komárom

A DK-s képviselőnő lefotózta a kijárási tilalomkor edző focistákat, megbüntették a rendőrök

A komáromi dr. Nemes Andrea februárban Győrbe ment orvoshoz, és hazafelé lefotózta, hogy az ETO-pályán este 8 óra után is edzenek a focisták. A Facebook-oldalán közzétett fényképet a komáromi Fidesz azzal osztotta tovább, hogy a képviselőnő megsértette a kijárási korlátozást, a Fidesz bejegyzése alapján pedig egy rendőr feljelentette szabálysértésért, és meg is büntették 70 ezer forintra, hiába mutatta az orvosi igazolását. Fellebbezett a határozat ellen, és a bíróság végül neki adott igazat: azért autózott este, mert orvoshoz kellett mennie, és ezt ugyanúgy engedélyezte az akkor érvényben lévő kormányrendelet, mint a fociedzést.

Dr. Nemes Andrea ügyvéd, komáromi ellenzéki önkormányzati képviselő (aki akkor a Demokratikus Koalíció jelöltje volt Komárom-Esztergom megye 3. választókerületében az előválasztáson) idén február 18-án közzétett egy fényképet a hivatalos Facebook-oldalán azzal a szöveggel, hogy Győr most, 20 óra 13 perc. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt foci a kijárási tilalom alatt, este 20.00 után is dübörög.

A kissé elmosódott fotó előterében egy háromsávos út látszik, amögött azonban jól kivehetők a focikapuk, a pályát megvilágító reflektorok, valamint a piros(as) és fehér pólót viselő emberek.

Négy nappal később, 2021. február 22-én a Komáromi Fidesz nevű Facebook-oldal screenshotban tette közzé az ellenzéki képviselőnő bejegyzését azzal a felütéssel, hogy „megsérthette a kijárási tilalmat Nemes Andrea DK-s képviselő. A szövegben felemlegették, hogy a képviselőnő korábban a komáromi idősek otthonában fotózkodott, veszélyeztetve ezzel az otthon idős lakóinak és dolgozóinak életét, de bocsánatkérés helyett egy újabb járványügyi szabálysértést követhetett el azzal, hogy a kijárási tilalmat megszegve, 20 óra után Győrről posztolt egy politikai hangulatkeltő fotót a közösségi oldalára”.

„Kérdezzük, amennyiben Ő készítette a képet, milyen alapon tartózkodott lakóhelyétől távol, hiszen ügyvédként semmi nem indokolja a 20 óra utáni munkavégzést! Milyen felhatalmazás alapján szegte meg a kijárási tilalmat, amely súlyos járványügyi szabálysértésnek minősül?” – érdeklődött a komáromi Fidesz a Facebookon.

Ez eddig csak egy szimpla és szokásos politikai csatározás, ám a történet nem állt meg itt:

a Komáromi Rendőrkapitányság egyik munkatársa a helyi Fidesz Facebook-bejegyzése alapján, azt mellékletként csatolva feljelentette a dr. Nemes Andrea által közzétett fénykép készítőjét szabálysértésért, a kijárási korlátozás megszegése miatt.

Feljelentés a Fidesz Facebook-bejegyzése alapján a DK-s képviselőnő ellen (forrás: dr. Nemes Andrea)

A feljelentő a Győri Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatóságának küldte meg a feljelentését, a hatóság pedig dolgozni kezdett.

„Aztán jött egy idézés és a kihallgatás. Nagy nehezen megkaptam a feljelentést is. (…) Hiába mutattam az orvosi igazolást… Azt mondták nem volt életveszély, így orvoshoz se mehettem volna. Bár, hogy ezt honnan tudták??!, mert az orvos felkeresésének indokáról meg sem kérdeztek. Bizony, meg is lett a büntetésem, 70.000 Ft összegű bírság formájában”

 számolt be az eseményekről a Facebook-oldalán dr. Nemes Andrea.

A bírságról szóló határozat arról is rendelkezik, hogy a 70 000 forintos büntetés befizetését kiválthatja 84 óra közérdekű munka elvégzésével, de ha egyiket sem teszi meg, akkor 14 nap szabálysértési elzárás vár rá.

70 000 forint bírság a kijárási korlátozás megszegése miatt (forrás: dr. Nemes Andrea)

Az ügyvédként praktizáló képviselőnő nem hagyta ennyiben a dolgot, hanem fellebbezett a határozat ellen. Kifogásában előadta, hogy azért volt úton a kérdéses februári estén 20 óra után, mert 19:30-ra kapott időpontot orvosi vizsgálatra a nőgyógyásza magánrendelésére, és az orvos által kiadott igazolás birtokában indult haza Győrből Komáromba. Álláspontja szerint ezzel nem szegte meg az akkor érvényben lévő szabályokat, mert a nőgyógyászati vizsgálat elmaradása egészségkárosodást, életveszéllyel fenyegető helyzetet okozott volna, valamint életvédelmi szempontból is indokolt volt.

Fellebbezésében az akkor érvényben lévő 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet 3. § (2) bekezdésének a) pontjára hivatkozott, amely kimondta, hogy ilyen orvosilag indokolt esetekben nem kell betartani az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat.

A képviselőnő által lefotózott focisták is jogszerűen voltak kint aznap este, mert ugyanennek a rendeletnek a 3. § (2) bekezdés d) pontja a sportolók számára is engedélyezte a lakhelyelhagyást edzés vagy sportrendezvény miatt.

A 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet (forrás: Magyar Közlöny)

A Győri Járásbíróság a képviselőnőnek adott igazat és megszüntette az ellene folyó szabálysértési eljárást, vagyis nem kell büntetést fizetnie. 

A bíróság tárgyalás nélkül hozott végzése megállapította, hogy a Győri Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatósága tévesen jutott arra a következtetésre, hogy a dr. Nemes Andrea nőgyógyásza által kiállított igazolás az orvosi vizsgálatról nem felel meg a kormányrendeletben megfogalmazott kivételeknek.

Részlet a bírósági végzésből (forrás: dr. Nemes Andrea)

Mondhatnánk, hogy HAPPY END-vel zárult az ügy, de nem mondom. Ez az egyetlen ügy a mai magyar közélet több igazságtalanságát is felvonultatja. Vannak egyenlők és egyenlőbbek. (Ez így egyenlőtlen.) Van, akit véd a törvény (illetve többlet jogosultságot ad), és van, akit nem. Ha valaki nem áll be a sorba, akkor az »kiemelt figyelmet« kap – számolt be az ügyről dr. Nemes Andrea a Facebook-oldalán néhány napja.

Az Átlátszónak pedig azt nyilatkozta a képviselőnő az üggyel kapcsolatban, hogy

„Az emberek elvesztették a hitüket olyan dolgokban, mint demokrácia, igazságosság. Ez az ügy is megmutatta, hogy bátorságra kell buzdítani mindenkit azért, hogy kiálljon az igazáért. Mert egyszer úgyis győz az igazság.”

 

Erdélyi Katalin

Címlapkép: a dr. Nemes Andrea által 2021. február 18-án közzétett fénykép a 20 óra után edző focistákról (forrás: Facebook)

Frissítés 2021.07.14.: Cikkünk megjelenése után a Jobbik levélben jelezte, hogy már nem dr. Nemes Andrea a DK jelöltje Komárom-Esztergom megye 3. választókerületében az előválasztáson, mert a DK időközben kiállt mögüle, és a Jobbik jelöltjét, Szanyi Gábort támogatja az előválasztás során.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás