szuverenitásvédelem

A Göd-ÉRT Egyesületet is kipécézte a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Getting your Trinity Audio player ready...

Újabb civil szervezetek kerültek a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe: a Lánczi Tamás vezette hivatal levélben arról értesítette a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesületet, hogy tevékenységét „egyedi vizsgálat” alá veszi. Ezzel egyidejűleg volt pályázati partnere, az Átlátszónet Alapítvány is hasonló megkeresést kapott, az alapítványra is kiterjesztették az Átlátszó ellen korábban indult vizsgálódást.

A Göd-ÉRT Egyesületnek írt levél szerint a Hivatal célja, hogy feltérképezze és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek „külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére”. A gödi civil szervezet vizsgálatát a levél szerint az indokolja, hogy az egyesület egy EU-s pályázat nyerteseként – partnerségben az Átlátszónet Alapítvánnyal és más civil szervezetekkel – 2023-ban civil érdekvédelmi tevékenységre kapott támogatást, s hogy 2024-ben részt vett a választási kampányban, majd két képviselő-jelöltje be is jutott a gödi testületbe. 

A szuverenitásvédő szervezet 18 pontban sorolja fel, hogy milyen információkat és dokumentumokat kér a gödi civilektől. Eszerint az egyesületnek egyrészt adatokat kellene szolgáltatnia „szakmai” munkájáról, de emellett a Hivatal által „nem szakmainak” nevezett egyéb tevékenységeiről, többek között a hálózat- és adatbázis-építésről, a sajtómegjelenésekről, az akciókról és a szemléletformáló kampányokról is. Az egyesület gazdálkodási tevékenységéről pedig bankszámla- és főkönyvi kivonatokat is kérnek, 2020-ig visszamenőleg. 

A Hivatal szintén részletes adatokat vár az Európai Bizottság „Közös Értékeink” pályázatán elnyert támogatás felhasználásáról és az annak kapcsán folytatott tevékenységekről, valamint az egyesület önkormányzati választási kampányáról is. Tudni szeretné többek közt, hogy „sor került-e nagyszámú, ugyanazon tartalmú e-mail, messenger, SMS, twitter vagy egyéb üzenet szétküldésére támogatói felhívás érdekében rövid intervallumokban”, de pontos adatokat kér a választási kampányban elért emberek létszámáról, a plakátok és szórólapok mennyiségéről is.

A Göd-ÉRT Egyesület elnöke, Szegedi Ákos szerint minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek eleget tesznek, és teljesen átláthatóan működnek. Az egyesület évente benyújtja pénzügyi és szakmai beszámolóját, melynek adatai és információi a nyilvánosság számára a szervezet honlapján elérhetőek. Emellett a nyertes pályázatokon elnyert támogatásokról és a pályázatok során megvalósított tevékenységekről részletes szakmai és pénzügyi beszámolókat nyújtanak be a pályázatokat kiíró szervezetek felé.

Az ezen túlmenő adatok tekintetében a Göd-ÉRT álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

A Hivatal „megkülönböztetett figyelmét” és vizsgálatát vélhetően a civil szervezet azon tevékenysége is kiváltotta, amelyet a Göd-ÉRT az akkumulátorgyárak ügyében végez. Az egyesület ugyanis a gödi Samsung-gyár jogszabálysértő és környezetkárosító működésének feltárása ügyében komoly eredményeket ért el, s egyik alapító tagja, Bodnár Zsuzsa az Átlátszó hírportál munkatársaként minderről rendszeresen be is számol cikkeiben. 

Az egyesület zajmérései igazolják a gödi gyár folyamatos zajszennyezését, az általuk megrendelt vizsgálatoknak köszönhetően derültek ki a Samsung SDI üzeméből származó NMP-szennyezések, és honlapjukon elérhetővé tették a multicégre eddig 55 alkalommal kiszabott bírságok határozatait is. A kormány akkumulátorgyártó nagyhatalmi ambícióit viszont valószínűleg sérti a gödi civilek környezet- és érdekvédelmi munkája. 

