Egyéb

Védett tőzegláp mellé épül Fót mutyicsarnoka

 

Csaknem egymilliárd forintos beruházásban épülhet meg Fót új sportcsarnoka, amennyiben sikeres lesz a projekt TAO-pályázata. Kis szépséghiba, hogy a legutolsó tervek szerint a 251 milliós önrészt álló és az ingatlant biztosító település csak tanítási időben kora délutánig, illetve évente még mindössze 10 napon használhatná az épületet. Az ingatlan, amire építkezni terveznek, törvény alapján védett láp szomszédságában terül el.

„Építünk egy méregdrága tornatermet. Kár hogy a város négy iskolája közül csak egy olyan van, amelyikből a diákok óraközi tízperces szünetben gyalog elérik a helyszínt” – értetlenkedett az Átlátszónak nyilatkozva Vargha Nóra (Együtt) fóti önkormányzati képviselő.

A fideszes vezetésű Pest megyei kisváros képviselőtestülete – jobbikos és MSZP-s voksokkal megtámogatva – a közelmúltban elfogadta az előterjesztést, amely szerint sportcsarnokot építenek TAO-támogatásból. A projekt tervezett összköltsége bruttó 838,7 millió forint lesz, amelynek 30 százalékát, 251,6 milliót az önkormányzat önrészként áll majd. A maradék pénzre TAO-forrást kívánnak igénybe venni.

Előzmények

A semmiért lobbiztat Fót önkormányzata az exállamtitkárral

Fót hátán: tűzszünet a botrányvárosban?

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

A tervek szerint az önkormányzat partnerei az újpesti Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub, illetve a klub többségi tulajdonában lévő, tavaly áprilisban alakult ÚMT Sport Management Szolgáltató Kft. lesznek a projektben. A partnerség ebben az esetben azt jelenti, hogy a tigrisek pályáznak a TAO-ra, amelyet az ÚMT Sport használ majd fel, mint az építkezés lebonyolítója.

Hogy miért éppen ők, a városban csak találgatják, Fótnak ugyanis zéró kötődése volt eddig a kosárlabdához. Igaz, a tervezett bruttó kétezer négyzetméter hasznos alapterületű, 500 fős lelátóval ellátott csarnok úgymond multifunkcionális lesz az elgondolások szerint.

A város közéletét ismerők a sportügyekben erős egykori öttusabajnok, a fideszes támogatással önkormányzati képviselővé választott, a pártberkekben Németh „Rezsiszilárd” Szilárd támogatottjának mondott Madaras Ádám – a Gyurcsány Ferenc-féle sportminisztérium volt munkatársa – felé mutogatnak. Neki voltak erős kontaktjai úgy a tigriseknél, mint a Magyar Kosárlabdázók Szövetségében, ahová a tigris+tigriscég duó pályázni tervez az TAO-pénzért.

A kosárszövetség még az átlagosan fideszes vezetésű sportszövetségek közül is kiemelkedik fideszes kötődésével. Elnöke Szalay Ferenc (Fidesz) szolnoki polgármester, társelnök Balsay István alkotmánybíró, korábban fideszes, még korábban MDF-es országgyűlési képviselő, elnökségi tag pedig Cser-Palkovics András (Fidesz) székesfehérvári polgármester.

Vagyis a TAO-pénzt Fóton szinte biztosra veszik, mégis sokakban felmerül, jelen formájában megéri-e a városnak a konstrukció. Fót adja ugyanis az ingatlant és a 30 százalék pályázati önrészt. Történetesen egy olyan telket ad egyébként, amely egy törvényben védett tőzegláp szomszédságában terül el. Távol ugyanakkor az oktatási intézményektől, amelynek diákjai elvileg használnák majd a csarnokot a testnevelés órákon.

Az ingatlan a városé marad ugyan, de 15 évre rákerül a magyar állam jelzáloga a TAO fejében. Ráadásul a partnerekkel kötendő együttműködési szerződés tervezete szerint a város mindössze tanítási napokon használhatná térítésmentesen az csarnokot reggel 8 óra és délután 14 óra között, illetve évente 10 másik napon, amiből kettő szintén nem szabadon választott: a tanévnyitó és a tanévzáró napja. Ez a tervezet ugyanakkor nem ment át első próbálkozásra a testületen, elképzelhető még rajta némi finomítás, legalábbis ebben reménykednek forrásaink. A részletekről, illetve arról, hogy beadták-e már partnereik a TAO-pályázatot, kérdeztük a fóti önkormányzatot, várjuk a válaszukat.

Vargha Nóra elmondása szerint többszöri kérésére sem kapott a költségvetést igazoló részletes számításokat, sőt a beruházás terveit is úgy kellett „kiugrálnia” a jegyzőtől megtekintésre. „Kérdeztem a városvezetést, mégis, hogy áll össze a 838 millió forint, különös tekintettel arra, hogy a legutóbbi tájékoztatásuk szerint még 8 millióval kevesebb volt a végösszeg. Olyan válaszokat kaptam például, hogy a tervezett napelem-panelek dobták meg a költségeket. Csakhogy a tervekben egy darab napelemet nem láttam” – érzékeltette aggályait a képviselő.

Az előterjesztés szövege szerint a projekt költségvetéséről az önkormányzatot a tervezési pályázaton győztes Good Work Group Kft. „tájékoztatta”. A Good Work Group-ot tavaly novemberben 3 meghívott cég közül választotta ki a város; a másik két, alulmaradt versenytárs neve történetesen felbukkan a Good Work Group honlapján is a referenciák között.

A Good Work Group székhelye azonos a majdani fővállalkozó ÚMT Sport Kft. kisebbségi tulajdonosa, Gyurkovics Gábor budapesti lakcímével. A Good Work Group tekintélyét egyébként az sem növeli, hogy az adóhatóság már harmadjára táblázott végrehajtást a cégre, legutóbb idén februárban. Az ÚMT ellen szintén folyt NAV-végrehajtás, de szerencsére április elején törölték, ami mindenképpen javít az esélyen a TAO-pályázaton.

Rádi Antónia

Megosztás