konfliktus

Nem kitúrták, nem is kaphatott volna engedélyt menhelyre a népszerű állatvédő alapítvány

Kissé kacifántos történetet adott közre Wegera György állatvédő az oldalán, amiben szerepel egy önkormányzat, egy vízműtársulás, valaki, aki “leszólt fentről” és Tessely Zoltán Fideszes miniszterelnöki biztos is. Utánajártunk, pontosan mi történt, miért nem épülhetett meg Gánton az alapítvány új menedéket. Egy egyszerű szabályzatba botlottunk.  

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

Wegera György (valódi nevén Vegera György) neve állatvédők számára lehet ismerős. A magát kommunikátorként jellemző férfi évek óta menti a kutyákat – legalábbis a közösségi médiában nagyon látványos videókat készít rossz állapotú, sérült, bántalmazott kutyákról. Más állatvédő szervezetek és magánszemélyek viszont élesen támadják, azt állítva, hogy valójában csak pénzt gyűjt, és valós tevékenysége elhanyagolható. Facebook oldalát 269 ezer ember követi, alapítványa, a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány meglehetősen jól prosperál, tavaly 86.111.000 forint támogatáshoz jutott a közhasznúsági jelentés alapján.

A saját menhellyel nem rendelkező szervezet Gánton kívánt létrehozni egy helyet, amelyet Shíva Menedéke névre kereszteltek, és amelynek körbekerítésére és a vízbekötésére még 2020 júliusban kért 10 millió forintot a támogatóktól az alapítvány. A tervek szerint a helyszínen rehabilitációs központ létesült volna, ám úgy tűnik, Gánton egyhamar nem lesz ilyen.

„Fentről valakik szóltak”

A zártkerti övezetben fekvő telket 2019 novemberében vásárolták meg, hogy azon létrejöjjön a központ. Ehhez vízre volt szükség, így Vegera elindította az engedélyeztetést. Állítása szerint mind a vízműtől, mind a gánti önkormányzattól engedélyt szerzett hozzá.

A beszámoló szerint el is kezdődtek a munkálatok: kiépítették a vízvezeték rendszert – vagyis kiépítették volna, ha nem történt volna valami. Erről december elsején Vegera így írt: „Nem folytathatjuk tovább a munkát, fentről, valakik szóltak a Vízműnek”- ezzel a szöveggel hívott fel a kivitelező.” Elmondása szerint 800 ezer forint pluszt kellett volna még kifizetniük, hogy befejezzék a kiépítést és elhelyezzék a vízórát.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

És, hogy mi lehetett az ok? Annyi bizonyos, hogy a szomszédok nem örültek annak, hogy a sok nyugdíjas és kiköltöző által lakott területre egy menhely kerül, ami vélhetően zajjal és hangoskodással jár, így az ügyben aláírásgyűjtés is indult a lakosok részéről. „A polgármester asszony az aláírt szerződés ellenére önkényesen így döntött, utasította vízművet, hogy nem köthetik be a vizet” – írta Vegera, utalva a korábbi vezetőre.

Tiltja az építési szabályzat

Ezt akár meg is tehette, hiszen a gánti vízközmű társulat tulajdonosa az önkormányzat. A dolgok tisztázását azonban bonyolítja, hogy 2020 júniusában feloszlatta magát a képviselő-testület, és Spergelné Rádl Ibolya, a települést 2009 óta vezető polgármester is lemondott, így új választást kellett kiírni. Végül Krausz János, a Fidesz-KDNP jelöltje, az eddigi alpolgármester lett a befutó.

Az új polgármester kérdésünkre elmondta, egyelőre nem sokat tud elődje döntéseiről, de az biztos, hogy magánszemély – és nem egyesület vagy alapítvány – vízbekötési engedélyét vonta vissza az Spergelné Rádl Ibolya előző polgármester.

Helyi Építési Szabályzat viszont kimondja, hogy hétvégi telkes területen állattartó épületek nem helyezhetőek el – hangsúlyozta Krausz János.

Forrás: Helyi Építési Szabályzat/Gánt

Vagyis ez alapján biztosan nem kaphatott (volna) engedélyt menhely vagy akár állatok ellátását végző rehabilitációs központ létesítésére az alapítvány.

Ennek ellenére Vegera nem kezdett tárgyalásokat a település vezetőjével, pedig – ahogy azt a poszt alatti kommentárban  is írja – 220 ezer forint „előleget már lerakott/kifizetett a víz bekötésre”.

A polgámester ugyanis arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy Vegera őt szeptember óta szóban és írásban sem kereste meg.

De hogyan jön képbe a miniszteri biztos? Úgy, hogy Vegera arról is írt, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos megkereste őt, támogatásáról biztosítva a szervezetet, és megígérve, hogy segít eladni a gánti ingatlant.

Lesz menedék máshol

Az ügyben megkerestük Vegera Györgyöt, a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány vezetőjét is. Ő érdeklődésünkre elmondta, hogy vízbekötésre kért engedélyt a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány Gánton, amelyet meg is kaptak, majd ezt az engedélyt indoklás nélkül visszavonta az önkormányzat.

„Tessely Zoltán úr segített vevőt találni, már csak szerződni kell.

Ha Gántot eladjuk, az abból befolyó összeget az Ercsin megvásárolt ingatlan felújítására fordítjuk.

Írásban és telefonon is kerestük az akkori polgármestert, ám ő nem reagált a megkeresésünkre. Így nem tudjuk, pontosan miért is döntött az engedély visszavonása mellett” – írta Vegera.

Hozzátette, el sem jutottak odáig, hogy a rehabilitációs központra vagy menhelyre engedélyt kérjenek, ez a vízbekötés után következett volna. Elmondása szerint a terület szomszédságában mindössze egy ingatlan van, annak tulajdonosa nem ellenezte azt, hogy a területen kutyák legyenek.

Az alapítvány vezetője szerint elképzelhető, hogy valamelyik állatvédő szervezet ügyködhetett a háttérben, elmondása szerint ugyanis előtte ezek az állatvédők kilátásba is helyeték, hogy el fogják érni, hogy ne legyen Gánton Shíva Menedéke.

Lehet viszont menedék Ercsiben, ahol az alapítvány vásárolt egy 1400 nm-es ingatlant.

„A kerítésre utalt összegből le tudtuk foglalózni az új Shíva Menedéket, ahol már épül az Elza Mamó melegedője, a munkálatok elkezdődtek a héten. Az Alapítvány utolsó tartalékát is az új Shíva Menedékbe téve, most segítségre szorul, nagyobb segítségre mint eddig bármikor. 12 és fél millió adományt kell összegyűjtenünk az új Shíva Menedékre” – állt Vegera december eleji felhívásában.

Az alapítvány december 16-án bejelentette, hogy ebből már 11,5 millió forint már össze is gyűlt.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Felhívás adomángyűjtésre a Wegera.hu oldalon. Forrás: wegera.hu 

Megosztás