Nyíregyháza

Közel 14 milliárdból épül stadion Nyíregyházán, de akár 19 milliárd is lehet a vége

Tovább folytatódik a stadionépítés Magyarországon: ezúttal Nyíregyháza került sorra, ahol nettó 13,8 milliárd forintból épül a sportlétesítmény az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. kivitelezésében. A végösszeg azonban 19 milliárd is lehet, mert márciusban Orbán Viktor miniszterelnök ennyire emelte a stadionra fordítható keretet. Alvállalkozóként a Magyar Építő Zrt. is részt vesz a projektben.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az uniós közbeszerzési értesítőben május 10-én megjelent tájékoztató szerint az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) nyerte a Nyír-Wetland Generál Zrt.-vel közösen a nyíregyházi stadion tervezési és kivitelezési feladatok elvégzésére vonatkozó tendert. Az UEFA II-es sportlétesítmény építésére 2020. szeptemberben írták ki a közbeszerzési eljárást.

Az ajánlatkérő Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) által közzétett hirdetmény szerint a munkálatok a labdarúgó stadion fővállalkozói szerződés keretében történő tervezési és kivitelezési feladatait, a létesítményhez kapcsolódó külső közműcsatlakozások, tér- és útburkolatok, térépítészeti/kertépítészeti feladatok megvalósítását foglalják magukban.

Stadionépítési láz a járvány idején: a sportarénák 2020-ban is nyelték a százmilliárdokat

Az elmúlt évben négy nagy budapesti, illetve főváros környéki sportberuházást követtünk nyomon és néztünk meg közelebbről drónnal. Közülük két látványberuházás horribilis összegekbe kerül az adófizetőknek. A kétszázmilliárdos atlétikai stadionra és a százmilliárdos kézilabdacsarnokra annyi pénzt költ a kormány, mintha 2020-ban nem is lett volna járvány.

A tenderdokumentációból kiderül az is, hogy a tervezési feladat nem más, mint egy 12 200,90 m² bruttó szintterületű labdarúgó stadion, továbbá egy kétszintes kiszolgáló melléképület megalkotása, illetve a tervdokumentáció elkészítése.

A kivitelezési munkálatok közé tartozik a meglévő, régi stadion elbontása (amelyből a tervek szerint egyedül a nyugati lelátó egyes szerkezeti elemei maradnak meg), a használatbavételi engedély megszerzése és menedzselése, valamint a tervdokumentáció alapján a rendeltetésszerű használatra alkalmas, „kulcsrakész” kivitelezés megvalósítása.

A stadion 8 150 fő befogadására lesz alkalmas.

A 10 160 m² alapterületű műfüves és élőfüves labdarúgó sportpálya mellett közönségforgalmi területek, technikai helyiségek, sajtóközpont, TV-stúdió és elsősegély-helyiségek kialakítására is sor kerül majd.

A nyertes ajánlatot az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. adta be közösen, a BMSK május 3-án kötötte meg velük a szerződést. A nettó 13,79 milliárdos beruházás alvállalkozók bevonásával valósul meg, akik többek között a tervezési, bontási, elektromos munkákban, valamint a környezetrendezésben, zsaluzásban és szigetelésben is részt vesznek.

Az ajánlatok összegzéséből kiderül, hogy alvállalkozóként a Magyar Építő Zrt. és a Linera Mérnöki Iroda Kft. fog résztvenni a projektben.

19 milliárd is lehet a végösszeg

A kormány eredetileg 10,32 milliárd forintos keretet biztosított a jelenleg NB II-ben játszó Nyíregyházi Spartacus FC otthonának szánt sportlétesítményének megépítésére. Egy márciusban megjelent kormányrendelettel az előkészítésére és megvalósítására fordítható keretösszeget Orbán Viktor 19,1 milliárd forintra emelte. A határozat szerint a pénzügyminiszternek idén 607 milliót kell átcsoportosítania a Gazdaságvédelmi Alapból a stadion megépítésére.

Vagyis ha kihasználják a teljes, 19,1 milliárdos keretet, akkor a nyíregyházi lehet az egyik legdrágább magyar stadion.

A nyíregyházi stadion építéséért nem volt nagy tolongás, a nyílt eljárásra a nyertes ajánlattevőkön kívül mindössze két ajánlat érkezett: a debreceni székhelyű Hunép Építőipari Zrt.-től, valamint a miskolci PEKA BAU 2000 Építőipari, Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től.

Nem ez az első alkalom, hogy az Épkar Zrt. stadionépítésben érdekelt: a cég többek között részt vett a Puskás Aréna kivitelezési munkálataiban, a ZÁÉV Zrt.-vel közösen pedig a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális sportcsarnokának tervezési és kivitelezési munkáiból is részt vállalt. Emellett a dubaji világkiállításra készülő magyar pavilont a WHB Zrt.-vel alapított közösen alapított cégük építheti összesen 10,6 milliárdért. Az Opten adatai szerint a budapesti székhelyű vállalkozás 2019-ben 19,7 milliárdos nettó árbevételt ért el, nyeresége 2,8 milliárd forint volt.

Közel 8 milliárd forintért építhet sportcsarnokot Rákosmentén a ZÁÉV és az Épkar

A két vállalkozás közösen nyerte el a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális csarnok tervezésére és kivitelezésére kiírt tenderét.

Az alvállalkozóként közreműködő Magyar Építő Zrt. a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt-n keresztül a West Hungária Bau Kft. (WHB) és az Épkar Zrt. tulajdonában van. A Magyar Építő szintén sok állami megbízást kapott már, nevükhöz fűződik például a Nyugati Pályaudvar tetőszerkezetének felújítása közel 9 milliárd forintért, a Puskás Aréna építése, és a Szépművészeti Múzeum 8 milliárdos rekonstrukciója is.

A nyíregyházi stadion építéséért felelős másik építőipari vállalkozás, a Nyír-Wetland Generál Zrt. a Nyír-Wetland Szolgáltató Kft.-n keresztül a nyíregyházi Zemenszky Rita és Zemenszky Márió többségi tulajdonában van. A zrt. 2020 októberében alakult át kft-ből zártkörűen működő részvénytársasággá. Nettó árbevétele tavaly 14 millió, 2019-ben 13,2 millió volt, adózott eredménye pedig 2020-ban 1,6 millió forint volt, az azt megelőző évben pedig 221 ezer forintos profitot termelt. A nyíregyházi stadion építéséből származó bevétel tehát valószínűleg jelentősen meg fogja dobja a cég mérlegét.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

 

Szopkó Zita

A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A nyíregyházi stadion látványterve (forrás: nyiregyhaza.hu)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás