a legdrágább Ázsiában / Bloomberg

 

A Mercer felmérése szerint zsinórban a második éve Hongkong számít az odavándorlók számára legnehezebben megfizethető városnak, de Tokió is megtarthatta második helyét ebben a versenyben. A Bloomberg az idei adatokat az előző évi eredményekkel is összehasonlította, így annyira nem meglepő a távol-keleti országokat ismét előkelő pozícióban látni – a tíz jelenleg listavezető városból nyolc Ázsiában található. A néhány kulcsfontosságú áru értékét összehasonlító grafikonon megnézhetjük, hogy a világ legdrágább nagyvárosaiban mennyit fizetünk havonta egy kétszobás lakásért, egy mozijegyért, mennyibe kerül egy liter üzemanyag, egy üveg Heineken, a fehér kenyér kilója, vagy éppen a presszókávé – amennyiben egy népszerű kávézóban szeretnénk elfogyasztani azt.

Németország városai feketén-fehéren / Spiegel

A Spiegel fekete-fehér térképeken ábrázolt német városokat a beépített területükre fókuszálva. A települések életében bekövetkezett változásokat azáltal tették átláthatóbbá, hogy rajzaikon kizárólag az adott korban létezett épületeket színezték feketére – az utakat, zöld területeket, vizeket fehéren hagyták. Így egészen pontos képet kapunk az ember építő és romboló tevékenységéről. A vizualizációk egyértelművé teszik, hogy adott város mely részén működnek jól a fejlesztések, de arra vonatkozóan is vonhatunk le következtetéseket, hogy hogyan fognak kinézni a jövőben ezek a települések. A térképekből egy kis extra odafigyeléssel akár ó-, vagy középkori városhatárokat is megsaccolhatunk, az adott település terjeszkedésének irányaira is tippelhetünk. A Spiegel anyagát a New York Times A Map of Every Building of America anyaga inspirálta, Magyarországra mi is készítettünk egy verziót az Átlón.

Utak, épületek, hálózatok

Bátorfy Attila A települések bizonyos szabályok szerint alakulnak ki és fejlődnek. A települések elhelyezkedésével a településföldrajz foglalkozik, formai sajátosságaival, szövettanával pedig a morfológia. Mindkettőt több tényező határozza meg: a domborzat, a vízraj

 

Gyilkosságok Mexikóban / El Universal

Mexikóban számos erőszakos cselekmény történik meg anélkül, hogy bárki tudna róla, sőt, gyakran még a helyi média sem számol be ezekről az esetekről. Az El Universal csapatát az érdekelte, vajon milyen arányt mutat az egy év alatt Mexikó területén elkövetett gyilkosságoknak a száma azoknak a médiában történő megjelenítésével. A munkából több “csendes zóna”, és “hírsivatag” létezésére is fény derül – így nevezik azokat a területeket, ahol az elkövetett bűncselekményekről a lakók szinte alig, vagy egyáltalán nem is értesülnek. A grafikonokon és térképeken Mexikó különböző államainak az elmúlt tizennégy évből származó eredményeit külön-külön is láthatjuk.

 

Barátok? Ellenségek? Vitapartnerek. / Washington Post

 

Az Amerikai Egyesült Államokban elkezdődtek a demokrata elnökjelöltek vitái – a Washigton Post most megjelent ábrái az ezeken résztvevő politikusok interakcióit vizsgálják. Ezekből kiderül, hogy a jelenlévő húsz jelölt a viták során meglehetősen gyakran szakította félbe egymást (csütörtökön összesen ötvenháromszor), az öt legtöbbször közbeszóló szereplő közül pedig három nő volt (a new yorki Kirsten Gillibrand, a kaliforninai Kamala D. Harris és Marianne Williamson). Persze nem csak a jelenlévők kaptak hideget-meleget, hanem az aktuális elnökhöz, Donald Trumphoz is majdnem mindenki intézett pár keresetlen szót (egészen pontosan szerdán harmincegy, csütörtökön negyvenhat beszólást) – Warren és Blasio maradt csak ki a sárdobálás ezen epizódjából. A két legesélyesebb szereplő ugyan továbbra is Joe Biden és Bernie Sanders, minden jelölt fáradhatatlanul igyekezett nyomot hagyni a hallgatóságban.

Tea vagy chai? Nem mindegy? / Quartz

 

Az itt látható térképen a történelem, a kartográfia és a nyelvészet tudományterületét egy mindnyájunk számára ismerős ital fogja össze: a tea – másik, hasonlóan ismert nevén ‘chai’. Ennél több szót viszont nehezen találunk rá. De mitől függ, hogy egyes országokban teának, a másikban pedig chainak hívják? A térkép megmutatja, hogy mindkét verzió Kínából indult, csupán azzal a különbséggel, hogy míg a ‘tea’ hangzására hasonlító változatok esetében a levelek vízi utat tettek meg, a ‘chai’ szárazföldi közlekedés nyomán hódította meg a világot. Kivéve az olyan helyeket, ahol ez a növény őshonos, például Mianmar – ott lakphakot isznak.

Galambosi Eszter

Megosztás