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálata minden valószínűség szerint ezt a tevékenységet szeretné befolyásolni, korlátozni, valamint próbálja megtépázni az egyesület iránt az önkormányzati választáson megnyilvánuló állampolgári bizalmat” – vélekedik az egyesület elnöke.    

Az Átlátszónet Alapítvány is célkeresztbe került

Szeptember 4-én kelt hivatalos levelében az Átlátszónet Alapítványt is arról értesítette a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy külföldről támogatott szervezetnek tekinti, és mivel az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása útján, vele szoros együttműködésben, részben azonos személyi körrel fejti ki tevékenységét, ezért a Nkft-vel szemben korábban megindított vizsgálat az alapítványra való kiterjesztéséről döntött a hivatal elnöke.

 

Az igényelt adatok között szerepel az alapítvány alapító okirata, továbbá a 2020-2023 közötti évekre vonatkozó beszámolók adatait alátámasztó főkönyvi kivonatok, pénztárral és bankszámlákkal kapcsolatos kartonok. Jóval hosszabb kérdéssort szentel a három oldalas levél két nemzetközi forrásból származó támogatásnak: az Open Society Institute 2021-ben, három évre megítélt támogatásának, valamint az Ökotárs Alapítvány által 2023-ban, EU-s forrásból, a “Közös Értékeink” program keretében két évre megítélt támogatásnak.

Az utóbbi programban az Átlátszónet Alapítvány annak idején a Göd-ÉRT Egyesülettel partnerségben pályázott, itt nagyjából mindenre kíváncsi lenne a hivatal a támogatási szerződéstől a beszámolókon át a gödi egyesülettel kötött együttműködési megállapodásig.

Tóth Balázs, az Átlátszónet Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az alapítvány minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségének eleget tesz és teljesen átláthatóan működik. A költségvetésére jelentős hatást gyakorló bevételi forrásokat minden évben az alapítvány honlapján is közzéteszi a pénzügyi beszámolók kiegészítő mellékleteiben, „Az üzleti évben végzett főbb tevékenységek és programok bemutatása” alcím alatt. Ezekben az alapítvány tételesen felsorolja, hogy kiktől, mire, mennyi támogatást kapott, illetve használt fel az adott pénzügyi évben. Erről hosszú évek óta még infografikák is készülnek a közérthetőség végett, és az alapítvány 2023-as beszámolója könyvvizsgálattal is alá van támasztva. 

„Az ezen túlmenő adatok tekintetében az Átlátszónet Alapítvány álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy civil szervezet életébe, ezért nem fogunk válaszolni a megkeresésükre” – mondta Tóth Balázs.

Kampányfinanszírozásra gyanakodhatnak

A Göd-ÉRT Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány által kapott kérdéssort összehasonlítva sejtést fogalmazhatunk meg a hivatal gyanújáról. A Göd-ÉRT ugyanis jelölő szervezetként vett részt a júniusi önkormányzati választásokon, és két képviselőt juttatott a gödi testületbe. A Szuverenitásvédelmi Hivatal az egyesületnek küldött kérdései (például a tömeges SMS-ekről) azt a feltételezést sugallják, hogy az egyesület választási kampányra költötte volna a “Közös Értékeink” programban kapott pályázati forrásokat. 

20240326 God Ert Egyuttmukodes Megszunteto

A Göd-ÉRT Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány márciusban befejezték az együttműködést

Ez azonban már csak azért sem lehetséges, mert amikor márciusban a Göd-ÉRT úgy döntött, hogy jelölteket kíván indítani az önkormányzati választásokon, ezt jelezte az Átlátszónet Alapítvány felé, és a két szervezet közös megegyezéssel szerződést bontott, véget vetettek az együttműködésüknek a Közös Értékeink programban. A Göd-ÉRT az addig felhasznált támogatásokkal elszámolt, a fel nem használt támogatásokat pedig visszautalta az Átlátszónet Alapítványnak a választási kampány kezdete előtt.

Bodnár Zsuzsa — Bodoky Tamás

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: Göd-ÉRT egyesület fotója a 2023-as évi beszámolójából (fotó: Göd-ÉRT

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42