bizalom

Jól keres a Mészáros ügyvédjeként megismert jogász, akit hűtlen kezeléssel is gyanúsítanak

Évek óta nagy összegű megbízásokat kap Mészáros Lőrinc egykori ügyvédje, aki a Puskás Akadémia jogi képviselője, a Pilisi Parkerdő felügyelőbizottságának az elnöke, és a Postás SE életében is komoly szerepet vállal. Nyáron a Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként meggyanúsították, de a szerződései látszólag a mai napig élnek.

 

Támogatási kampány

 

Hiába a bűncselekmény árnyéka, jól keres Mészáros Lőrinc egykori ügyvédje, dr. Vörös József, akit a Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsítottak meg 2020 júniusában. A vád különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények. Az ügyben még a nyáron kilenc embert vettek őrizetbe, ebből hárman még október 18-ig biztosan előzetesben maradnak, köztük Töröcskei István és a felesége, valamint egy harmadik személy.

A megalapozott gyanú szerint a kisebbségi állami tulajdonban lévő banktól olyan gazdasági társaságok jutottak hitelhez, akik egyéb módon nem tudtak volna, és akik a felvett összeg jelentős részét átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint jelenleg 19 embert gyanúsítanak, a letartóztatottakon kívül öten állnak bűnügyi felügyelet alatt.

Mészáros ügyvédjeként lett ismert

Vörös József nevét nem sokan ismerték, egészen addig, míg 2016-ben elismerte, hogy Mészáros Lőrinc nevében licitált egy földárverésen. Azóta is szeret berkeken belül maradni: a Puskás Akadémia jogi képviselője, a Pilisi Parkerdő felügyelőbizottságának az elnöke, és a Postás SE életében is komoly szerepet kapott. 2018-ban számos egykori Simicska cégben került elő a neve, amelyek később Mészáros Lőrinchez kerültek.

Megint dőlnek a fák: 833 millió forintért terveznek sportakadémiát Mészáros Lőrinc ügyvédjének

A Postás SE új tornasport-akadémiáját még el sem kezdték építeni Zuglóban, de már így is 1,25 milliárd forintba került az adófizetőknek. Egy friss közbeszerzés keretében a tervezésre 833 millió forintot költ az állam, a projekt előkészítésére pedig 418 millió forintot adott korábban.

Vörös az elmúlt években remek lehetőségeket kapott:  2014-ben kötött szerződést az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséggel, általános jogi képviselet, peres megbízási és nem peres eljárásokban, jogi tanácsadás, szerződések elkészítésére 750.000 forint + ÁFA havi díjért. 2015-ben pedig megnyert egy közbeszerzést, így a MÁV-Magyar Állam Vasutaknak adhatott jogi tanácsokat 3 éven át 180 millió forintért.

Szintén 2015 óta segíti a Duna-Ipoly nemzeti parkot, mint hivatalos közbeszerzési tanácsadó. Ebbe bevonta dr. Daragó Mátét is, aki dr. Vörössel szemben felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó (FAKSZ), és szerepel a névjegyzékben is. Munkájáért a beszerzési eljárás becsült értékének 0,95 százalékát + ÁFA kapja.

A Duna-Ipoly honlapján fellelhető információk szerint az elmúlt években nagyságrendileg 5,9 milliárd forintnyi közbeszerzésben volt érintett.

Ezek közül a Dömösi látogatóközpont az egyik legnagyobb beruházás. A 2017-ben kiírt pályázatnak hosszú idő alatt lett eredménye, pedig korábban arról volt szó, hogy 2019 őszén meg is nyílik, de mivel már a közbeszerzés is csúszott, a látogatóközpont építése még el sem kezdődött.

Az eredetileg elnyert 1,4 milliárdos támogatás már nem lett volna elég az eredeti tervekre, így végül 3,5 milliárd lett a tényleges összeg. A kivitelezők a LAKI Épületszobrász Zrt. (2,128 milliárd Ft, amiből egy 321 négyzetméteres oktatási-irodaépület készül, vagyis maga a látogatóközpont), az Mpaladin Kft., amely a környezetrendezést nyerte el 473 millió forintért, és a Tó-Art Medic Kft., amely a kiállítást készítheti el 240 millió forintért.

Az ügyvéd üzlete azóta is pörög: a Testnevelési Egyetem közbeszerzéseinél is segít 2019 márciusa óta. A szerződés szerint uniós értékhatárt meghaladó közbeszerzések nyílt eljárása esetén 2 millió forint plusz áfa, de legalább a közbeszerzési eljárás becsült értékének 1%+ÁFA, míg nemzeti értékhatárt meghaladó nyílt eljárású közbeszerzések esetén 1,2 millió forint plusz ÁFA, de legalább a közbeszerzési eljárás becsült értékének 1%+ÁFA illeti meg dr. Vöröst, aki itt is dr. Daragóval dolgozik együtt.

Régi motoros

Dr. Vörös neve azonban jóval régebben is feltűnik, mégpedig egy Hunvald féle ingatlanügyben. Ő ellenjegyezte ugyanis ügyvédként az Erzsébetvárosi önkormányzat és a LKL Consult Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó bt. közti ingatlanügyletet, amelyben egy Király utca 47. szám alatti 458 nm + 31 nm pince ingatlan cserélt gazdát. A vételár 117.360.000 forint volt.

Ebben a házban élt anno Krúdy Gyula, ám nem ez az igazán érdekes a történetben. A vevő LKL Consult akkori tulajdonosa dr. Lomnici Katalin volt, akinek a nagybátyja ebben az időben a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt. Bár az ingatlanhoz csak bérlőként lehetett hozzájutni, ám az adásvétellel egyidőben bérleti jogot is szereztek, így már meg lehetett venni az impozáns méretű ingatlant, amely pillanatokon belül 469.368.000 forintos (1,8 millió euró) áron került piacra.

 

Zimre Zsuzsa

Fotó: Mészáros Lőrinc nevében licitált földekre az ügyvéd 2016-ban. Forrás: Youtube/444.hu

Megosztás