Videóriport

Csak az nem jön át, aki nem akar – a határkerítésbe vágott kapukon ki-be járnak az embercsempészek Ásotthalomnál

Kivágott kapu a kerítésen, roncsautók az út mentén, erdőket borító szemét, pofátlan és agresszív embercsempészek – így lehet most leírni azt, mi történik a szerb határnál Csongrád-Csanád vármegyében. A kerítésen akkor érkeznek a határsértők, amikor a rendőrök éppen váltják egymást. A migrációs feszültség a kerítéstől távolabb került, Ruzsára. Ott lakossági fórumot is tartottak, de oda sem a sajtó, sem a környékbeliek nem mehettek be. Viszont ott volt a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, aki zárt ajtó mögött nyugtatta a helyieket.

Csoportokban vonuló határsértők, egyre erőszakosabb embercsempészek – erre panaszkodtak stábunknak az ásotthalmiak. Több napig forgattunk a térségben, beszéltünk Papp Renáta polgármesterrel, valamint beülhettünk a mezőőr Nagy Sándor autójába is. Így találkoztunk egy sétáltató embercsempésszel, valamint figyeltük éjszakán át a határt. Azt a kerítést, ami Orbán Viktor szerint komolyabb tömegeket is megállítana. De ez nem így van, az embercsempészek pillanatok alatt kaput nyitnak a kerítésen, onnan szabad az út.

„Akik a határkerítés környékén laknak, ők ugye folyamatosan hallják a túloldali lövöldözéseket is, tehát azért tudjuk, hogy fegyvereket is találtak a határ mindkét oldalán már táskákban, illetve ilyen migránsfészkekben. Tehát ez azért nagymértékben növelte a lakosság félelmét. És hát nyilván változott az is, hogy erre a nagy létszámú tömegre, akik ugye 50-100-as csoportokba jönnek át, egyre fejlettebb embercsempész-hálózat épült ki” – többek között erről is beszélt Papp Renáta, ahogy azt is elmondta az Átlátszónak, hogy „a humánum, az továbbra is megvan” az ásotthalmiakban.

A környékbeliek mégis aggódnak. Mivel a határsértőket nem a kerítés közelében veszik fel az embercsempészek, hanem onnan távolabb, Ruzsa térségében.

 

„Amióta az embercsempészeket újra elengedték, mert előtte ugye itten csönd és nyugalom volt, ameddig bent voltak. Azt most, hogy újra elengedték őket, elmennek, szétnéznek mindenfele: az autóroncsok, a szemetek. Tehát borzalmas lett ezen a részen, lopják szét a gépjárműveket” – mondta egyikük.

Rendőrök is szóba álltak velünk, ők pontosan látják, mi és miért történik. Arra panaszkodtak, hogy kevesen vannak, a szerb oldalon lévő kollégáik pedig semmit sem tesznek azért, hogy megállítsák a határsértőket. Az egyenruhás úgy fogalmazott:

„Tizenöt óta már megszervezték önmagukat. Tehát egy jól kiépített rendszerük van. Hagytunk időt arra, hogy megszervezzék ezt az egészet.”

Olyan lakossági fórumra is eljutottunk, ahonnan nem csak a sajtót, de még a környékbelieket is kitiltották, itt futottunk össze Mihálffy Bélával, a térség egyik kormánypárti országgyűlési képviselőjével. A vele készült interjú jól mutatja, hogyan kommunikál a kormány, és milyen módon próbálja zárt ajtók mögött nyugtatni a helyieket. Idézet belőle:

– Milyen lakossági fórum az, ahol nem lehet beszélni a migrációról, és ön, mint országgyűlési képviselő jelen van?
– Nem tudom, a lakossági fórumot nem hívtam össze, és ennél többet nem kívánok mondani.
– Ön miről fog beszélni?
– Most éppen tárgyalásban vagyok
– Tehát titok az, hogy mi történik a határon, és mit tesz a kormány?

És elsétált.

Szöveg: Segesvári Csaba — Videó: Bodoky Bence

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2