gárdony

Egymás után nyeri a közbeszerzéseket a helyi választási bizottság elnökhelyettesének cége

Három gárdonyi beruházás kivitelezését is ugyanaz a cég nyerte el idén januárban. A Tóth István polgármester (Fidesz) által szignózott határozatok összesen nettó 200 millió forintról szólnak, ám összességében ennél sokkal több (köz)pénz folyt már a kápolnásnyéki vállalkozáshoz. A Fenyő-KHT Kft. egyik tulajdonosa Hegyi József, a gárdonyi Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese. Neki és üzlettársának több közös vállalkozásuk van, amelyekből az egyik L. Simon László érdekeltségébe került.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Sorra nyeri a kápolnásnyéki Fenyő-KHT Kft. a közbeszerzéseket, és a gárdonyi önkormányzatnál különösen jól szerepelnek. A cég az elmúlt három évben kilenc helyi közbeszerzést nyert, összesen nettó 1 milliárd forint értékben. A legtöbb megbízást, szám szerint hatot, a gárdonyi önkormányzat által kiírt tendereken húzta be, nettó 523,6 millió forint értékben.

A Fenyő-KHT futott be győztesként a szabadvízi strandok vizesblokkjainak fejlesztésére (60,1 millió forint), a strandeszközök beszerzésére (20,8 millió forint) és a Vajky György kúria felújítására (118 millió forint), korábban pedig az agárdi ravatalozó épületének kivitelezésére (36,4 millió forint), a Gárdonyi óvoda fejlesztése (78,2 millió forint), valamint az agárdi iparterület fejlesztésére (210 millió forint) kiírt városi közbeszerzéseken is.

De nemcsak a gárdonyi önkormányzatnál nyerő a vállalkozás. A VHG Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. egy közbeszerzésén is sikeresen indult a Fenyő-KHT.: a cég új telephelyének építésére és kapcsolódó tereprendezési munkálatok elvégzésére kiírt pályázatát nyerték meg nettó 234 millió forintért 2018-ban. Érdekesség, hogy a Fenyő-KHT. éppen a VHG telephelye mellett jutott hozzá egy 2000 nm2-es önkormányzati ingatlanhoz. A 7509/36 helyrajzi számú területet nettó 6 millió forintért vette meg a várostól a cég 2017-ben.

A VHG-ben Gárdony Város Önkormányzatának 45,75 százalék részesedése van. A VHG Felügyelő Bizottságának tagja többek között Dávid Zoltán képviselő, Gárdony Város Önkormányzat Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságának elnöke, és Kovács-Tököli László, Tóth István gárdonyi polgármester veje.

A vizsgált időszakban még két pályázatot, köztük a cég legnagyobb összegű megbízását jelentő közbeszerzését nyerte el a Fenyő-KHT.: a Velencei-tavi Terület- és Településfejlesztési Nonprofit Kft. (VTT Kft.) közbeszerzésein a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékház felújítását nettó 288 millió forintért (közösen a GREEN ART Kft.-vel), a velencei Bence-hegyen található Vörösmarty-pince felújítását pedig nettó 32 millió forintért végezte el a cég. (A VTT Kft. tulajdonosa Kápolnásnyék és Sukoró Önkormányzatai, mindkét községben a kormánypárt delegálja a testület többségét.)

A Fenyő KHT. emellett a kápolnásnyéki önkormányzatnál is népszerű: ők újították fel például a kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastélyt is a Tótok Generálkivitelező Kft.-vel közösen, de érdekeltek voltak a kápolnásnyéki műfüves pálya fejlesztésében, és az orvosi rendelőn is ők dolgozhattak.

A sikeres közbeszerzéseknek is köszönhetően a Fenyő-KHT nettó árbevétele 2017 és 2019 között a három és félszeresére, 197 millióról 689 millióra nőtt. És bár a cég már 1993 óta létezik, és többször indult ellene végrehajtási eljárás is, 2010-től mégis látványos fejlődésbe kezdett. A forgalom növekedése mellett közbeszerzéseket is nyert: 2012-ben és 2013-ban egyet-egyet, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben pedig hármat évente.

Tűzközelben

A 18 főt foglalkoztató cég tulajdonosai Hegyi József és Timár Béla. Előbbi a gárdonyi Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese, de a Gurgyal-völgye VT titkára is volt, utóbbi pedig korábban (2010-től) tagja volt a velencei képviselő-testület Pénzügyi és városfejlesztési bizottságának, és két önkormányzati gazdálkodócégben felügyelőbizottsági taggá is választották.

Timárnak és Hegyinek több közös érdekeltségük is van/volt.

Az egyik ilyen a Velence-Fruct Kft., amit pár éve adtak el a Velence-tavi Borászati Kft.-nek, amely az Agárdi Aratrum Kft.-n keresztül  – 2020 októbere óta újra – L. Simon László tulajdonában is áll. A Velence-Fruct a gárdonyi Bikavölgyi út 2. szám alá van bejegyezve, ami egyben a politikus és családja érdekeltségébe tartozó Bikavölgyi Panzió címe is.

A szaggatott vonal már nem élő kapcsolatot jelöl. Forrás: Opten Kft./Átlátszó

 

Egy másik ügy kapcsán az adásvételről 2 éve a következőket nyilatkozta Timár a válaszonline.hu-nak: „a Velence-Fruct Kft.-t régóta terveztem eladni, mert nem magyaros a neve, és ez zavart. A céget nem L. Simon László és nem is a felesége vette meg. A Hungarikum Gyümölcs Kft. 50 százalékban valóban az én tulajdonom, az idénymunkások ebben fognak dolgozni. L. Simon Lászlónak és más cégnek vagy magánszemélynek az ügyhöz semmilyen köze nincsen.”

A cégadatok alapján a másik tulajdonos Hegyi József, és 2019-ben 72,3 millió forintos forgalmat bonyolítottak.

A Hungarikum Gyümölcs Kft. mellett Tímár és Hegyi tagjai annak az Interfruct TÉSZ Kft.-nek is, amelynek egyik fióktelepe szintén a már említett Bikavölgyi út.

L. Simon üzlettársának pincéjét újították fel

A Vörösmarty-pincének – amelynek felújítását a Fenyő-KHT végezte – a Velencei-tavi Ingatlanfejlesztő Kft., valamint az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa a Vörösmarty-pince Idegenforgalmi és Ingatlanfejlesztő Kft.-n keresztül.

Az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa Csapó András, aki üzlettársa L. Simonnak a Fejér GIN Kft. nevű cégben.

A 0 fős, 2017 óta forgalmat nem bonyolító, veszteséges Vörösmarty-pince Idegenforgalmi és Ingatlanfejlesztő Kft. korábban Gros Ventres Kft. és NPT 99 Kft. néven volt bejegyezve.

A műemlék épülettel kapcsolatban 2014-ben a képviselő-testülettől a polgármester révén maga L. Simon László kérte, hogy mondjanak le az ingatlan elővásárlási jogáról, hogy azt a Gros Ventres Kft. megvásárolhassa. Érdekesség, hogy a vállalkozás már a neki zöld utat adó döntés meghozatala előtt letett 3 millió forintot foglalóként. A 2014-es vételár 27 millió forint volt.

Minderről 2016-ban írtunk:

 

L. Simon László segítségével szerzett műemléki pincét, és már túl is adna rajta

27 millió forintért vette két éve, most 44 millió forintért adna túl a velencei Vörösmarty-pincén egy magáncég, amelynek érdekében L. Simon László még államtitkárként lobbizott a velencei polgármesternél.

Katus Eszter – Gárdonyi Közlöny 

Fotó: A VHG új, agárdi telephelyének munkálatatiról nyilatkozik Tóth István polgármester 2019-ben. Forrás: Gárdony város Facebook oldala. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás