Dunakeszi

PeCsa-törmelék: falaznak a hatóságok a sittlerakó szabálytalan működéséhez Dunakeszin

Évek óta hever ugyanúgy a Petőfi Csarnok (PeCsa) bontási anyaga, valamint más vegyes és fémhulladék egy dunakeszi lerakóban. Bár a telep tulajdonosát a környezetvédelmi hatóság többször is megbírságolta, a kormányhivatal újabb ötéves engedélyt adott ki számára évi félmillió tonna sitt gyűjtésére és hasznosítására.

Többször beszámoltunk már a Dunakeszi és Göd határában szabálytalanul működő hulladéklerakóról. Legutóbbi cikkünk megjelenése után kiderült: a Pest Megyei Kormányhivatal újabb engedélyt adott ki a hulladéktelep tulajdonosa és működtetője, a korábban már megbírságolt SA-HO Kft. számára. A közadatigényléssel kikért határozat szerint –  melyet csak két hónapos késéssel, többszöri sürgetés után kaptunk meg – 2024-ig évi 550 ezer tonna inert hulladékot, azaz veszélyes anyagot nem tartalmazó bontási törmeléket szállíthatnak be és dolgozhatnak fel a lerakóban.

Tehetetlen a fideszes városvezetés a Dunakeszi szélén gyűlő sittheggyel szemben

Évek óta nem ad le jelentést a gyűjtött építési törmelékről a Dunakeszi határában lévő lerakó tulajdonosa. A telep szabálytalan működése miatt számos bejelentés érkezett a hatóságokhoz, az Érdi Járási Hivatal ennek ellenére újra engedélyezte a lerakó működését tudtuk meg a város jegyzőjétől.

A telepen tehát a korábban engedélyezett mennyiség  – évi 209 ezer tonna – közel háromszorosát gyűjtheti az a SA-HO Kft., amelynek működése miatt az elmúlt években több panasz és feljelentés is érkezett a hatóságokhoz.

Évek óta gyűlik a hulladék

Még 2017-ben számolt be a Népszava arról, hogy a Petőfi Csarnok – amelynek azbesztmentesítését nem végezték el szabályosan  – bontási hulladékát erre a sitt-telepre hozták. A cikkíró a helyszínen apokaliptikus állapotokat tapasztalt: a telepen ugyanis nem csak az engedélyezett bontási törmeléket találta, de rengeteg fém, azbeszt tartalmú pala, elektromos eszköz, háztartási- és fahulladék is fellelhető volt. Közadatigénylésre megkaptuk a cikk nyomán indult hatósági eljárás dokumentumait, amelyekből kiderült: az ügyben feljelentés is született, ám ezt követően a hatóság egyetlen alkalommal ellenőrizte a telepet és csupán figyelmeztetésben részesítette a lerakó működtetőjét.

A helyzet azóta semmit sem változott: a 2019-ben és 2021-ben készült fotóink mutatják, hogy évek óta háborítatlanul hevernek itt a Petőfi Csarnok maradványai. Mellettük óriási fémtartályok, elektromos eszközök darabjai, valamint rengeteg fa-, műanyag- és egyéb szervetlen hulladék található. A felhagyott homokbányában működő, 80 ezer négyzetméteres, bekerítetlen telep északkeleti részén gyűlik ez a szeméthalom.

Háborítatlanul hever mindenhol a különböző hulladék.

A telepnek ez a része egy gödi erdővel határos, bár az erdő gazdája már nem Göd, hanem Pest megye: a 80 hektáros erdőterület ugyanis a gödi különleges gazdasági övezet része lett. S mivel a lerakó melletti, az erdőn át a Samsung gödi gyárába vezető földutat 163 millió forintért murvával erősítették meg – erről egy korábbi cikkünkben írtunk –, az új úton közlekedők is „gyönyörködhetnek” a fák között emelkedő szeméthalmokban.

A lerakó bejárata mellett, az M2-es autóút Dunakeszi-révdűlői lehajtója közelében pedig tájsebként magasodik a feldolgozatlan sitt. Igaz, mivel az elmúlt években a növényzet jelentősen benőtte a hulladékot, csak közelről láthatók igazán jól a földből kiálló fémrudak vagy a különböző elektromos eszközök maradványai. A sitthegy mellett elsuhanó autósok azonban nemigen állnak meg nézelődni.

A bírságok ellenére is töretlen a bizalom

A telepen lévő állapotok miatt tett újabb panaszbejelentésre a környezetvédelmi hatóság 2018 decemberében azt a választ adta, hogy a lerakóban nem folyik engedély nélküli tevékenység és nincs ok hatósági intézkedésre. Csakhogy ez nem felelt meg a valóságnak: a Országos Környezetvédelmi és Információs Rendszer (OKIR) adatai szerint ugyanis 2018. december 10-én 400 ezer forint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtották a céget.

Nem először egyébként: már 2011-ben 327 ezer forintos büntetést kapott a SA-HO Kft a „hulladékkezelés jogellenes folytatása” miatt. De 2016-ban is eljárást indított a hatóság, egy ellenőrzés során ugyanis fém-, fa- és műanyag hulladék is fellelhető volt a telepen. Akkor azonban megúszta a cég egy 20 ezer forintos bírsággal.

A telep tulajdonosa tehát a többszöri bírságolás ellenére 2019-ben újra bizalmat és engedélyt kapott a környezetvédelmi hatóságtól.

Ráadásul úgy, hogy akkor már három éve nem adta le a hulladékgazdálkodásról szóló kötelező éves összefoglalóját. A SA-HO Kft a 2016-os, 2017-es, 2018-as évekről szóló jelentését csak a hatóság által kirótt 100 ezer forintos büntetés után nyújtotta be – tudtuk meg egy újabb adatigénylés nyomán. A szóról szóra azonos három jelentés azt állítja, a cégnek sikerült mindhárom évben pontosan ugyanannyi engedélyezett mennyiségű anyagot begyűjtenie; természetesen fém, fa, azbeszttartalmú pala és más, a telepen egyébként fellelhető anyag nincs a felsorolásban. A semmitmondó éves jelentésekből a vízmonitoring-adatok is hiányoznak.

Nyuszi helyett hulladék ül a fűben.

A vizsgálatokról szóló jegyzőkönyvet szintén pótlólag nyújtotta be a cég; az ebben szereplő adatok szerint a felszín alatti vizek nem szennyeződtek. A jelentésekben ugyanakkor az is olvasható, hogy a cégnek kiadott rekultivációs engedély ellenére „a hulladéklerakó rekultivációja még nem kezdődött el”. A legújabb hatályos engedély szerint ezt a feladatot 2024-ig kell a SA-HO-nak végrehajtania.

Végrehajtás alatt áll

A piliscsabai székhelyű SA-HO Építőanyagipari és Szolgáltató Kft. 2016 óta Szűcs Gábor és Szűcs Gáborné tulajdonában van.

Az Opten cégadatbázis szerint a SA-HO ellen nyolc végrehajtást indított az adóhatóság, az utolsó jelenleg is zajlik.

A Szűcs-családnak több piliscsabai székhelyű fuvarozó cége is van: a Szűcs Fuvar Team Kft. szállította például a dunakeszi telephelyre a városligeti bontásból származó hulladékot. Szűcsékre azonban rájár a rúd: a Szűcs Fuvar Team ellen 23 végrehajtás indult, sőt, a bíróság az adótartozás miatt elrendelte a tagok vagyoni részesedésének lefoglalását.

A dunakeszi lerakó mostani állapota mindenesetre nem sok jóval biztat. Pedig a város önkormányzatának jegyzője, Molnár György egy korábbi levelében azt írta: a régóta problémás hulladéktelep ügyében a térség országgyűlési képviselőjének, Tuzson Bencének (FIDESZ) is a közbenjárását kérte. Tuzson képviselő azonban eddig nem intézkedett. Pedig egy minapi Facebook-bejegyzése szerint személyesen vett részt egy Göd külterületeit megtisztító szemétszedő akcióban. Dunakeszi határáig azonban ezek szerint még nem jutott el.

 

Bodnár Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Petőfi Csarnok bontási hulladékát is erre a sitt-telepre hozták. A szerző felvétele. 

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás