Uncategorized

Miként állnak a menekültekhez az egyes országok polgárai Európában?

Miközben tetőzött az országba érkező menekültek száma, a tegnapi napon összeültek az EU-s tagországok vezetői, hogy rendkívüli csúcstalálkozójukon megoldást találjanak a menekült krízisre. Az, hogy az egyes tagország polgárai miként viszonyulnak a máshonnan érkezőkhöz, bizonyára nagy szerepet játszott a döntés meghozatala során.

 

A más országból származókkal kapcsolatos attitűdöket a Radio Free Europe Radio Liberty vitte térképre az egész Európai Unióra kiterjedő közvélemény-kutatás, az Eurobarometer felmérése alapján. A felmérést májusban végezték, még a nagy menekülthullám érkezésének kezdetén. Az ábrákon három kérdésre adott válaszokat vizualizáltak.

Az első kérdés az EU-n belüli migránsokról szólt. Miként viszonyulnak az egyes tagországok állampolgárai a más EU-s tagországból érkezőkhöz? A skandináv államok, és a legtöbb EU-s bevándorlóval rendelkező Luxemburg mellett, a legfrissebb tagállam, Horvátország polgárai a legelfogadóbbak az európai közösségből érkezőkkel.

eubevandorló

A második kérdés az EU határain túlról érkezőkkel kapcsolatos attitűdöket vizsgálta. A balti országok lakói mellett, az olasz, a görög, a cseh és a szlovák állampolgárok a legelutasítóbbak az Unión kívülről érkezőkkel.

eunkivuli

A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy több eszközt kellene-e bevetnie az Uniónak a határain túlról jövő az illegális bevándorlással szemben. Mindenhol többségben voltak azok, akik szerint erősebb eszközöket kellene bevetnie az Uniónak. Legkevésbé a horvátok, a románok, svédek és franciák támogatták az új intézkedések bevezetését.

illegál

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás