Debrecen

15 milliárdba kerül két debreceni színház felújítása, állami támogatást kér az önkormányzat

A Latinovits színház felújítása évekkel ezelőtt maradt félbe, most a hátralévő belső munkálatokat a Társ-95 Kft. és a Laterex Építő Zrt. végzi el közel 6 milliárd forintért. A Csokonai színház renoválására korábban 6 milliárdot adott a kormány, ám 9,6 milliárdba kerül. Az önkormányzat megelőlegezi a pluszköltségeket, de további állami támogatást kér a projektekhez.

 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

A debreceni Latinovits Színház felújítására vonatkozó közbeszerzést tavaly év végén írta ki a debreceni önkormányzat, és a tender eredménye a napokban jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben.

A színház belső felújítását a debreceni Társ-95 Kft. és a Laterex Építő Zrt. nyerte el nettó 5,89 milliárd forintos ajánlattal.

Három ajánlat érkezett be a pályázatra: a debreceni Dryvit Profi Kft 5 milliárdért, a Magyar Építő Zrt. pedig 7,3 milliárdért vállalta volna el a munkát.  Az értékelési szempontok között azonban nem csak az ár szerepel, hanem a bevont szakemberek tapasztalatai is.

A Fórum Debrecen Bevásárló és Szórakoztató Központ megújuló épületében nem csak színháznak jut hely, hanem lesz egy úgynevezett Kulturális Inkubátor, valamint Művészeti központ és Értéktár is.

A Képzési Központ és Értéktár elnevezésű, közel négyezer négyzetméteres részben többek között előcsarnokot, orfeumot,  stúdiószínházat, a színiakadémia tantermeit, és balett termet alakítanak ki. A közel ötezer négyzetméteres kulturális inkubátorban pedig színpadok, nézőtér, és üzemi helyiségek kapnak helyet.

Az épület belsőépítészeti terveit nyár elején mutatták be, és az elképzelések szerint 2021-ben már előadások lehetnek a megújuló színházban.

A színház felújítását évekkel ezelőtt hagyták félbe, majd 2018-ban dőlt el, hogy uniós forrásokból tudja befejezni a város a munkálatokat. Debrecen az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében Nagyváraddal közös pályázattal közel 13 millió euró (kb. 4 milliárd forint) EU-s támogatást nyert el, amiből egyéb fejlesztéseket is megvalósíthatnak a települések.

A debreceni kulturális inkubátor és képzési központ létrehozása mellett a projekt része közös magyar-román kulturális programok megszervezése (pl. kulturális táborok, színházi előadások cseréje, színházi videóarchívum készítése, szakmai konferenciák és kiadványok), illetve Nagyváradon a Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad Kulturális Folyóirat által üzemeltetett Kulturális Központ felújítása. Magyarországon az infrastrukturális fejlesztéseket a debreceni önkormányzat hajtja végre, a közös kulturális programok megszervezése pedig a Csokonai Színház feladata lesz.

A pályázat 85 százalékos európai uniós támogatású, 10 százalékos arányú a magyar állam segítsége, valamint 5 százalékos Debrecen város szükséges önereje. A helyi Dehír információi szerint a Latinovits színház befejezése és az ott megvalósuló programok összköltségvetése a két pályázatban nettó 12 millió 909 ezer euró, amelyből a debreceni önkormányzat és a Csokonai Színház által vállalt teljes önerő összege nettó 645 ezer euró.

Mindkét cég épített már templomot

A budapesti Laterex többször dolgozott már együtt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV-vel. A Veresegyházi Katolikus Gimnáziumot 2,3 milliárd forintért építették fel közösen, de együtt húzták fel a városban a Szentlélek templomot is, amelynek költségei elérték a bruttó 2,1 milliárd forintot. A Laterex persze önállóan is dolgozik, például nettó 870 millió forintért építik fel a gazdagréti uszodát a fővárosban. A cég tavaly és tavalyelőtt is 13 milliárd forint feletti árbevételt ért el, adózott eredménye pedig a 2018-as 340 millió forintról 2 milliárd forintra ugrott 2019-ben.

A debreceni Társ-95 Kft.- ről eddig nem sokat lehetett hallani azon kívül, hogy ők építették fel a debrecen-tócóskerti Szentháromság-templomot. A cég a tavalyi beszámolóját még nem tette közzé, csak az nyilvános, hogy 2018-ban és 2017-ben egyaránt közel ötmilliárdos nettó árbevételt ért el. Ebből az adózott eredménye 2018-ban 170 millió forint, az azt megelőző évben pedig 207 millió forint volt.

Debrecennek két nagy színháza lesz

Nem a Latinovits az egyetlen színház, ami megújul Debrecenben. A Csokonai Színház a Modern Városok Program keretén belül a Hunép Zrt. által több mint 9,6 milliárd forintból kap átfogó külső-belső felújítást. A debreceni cég 2020. június végén nyerte el a beruházást, és a kormány a beruházást 6,3 milliárd forinttal támogatja.

A színház látványterveit Papp László polgármester tavaly nyáron mutatta be. A rekonstrukció fő célja a befogadóképesség bővítése: a korábbi 476 férőhely helyett 609 állandó férőhelyet alakítanak ki az épületben.

„Úgy hiszem, hogy a felújított színház méltó lesz a társulat magas színvonalú szakmai munkájához és méltó Debrecenhez, amely így a kultúra területén is regionális központtá válhat” – mondta a bemutatón a polgármester.

A Csokonai Színház felújításának látványterve. (forrás: Debrecen.hu)

A Csokonai Színház nemrég a közönség segítségét kérte a költözéshez: háromszáz ember jelentkezését várják az augusztus 26-i eseményre. A felújítás előtt álló színház épületéből élőlánccal költöztetik majd át a kellékeket és jelmezeket a 600 méterrel odébb lévő Víg Kamaraszínházba.

Többe kerülnek a felújítások, mint remélték

A Latinovits Színház és a Csokonai Színház befejezésére elnyert támogatások azonban nem elegendőek a munkák finanszírozására, ezért az önkormányzat előzetesen kötelezettséget vállalt a pluszköltségekre. Ugyanakkor Papp László polgármester jelezte, hogy mindkét esetben (további) állami támogatásért folyamodnak, és szeretnék belevenni a Latinovits színház befejezését is a Debrecen 2030 programba.

A polgármester reményei nem megalapozatlanok, mivel a program során a kormány 600 milliárd forintot tervez elkölteni a városban. A kormány eddigi döntése szerint több mint 48 milliárd forint állami támogatás érkezik a megyeszékhelyre 2024 végéig.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Latinovits Színház látványterve (forrás: Miskolczi János/Debrecen.hu)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás