Uncategorized

Néhány grafikon arról, hogyan zúdult az uniós pénzeső Mádra az elmúlt években

 

Lázár János kedvenc tokaji borászfalujában az átlagos éves uniós támogatás 269 millió forint volt 2007-2015-ben. Mit tud erről még mondani az Átlátszó EU-támogatás térképe?

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Tegnap írtunk arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon van szőlője Lázár János kiskorú fiainak, és a borászfaluba nagyságrendekkel több EU-s forrás érkezett az elmúlt években, mint a környező településekre.

Toplistásan kaszáltak például az uniós pályázatokon Tatárka József (független) polgármester és családja cégei, illetve az egymással is együttműködő két helyi borász-család, Szepsyék és Kovács Károly érdekeltségei.

Kapcsolódó cikk:

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

 

 

Az Átlátszó interaktív EU-támogatás térképét böngészve további részleteket tudhatunk meg a Mádot érintő uniós fejlesztésekről.

Az első ábrán az látszik, hogy Mádra 2007 és 2015 között átlagos évi 269 millió forint EU-s pénz érkezett. A 2012-es és 2014-es év kiemelkedő volt, akkor közel 500, illetve több mint 600 millió forint uniós támogatás jutott a faluba.

 

mad1

 

A második térképen az látható, hogy Mádon az egy főre eső jutó EU-s pénz átlagosan 121.504 forint évente. Természetesen ez csak statisztika, nem azt jelenti, hogy mind a 2.217 lakos ennyit kap. Van, aki sokkal többet, van, aki semmit, ahogy az lenni szokott.

 

mad2

 

A térképen Mádra kattintva előjönnek a falura vonatkozó részletes adatok. Ebben a menüpontban kiderül például, hogy az uniós források több mint felét, egész pontosan 52,57 százalékát turizmusra és vidékfejlesztésre költötték a településen. Vállalkozásfejlesztésre 11,86 százalék, környezetvédelemre 11,17 százaléka jutott a támogatásoknak, munkahelyteremtésre pedig mindössze 2,66 százalék.

 

mad3

 

Az interaktív EU-támogatás térképen Mád részletes adatainál megtudhatjuk azt is, hogy a falu népessége 2007 és 2010 között közel 200 fővel csökkent, majd 2010 és 2011 között ugyanennyivel nőtt, 2011 óta pedig újra csökken.

Lekérhetjük továbbá az uniós támogatásban részesült valamennyi mádi projekt listáját, valamint megnézhetjük azt is, hogy a turizmusra költött uniós százmilliók ellenére sem nőtt jelentősen a faluban töltött vendégéjszakák száma.

 

mad4

 

Amennyiben kíváncsi arra, hogy melyik magyarországi település mennyi uniós forrást kapott fejlesztésekre, és milyen pályázatokkal nyert (ezeket itt lehet keresni!), látogasson el az EU-támogatásokról készült interaktív és böngészhető térképünkre.

Kapcsolódó cikkek

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

Az uniós finanszírozású projektek adatbázisát bárki letöltheti vagy keresgélhet benne az adat.atlatszo.hu/eu-kereso/ címen. A térképes vizualizációt az adat.atlatszo.hu/eu-terkep/ címen lehet elérni.

Ha valami furcsát észlel rajta, például jóval több pénz jutott az ön településének a térképek és a grafikonok szerint, mint amennyi látható eredménye van, úgy írjon nekünk és mi utánanézünk, hogy mire ment el valójában az a pénz.

Bátorfy Attila

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás