Paks

Mészárosék gyorsított, meghívásos pályázaton nyerték el a paksi bekötőút bővítését

Mészáros Lőrinc cégei gyakran nyernek tendereket a paksi atomerőmű fejlesztései kapcsán: most épp egy nettó 2,5 milliárdos beruházást végezhetnek el. A közbeszerzési eljárás gyorsított és tárgyalásos volt. 

Támogatási kampány

Még az év utolsó napjára is jutott egy közbeszerzés, amit Mészáros Lőrinc egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. nyert el. Az uniós közbeszerzési értesítőben található adatok szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság gyorsított, tárgyalásos eljáráson választotta ki a kivitelzőt.

Az indokolásban az áll, hogy „a szerződés jellegéhez, összetettségéhez kapcsolódó sajátos körülmények és az ezekhez kapcsolódó kockázatok miatt előzetes tárgyalások nélkül nem választható ki a legkedvezőbb ajánlat különös tekintettel arra, hogy a tárgyalások során a műszaki tartalom és az ahhoz kapcsolódó megvalósítás egyeztetése szükséges.”

Továbbá, hogy a korábbi közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, mert egy részvételi jelentkezés sem érkezett, illetve, hogy a Paks2 terület-előkészítési feladatok között szereplő, a K-5 út és északi bekötőút négysávosításának kivitelezési munkáit a rendezési megállapodásban foglaltak szerinti határidőre el kell készíteni.

Ezek késedelme esetén pedig veszélybe kerül a Paks2 építési munkáinak teljesítése.

A beruházás során az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. K5 és az északi bekötőút jelenleg 2×1 forgalmi sávos útja 2×2 sávra bővül, 801,17 m és 447,48 m hosszon.

Emellett a cég feladata lesz:

  • járdák kivitelezése,
  • parkolóhely (542 db, amelyből 13 db mozgáskorlátozott parkoló, plusz 20 db motorkerékpár parkoló), pihenőhely építése,
  • 24 m külső sugarú turbókörforgalom építése 4 ággal,
  • kerékpárút építése,
  • vízelvezető rendszer építése,
  • villamos hálózati szerelés,
  • és a kültéri világítóberendezések szerelése is.

A nyertes kivitelező Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság a becsült 1 780 000 000 forintos összegnél drágábban, nettó 2 521 197 721 forintért végzi el a munkálatokat.

Gyakori megrendelő az erőmű

Majdnem pontosan egy éve írtuk meg, hogy a Paksi Atomerőmű által kiírt közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc cégei rendre milliárdos projekteket nyernek el: 2019 végén például három tendert is behúztak összesen 4,7 milliárd forint értékben. Egy hónappal korábban pedig a Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen nyert el egy 15,7 milliárdos megbízást a kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítése kapcsán, majd pár nappal később nettó 3,1 milliárd forint értékű mélyépítési tenderrel gazdagodtak.

Milliárdos projekteket nyertek a Paksi Atomerőmű által kiírt közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc cégei

Nem világít két lámpa a parkban Hatalmas bemélyedés Mestermunka Egyirányú utcák kerékpárral kétirányúvá tétele Egyirányú utcák kerékpárral kétirányúvá tétele Fekvőkuka Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások KIM – támogatások KIM – szerződések Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NFM – támogatások

Orbán Viktor 2014-ben állapodott meg arról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy két új blokkal bővül a paksi atomerőmű, a beruházást pedig az orosz állam tulajdonában lévő Roszatom végzi. Ehhez Oroszországtól veszünk fel hitelt. Az orosz kölcsönt elkezdtük lehívni és törleszteni, a beruházáshoz kapcsolódó projektekért pedig két állami cég is felel, amelyek már több tízmilliárd forintot elköltöttek kormányközeli vállalkozásoknál.

120 milliárd forintot elköltöttek, két irodaház és egy konyha már megépült a Paks2-projektben

Orbán Viktor 2014-ben állapodott meg arról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy két új blokkal bővül a paksi atomerőmű – a beruházást az orosz állam tulajdonában lévő Roszatom végzi, és Oroszországtól veszünk fel rá hitelt.

Katus Eszter

Nyitókép: Mészáros Lőrinc. Az eredeti fotó forrása: Szijjártó Péter közéleti Facebook oldala

Megosztás