közbeszerzés

A Mészáros-gyerekek cége építheti 17,5 milliárd forintért az Országos Széchényi Könyvtár raktárát

A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a WHB konzorciuma nyerte el azt a tendert, melynek nyomán megépülhet az Országos Széchényi Könyvtár archívumait befogadó piliscsabai raktár. Már a tervezés is a Mészáros-családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a munkát a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. egy másik céggel közösen.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építése nettó 17 499 882 480 forintba fog kerülni jelent meg az uniós közbeszerzési közlöny legújabb számában.

A beruházást a Mészáros-gyerekek cége, a felcsúti Fejér-B.Á.L Építő és Szolgáltató Zrt., valamint egy másik NER-cég, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. készítheti el. A közbeszerzést a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írta ki tavaly nyáron.

A nyílt eljáráson két másik, fővárosi cég is elindult: az EB Hungary Invest Kft. és a LATEREX Építő Zrt.

Az OSZK új raktárának a terve. Forrás: TSPC Csoport

A tervek szerint a Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezését szolgáló archivális és szolgáltató raktár alapterülete több mint 11 ezer m², ahol többek között egy speciális szerverterem is helyet kap. Az épületben létesül egy 91 000 iratfolyóméternyi, tároló polcrendszer is.

A főépületet háromszintesre tervezik, emellett két melléképület is létesül, de a munkához tartozik a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése is. A munka a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” nagyprojekt része.

Érdekesség, hogy már a tervezés is a Mészáros-családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban tervezte meg a raktárépületet a TSPC Kft., illetve a Fejér B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.

Csak illetékeseknek

Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. Az épületet a TSPC Csoport tervezte meg, a homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik.

Az archiválási raktárban az alábbiakat tárolják majd:

  • az országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat,
  • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban,
  • valamint az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt.

A tárolt anyagok – köteles példányok, mikrofilmek – és a szerver miatt a területre csak az illetékesek léphetnek be.

Tavaly év végén derült ki a Magyar Közlönyből, hogy a beruházásra 23,3 milliárd forintot szán a kormány.

A beruházásra szánt 23,3 milliárd forintból 2021-ben 11,1 milliárd forint használható fel, a többi pedig a következő évben. A költözés sem lesz olcsó: 2017-es információk szerint egymilliárdért költözik át az Országos Széchényi Könyvtár archívuma a Pilisbe.

Hogy hová költözik a Országos Széchényi Könyvtár látogatható része a Várból, évek óta téma. Az Átlátszó 2018 szeptemberében írt először arról, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) valószínűleg ki kell majd költöznie a Budai Várból, mert útban van a NER-nek és a turizmusnak. Tavaly nyáron visszavonták az Országos Széchényi Könyvtárra vonatkozó kormányrendeleteket, aminek alapján biztosra vehető, hogy a nemzet könyvtára költözik a Budai Várból, de még mindig nem tudni, hova.

Ömlik a közpénz a Mészáros-gyerekek cégébe

A 2015 júniusában alapított Fejér-B.Á.L Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek (Dr. Mészáros Beatrix, ifj. Mészáros Lőrinc és Homlok-Mészáros Ágnes) tulajdonában áll.

A cég 2019-ben 17 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el, amihez 1,6 milliárd forint adózott eredmény társult. 2018-ban a nettó árbevétele közel 23 milliárd forint volt, ami akkor közel 6 milliárd forint nyereséggel járt.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége számos építkezésben érintett. Nemrég írtunk arról, hogy 2,7 milliárdért hordhatják el a földet a tatabányai sportcsarnoknál, ami a 2022-re tervezett kézilabda eb-hez kapcsolódik. 2019 novemberében írtuk meg, hogy a Mészáros-gyerekek cége készítheti elő az atlétikai stadion helyszínét 4 milliárd forintért, Biatorbágyon pedig hatmilliárdért építhet iskolát. Az új Érdi Járásbíróság épületének kivitelezésére kiírt 3,2 milliárdos közbeszerzésen is ők lettek a befutók, és Fejér B.Á.L. kapta meg a zánkai tábor felújítását is a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban 16,8 milliárd forintért.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

Persze a WHB-t sem kell félteni: a cég értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben 50 milliárdról 61 milliárdra nőtt, és bár a nyeresége csökkent, a tulajdonosok így is 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle. Az állami tenderek állandó szereplőjének és gyakori nyertesének többségi tulajdonosa az ország 41. leggazdagabb embere, Tiborcz István egykori üzlettársa, Paár Attila.

A WHB csak 2019-ben 17 közbeszerzést nyert el. Többek között ők építkeznek a Városligetben: mélygarázst építenek 7,6 milliárdért, emellett a dubaji világkiállításra szánt 10,6 milliárdos magyar pavilon felhúzásában is érdekeltek, de érintettek a szegedi és a soproni uszoda kivitelezésében és benne voltak a vizes vb egyes projektjeiben, valamint a Bozsik stadion építésében is. Szintén ők végezték a közelmúltban a járványkórház építését Kiskunhalason, és a WHB nettó 2,6 milliárd forintos projektje az Erőmű Beruházási Központja is Pakson.

Közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a tenderkedvenc WHB-ból a tulajdonosok

Az utolsó napon adta le éves beszámolóját a közbeszerzések egyik nagy sztárja, a West Hungária Bau Kft., vagyis a WHB. A cég értékesítésének nettó árbevétele tavaly 50 milliárdról 61 milliárdra nőtt, és bár a nyeresége csökkent, a tulajdonosok így is 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle.

 

Zsilák Szilvia 

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az OSZK új raktárának a terve. Forrás: TSPC Csoport

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás