Dunakeszi

Temető mellé épül a félmilliárdos új bölcsi Dunakeszin

A fideszes vezetésű Dunakeszi egyik kedvenc beruházó cége, a Trend Építő Zrt. nyerte a bölcsődeépítésre kiírt közel 520 millió forintos közbeszerzési pályázatot. Bár az intézményre nagy szüksége van a városnak, mégsem mindenki lelkes, hogy a kicsik a temető szomszédságában játszanak majd minden nap.

Fizess elő az Átlátszóra!

Fizess elő az Átlátszóra: atlatszo.hu/tamogatom

Olvasónk küldött fényképet a Dunakeszin épülő alagligeti bölcsőde játszóteréről, és külön felhívta a figyelmet a háttérben látszódó sírkertre. Tudomása szerint a bölcsi a temető tartalékterületén kapott helyet, hamarosan pedig óvoda is épül a szomszédba.

Kérdeztük a részletekről az önkormányzatot, de mindössze ezt a választ kaptuk: „a Dunakeszi Alagliget lakóparknál épülő bölcsődével kapcsolatban, a képviselő-testület döntése alapján minden az építési engedélyeknek megfelelően zajlik.”

Az önkormányzat honlapján található közlemény szerint a forrás uniós pénz, a lényeg pedig, hogy „az új intézmény Alagligeten kap helyet, ahol a lakóparkos övezetnek köszönhetően rengeteg kisgyermekes család él. Ezen a városrészen sem óvoda, sem bölcsőde nem található, így az új bölcsőde a lehető legjobb helyre kerül, és hamarosan kiszolgálja majd az ott élő kisgyermekes családokat.”

Ebből a 2018-as cikkből pedig az is kiderül, hogy 730 millió uniós forrást nyertek a projektre, amihez az önkormányzat biztosítja a telkeket. Elvileg az ovi és a bölcsi is még idén elkészül.

A Közbeszerzési Értesítőben azonban egyelőre csak a bölcsőde kivitelezéséről olvasható döntés. Ennek a beruházásnak az értéke nettó 519,5 millió forint, a győztes pedig a két dunakeszi magánszemély érdekeltségében álló Trend Építő Zrt.

Az értesítőben „teljesítés helyeként” nem egészen az új bölcsi címe szerepel, hanem egy párszáz méterrel távolabbi: temető főbejáratának címe. Aligha kétséges azonban, hogy a két beruházás azonos, mert az úgynevezett „projektszám” (a nyertes uniós pályázat száma) megegyezik az értesítőben és a dunakeszi hivatalos honlapon.

A kivitelező céget a Dunakeszi-online kiadvány már 2015-ben a város udvari beszállítójaként jellemezte, és szépen tarolnak az Észak-Pest megyei, valamint nógrádi közbeszerzéseken is. Referenciáik szerint számos közberuházáson dolgoznak a régióban.

Arról, hogy temető van (lesz) a dunakeszi bölcsőde szomszédságában, már 2016-ban is írtak a helyi médiában. Eszerint „az óvoda területe a lakópark és a temető szomszédságában található. Ez utóbbi miatt vita folyt az interneten. Volt, aki ízléstelenséget és halált kiáltott. Ehhez képest az a helyzet, hogy a területet jelenleg a lakóparkban élők kutyasétáltatásra, futásra, esetleg frizbidobálásra használják”.

Arról ellenben nem szól a fáma, mi történik akkor, ha a temetőt kellene bővíteni – Kőszeg városa például ezzel a gonddal küzd, ahogy írtuk. Állítólag a kérdés felmerült a helyi képviselőtesületben is, ahol az a kincstári válasz érkezett, hogy Dunakeszi demográfiai mutatói ezt még évtizedekig nem teszik indokolttá.

Rádi Antónia

Címlapkép: olvasónk felvétele

Megosztás