Parkoló-gate

Lupa-tó: közokirat-hamisítás miatt tett feljelentést a Párbeszéd a parkoló engedélyezése kapcsán

Ismeretlen személy ellen tett feljelentést Béres András, a Párbeszéd Magyarországért Párt elnökségi tagja közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A feljelentés szerint a Pest Megyei Kormányhivatal olyan dátumra hivatkozott a Lupa Beach parkolójára kiadott engedély kiállításakor, amely más dokumentumok alapján nem felelhetett meg a valóságnak. A strand körüli hercehurca ezzel tovább folytatódik. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Béres András, a Párbeszéd Magyarországért Párt elnökségi tagja közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen személy ellen a Lupa Beach parkolójára kiadott engedély miatt, amelyet a Pest Megyei Kormányhivatal állított ki 2020. május 11-én.

Az engedély tartalmazza a szakhatósági engedélyeket is, és rögzíti, hogy Üröm jegyzője, Szabóné Bartholomaei Krisztina jegyző megadta a hozzájárulását a parkolóra 2020. május 12-én. Ahogy Béres András feljelentésében írta: az előadottakból kitűnően

a Pest Megyei Kormányhivatal határozatának keltezése valótlan,

hiszen magában a határozatban is rögzítették a Jegyző szakhatósági állásfoglalásának a keltét, az okirattal egyezően 2020. május 12. napjában jelölve azt meg. Ennek megfelelően a Kormányhivatal határozata nem keletkezhetett egy nappal korábban, azaz 2020. május 11. napján.”

Béres András szerint ezzel közirat-hamisítást követtek el, amelynek büntetési tétele 15 évig terjed.

Nehéz sorsú parkoló

A Sziget Fesztiválról ismert Gerendai Károly által megálmodott Lupa Beach hamar sikeres lett: a tömegközlekedéssel szinte megközelíthetetlen tóhoz nyáron naponta több száz autó érkezik. A 2017-ben kialakított parkoló a környéket ellátó vízbázis felett fekszik, így vízbázisvédelmi egyedi vizsgálati eljárást kezdeményeztek a katasztrófavédelemnél az engedélyek beszerzése miatt. Bár az engedély kiadása egyre csúszott, és a civilek is tiltakoztak, a parkoló megnyitott.

2018-ban a katasztrófavédelem egy helyszíni szemlét követően lezáratta a parkolót és átépítésre kötelezte Gerendaiékat. Akik erre válaszul kiírták, hogy a parkoló nem üzemel, de ennek ellenére, saját felelősségre használták azt.

A katasztrófavédelem később közölte a civilekkel akik folyamatosan tiltakozásukat fejezték ki , hogy a tulajdonos igazolta a parkoló vízzárását és a csapadék elvezetését.

Engedély nélkül üzemel a Lupa-parkoló, 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztetheti a környéken

Gerendai Károly cége 2016 nyarán nyitott strandot a budakalászi Lupa-tónál, ami mellett egy parkolót is kialakított a látogatóknak. A parkoló vízbázisvédelmi terület, mert a környékbeli települések 120 ezer lakója a közeli kutakból kapja az ivóvizet. Emiatt a parkolót vízzáróvá kéne tenni, hogy az autókból semmilyen szennyeződés ne juthasson a talajba.

Ehhez képest kiderült, hogy a katasztrófavédelem egy Gerendaiék által benyújtott szakvéleménnyel bizonyították, hogy nincs semmi gond, megfelelő vízzáró réteg van a talajban. A civilek erre válaszul másodvéleményt kértek, ahol a szakértők egyike azt állapította meg, hogy: ezek az eredmények kifejezetten azt igazolják, hogy a területen jó vízvezető rétegek találhatóak, amit elődeink is pontosan tudtak, azért nyitottak itt kavicsbányát, és azért létesítettek a közelben csáposkutakat a jó vízadójú vízbázison.

Ilyen területen a vízzáróságot csak műszaki beavatkozással lehet létrehozni, ami nem történt meg”.

 

Mindeközben 2019. december 31-én a Védegylet fellebbezést nyújtott be a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, megítélésük szerint az eljárás jogszabálysértő volta miatt. A Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya mint másodfokú hatóság megsemmisítette a döntést és új szakhatóságot jelölt ki az ügyben.

A szakhatósági állásfoglalás viszont a budakalászi jegyző hatásköre volt, aki kétszer is elutasította azt. A Pest Megyei Kormányhivatal 2020 májusában megsemmisítette a budakalászi elutasító határozatokat,  kizárták a jegyzőt és Ürömöt bízták meg, hogy szakhatóságként döntsön az ügyben. Itt, a választások után, az új jegyző pillanatok alatt kiadta a végzést: az elektronikus pecsét meg sem száradt, a Kormányhivatal már rá is bólintott a parkolóra.

Az engedély egy évre szól, kérdés, megújítják-e a strandszezon előtt. Ha egyáltalán lesz strandszezon.

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a Lupa-tó fejlesztését

2020 utolsó napján jelent meg az a kormányrendelet, ami a Lupa-tó fejlesztését nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy a beruházás sokkal könnyebben, gyorsított hatósági eljárásokkal futhat, a szomszédos budakalászi és szentendrei önkormányzat pedig nem szólhat bele, hogy mi történik a tónál.

 

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: A Lupa Beach 2019 nyarán. Forrás: Facebook/Lupa Tó Official

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás