Uncategorized

A hét infografikája: határkerítések a világban és a történelemben

A héten némi figyelmet keltett, hogy menekültek a határon épülő szögesdrótot átvágva léptek át a határon. A magyar „kerítés” perspektívába helyezésére ezért elővettük a Washington Post júliusi grafikáját, ami a történelem és a világ híres hasonló falait mutatja be – nem a magyar bevándorlópolitikára, hanem Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns kijelentéseire reagálva.

Azt hiszi, a mexikói kormány küldi át a bevándorlókat a határon – ez volt az egyik migránsokkal kapcsolatos meghökkentő kijelentése Donald Trumpnak, aki a bevándorlókérdést az amerikai republikánusok elnökjelölti pozíciójáért folyó küzdelem egyik központi témájává tette. A gagyi populizmusban torgyánjózsefi szintet hozó Trump egyelőre a legnépszerűbb kandidátus a republikánus szavazók között, de valószínű, hogy a bő egy év múlva történő választások közeledtével a republikánus bázis megunja a bolhacirkuszt, és komolyabb jelöltek felé fordul.

A milliárdos üzletemberből lett botcsinálta politikus azonban így is tovább kitartott, mint azt előre sejteni lehetett volna: a washingtoni intrikákon edződött szenátorokkal és kormányzókkal szemben Trump vállaltan szókimondó stílusa már vagy két hónapja tartja a férfit az újságok címlapján és a népszerűségi listák elején. A politikus eddigi sikere pedig lehetővé tette azt is, hogy a republikánusok előválasztási kampányának egyik központi kérdésévé tegye a bevándorlók ügyét.

Drogosok és erőszaktevők

Már amikor bejelentette, hogy elindul az elnöki székért, arról beszélt, hogy Mexikó bűnözőket küld a vele határos Egyesült Államokba. A kijelentést azóta republikánus és demokrata oldalról is sokan kritizálták.

„Amikor Mexikó embereket küld, nem a legjobbjait küldi. Nem téged küldenek [rámutat valakire]. Nem téged küldenek [ismét]. Olyan embereket küldenek, akiknek problémái vannak és akik magukkal hozzák ezeket a problémákat – mondta Trump – „Drogokat hoznak, bűnözést hoznak, erőszaktevők, és néhányan, felteszem, jó emberek”.

Trump később arról is beszélt, hogy egy áthatolhatatlan falat kéne építeni Mexikó és az Egyesült Államok között – ez egyébként ma is a világ egyik legjobban őrzött és kerített határszakasza.

A Washington Post erről az ötletről írt cikket még júliusban. Több szakértőt is megkérdeztek, akik általában nem lelkesedtek a falépítésért. Wayne Cornelius, a University of California mexikói bevándorlással foglalkozó kutatásának vezetője például ezt mondta: „nevetséges… Bármilyen fizikai akadály alatt alagutat lehet fúrni vagy át lehet rajta mászni vagy meg lehet kerülni. Mindig lesznek rések, és a csempészek és a migránsok ezeket a réseket keresni fogják és át fognak jutni”.

A cikk mellé egy infografikát mellékeltek, ami hasonló határkerítésekre hoz példát a világból és a történelemből.

sepbar

Ami itt Trump számára érdekes lehet, az a világ egyik legjobban őrzött határszakaszán, a mexikói-amerikai határon fekvő Nogalesen áthúzódó kerítés magassága. Ez a fémrudakból álló akadály 21 láb, vagyis kb. 6,5 méter magas (az infografika mértékesége a láb, egy láb kb. 0,3 méternek felel meg), és a mai napig átjutnak rajta emberek létrával vagy kötéllel, az amerikai határőrség minden erőfeszítése ellenére is.

A képen emellett megtekinthető a Kínai Nagy Fal (ami a mongolokat nem tudta távol tartani), Hadrianus fala, a Detroitban egykor a fehérek és feketék lakta negyedeket elválasztó fal, vagy az északír Belfast katolikus és protestáns negyedeit elválasztó fal is.

Magyar gyoda

Ami a képen nem látszik, az a most a magyar-szerb határon épített kerítés magassága. Ezt eredetileg négy méter magasra tervezték ami az infografikán méretre kb. Hadrianus falával összevethető magasságú – ez az ókori kerítés a Római Birodalom britanniai provinciáját próbálta megvédeni a barbároktól -, de egyes hírek szerint lehet, hogy csak három méteres lesz.

Még több kerítés

A calais-i dzsungel – magyarországi jövőkép?

Az Unió déli határa volt tavaly a leggyilkosabb a Földön, mintegy 3200 migráns halálát dokumentálták

1989 óta 8000 kilométernyi újabb Fal épült a világban

A héten az keltett némi sajtóvisszhangot, hogy menekültek egy drótvágó segítségével jutottak át Szerbia felől sikeresen a határzáron. A magyar belügy igyekezett rámutatni arra, hogy az érintett határszakaszon egyelőre még nem a leendő fal/kerítés áll, hanem ún. gyorstelepítésű drótakadály, ami magyarul leginkább egy halom szögesdrótot jelenthet.

Az egyszer elkészülő végleges kerítés akadályértékét azonban tanulságos perspektívába helyezi az a tény, hogy ha még a nagyobb, négy méteres magassággal épül is meg, akkor is csak feleakkora lesz, mint mondjuk a palesztin területeket elválasztó izraeli fal – pedig valahogy azon is átjutnak emberek.

Sarkadi Nagy Márton

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás